Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
L 186
Offentligt
1129471_0001.png
1129471_0002.png
1129471_0003.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 31. maj 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMBBMSags nr.: 1200777Dok nr.: 940137
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 22. maj 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 25 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggel-se, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jane Heit-mann (V).Spørgsmål nr. 25:’’Ministeren bedes oplyse hvor mange institutionsansatte (inkl. lærere og pæ-dagoger), som har betalt frokostpause og principielt står til rådighed – ogdermed ikke har mulighed for at forlade matriklen, hvis man f.eks. ønsker atryge en cigaret efter frokost.”Svar:Til brug for min besvarelse har jeg bedt Ministeriet for Børn og Undervisningom en redegørelse. Ministeriet for Børn og Undervisning har oplyst ned-nestående, som jeg kan henholde mig til:Ændringerne af rygeloven vil betyde, at det totale rygeforbud efter den forslå-ede § 7, stk. 1, i lov om røgfri miljøer på Ministeriet for Børn og Undervisningsområde kommer til at omfatte daginstitutioner, fritidshjem, SFO, fritids- ogungdomsklubber, legestuer, folkeskoler, ungdomsskoler, frie grundskoler, ef-terskoler, private gymnasier og offentlige gymnasier.Med hensyn til institutioner for erhvervsrettet uddannelse vil de ikke blive om-fattet af det totale rygeforbud efter den foreslåede § 7, stk. 1, medmindre deudbyder en treårig gymnasial ungdomsuddannelse, jf. den foreslåede § 7, stk.2. Geografisk selvstændige afdelinger af institutioner for erhvervsrettet uddan-nelse, som fortrinsvis har optaget personer over 18 år, vil dog ikke blive omfat-tet af det totale rygeforbud.Med hensyn til voksenuddannelsescentre og husholdnings- og håndarbejds-skoler fremgår det af bemærkninger til lovforslag nr. L 186 § 1, nr. 7, at de ikkevil være omfattet af det totale rygeforbud. Tilsvarende vil produktionsskoler ik-ke være omfattet af det totale rygeforbud.Ministeriet for Børn og Undervisning har ikke oplysninger om antallet af ansat-te ved samtlige de ovenfor nævnte institutioner og deres konkrete vilkår medhensyn til frokostpause og rådighed herunder. F.eks. er teknisk-administrativtpersonale ved de frie grundskoler, efterskoler, husholdnings- og håndarbejds-skoler og private gymnasier ikke omfattet af finansministerens forhandlings-
Side 2
kompetence, hvorfor deres ansættelsesvilkår beror på den enkelte ansættel-sesaftale.Med hensyn til voksenuddannelsescentre, husholdnings- og håndarbejdssko-ler og produktionsskoler omfattes de ikke af det totale rygeforbud efter den fo-reslåede § 7, stk. 1, hvorfor deres ansatte, medmindre andet bestemmes lo-kalt, kan ryge udenfor på institutionens grund. Ansatte ved disse institutionerer derfor ikke medtaget i opgørelsen nedenfor.Antallet af ansatte i daginstitutioner, fritidshjem, SFO klub og legestuer og påfolkeskoler, frie grundskoler, efterskoler og offentlige gymnasier var i efteråret2011 samlet 215.191 personer. Det er ikke umiddelbart muligt at fremskaffetilsvarende oplysninger om antal ansatte ved private gymnasier og kommunaleungdomsskoler i 2011.Med hensyn til institutioner for erhvervsrettet uddannelse var der i efteråret2011 20.187 ansatte. Det er imidlertid ikke muligt umiddelbart at opdele de an-satte på institutioner for erhvervsrettet uddannelse med eller uden udbud aftreårige gymnasiale ungdomsuddannelser. For de institutioner, der har udbudaf treårige gymnasiale uddannelser, er der endvidere ikke mulighed for at op-dele de ansatte på dem, der er tjenestegørende ved afdelinger med treårigegymnasiale ungdomsuddannelser, og dem, der er tjenestegørende ved afde-linger, som fortrinsvis har optaget personer over 18 år.Lovforslaget skønnes således at berøre de 215.191 medarbejdere på daginsti-tutioner, fritidshjem, SFO klub og legestuer og på folkeskoler, frie grundskoler,efterskoler og offentlige gymnasier, der omfattes af det totale rygeforbud efterlovforslaget. Det er imidlertid ikke sikkert, at alle 215.191 medarbejdere omfat-tes af lovforslaget, da ansættelsesvilkårene kan være sådan, at medarbejderehar mulighed for at forlade matriklen i frokostpausen. Det vurderes dog, atlangt størstedelen af de 215.191 medarbejdere vil blive berørt, idet det almin-deligvis gælder, at medarbejderne står til rådighed for arbejdsgiveren i frokost-pausen. Tilsvarende gælder medarbejdere ved private gymnasier og kommu-nale ungdomsskoler. Praksis vil dog ofte være, at medarbejderne har mulig-hed for at forlade matriklen i frokostpausen.Dertil kommer de 20.187 medarbejdere på institutioner for erhvervsrettet ud-dannelse, der vil blive berørt af lovforslaget, hvis deres tjenestested omfattesaf det totale rygeforbud.Af nedenstående tabel fremgår antallet af ansatte ved de berørte institutioner,jf. ovenfor.
Side 3
Antal ansatte på institutioner omfattet af det totale rygeforbud efter den forslå-ede § 7, stk. 1, i lov om røgfri miljøerDaginstitutioner, fritidshjem, SFO, klub og legestuerVuggestueBørnehaveAldersintegrerede institutio-nerSkolefritidsordning (SFO),FolkeskoleSkolefritidsordning (SFO),FriskoleFritidshjemFritids-/ungdomsklub, soci-alpædagogisk fritidsordningLegestueGrundskole – førskoleunder-visning, folkeskole, friskolerog private grundskoler, bør-nehaveklasser, 10/11. klas-ser, specialskolerEfterskoler4.45535101.055Kilde: Danmarks Statistiks Sta-tistikbank(Der kan være dobbeltælling afbørnehaveklasse pædagoger,der både tælles med i folkesko-len og i SFO)Kilde: ISOLA (Moderniserings-styrelsens Informationssystemom Løn- og Ansættelsesvilkår)Offentlige gymnasier12.728Kilde: ISOLA (Moderniserings-styrelsens Informationssystemom Løn- og Ansættelsesvilkår)Antal ansatte på institutioner, der kan være omfattet af det totale rygeforbudefter den forslåede § 7, stk. 1, i lov om røgfri miljøerInstitutioner for erhvervsret-tet uddannelse20.187Kilde: ISOLA (Moderniserings-styrelsens Informationssystemom Løn- og Ansættelsesvilkår)1.5393.9972.73220.2094.80418.03945.598Kilde: Danmarks Statistiks sær-kørsel for MBU(Der kan være dobbeltælling afbørnehaveklasse pædagoger,der både tælles med i folkesko-len og i SFO)
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Brit Borum Madsen