Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
S 2592
Offentligt
1097842_0001.png
1097842_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Lovsekretariat
Dato: 28. marts 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMBBMSags nr.: 1203757Dok nr.: 873567
Medlem af Folketinget Joachim B. Olsen har den 15. marts 2012 stillet følgen-de spørgsmål nr. S 2592 til ministeren for sundhed og forebyggelse, som her-med besvares.Spørgsmål S 2592:”Vil ministeren, på baggrund af at der omkring årsskiftet var fokus på ryge-stopmedicin, hvor ministeren varslede en kulegravning af området for at undgåinteressekonflikter, foranstalte en ny og uvildig vurdering af sundhedsimplikati-onerne ved brug af snus, da brugen af snus jo indebærer rygestop og i øvrigtantages at være et alternativ til medicin?”
Svar:For så vidt angår brug af snus som middel til rygestop har jeg anmodet Sund-hedsstyrelsen om en udtalelse, som jeg kan henholde mig til:”Som WHO har fastslået, så er brug af ethvert tobaksprodukt, herunder snus,sundhedsskadeligt. Selvom de helbredsmæssige konsekvenser af rygning erbetydeligt mere alvorlige end brugen af røgfri tobak, medfører brugen af snusogså en betydelig sundhedsrisiko. Snusbrugere har således en øget syg-domsrisiko i forhold til ikke-tobaksbrugere, og snusbrugere har generelt ethøjere nikotinniveau i blodet end rygere. Det skal dog bemærkes, at der fortsater en vis usikkerhed om omfanget af de sundhedsmæssige konsekvenser vedbrug af snus - især i forhold til hjerte-kar-sygdom og kræft i bugspytkirtlen.En norsk undersøgelse har vist, at brug af snus kan være en metode til ryge-stop på linje med godkendte lægemidler, men undersøgelsen viser også, at endel herefter bliver faste brugere af snus. Det gælder både blandt dem, derlykkedes med rygestop, og blandt dem, der lykkedes i at reducere deres for-brug af cigaretter. Undersøgelsen indikerer således, at det høje indhold afnikotin i snus tilsyneladende bidrager til at fastholde nikotinafhængigheden, ogat der er en betydelig risiko for at blive snusbruger.Det er således både WHO’s og Sundhedsstyrelsens opfattelse, at snus ud fraen sundhedsfaglig vurdering ikke kan anbefales i forbindelse med rygestop, dader er betydelig risiko for, at man fastholder eller øger nikotinafhængighedenog bliver langtidsbruger af snus. Dette vil medføre, at man fortsat har risiko forat pådrage sig en række tobaksrelaterede sygdomme.
Side 2
Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor fortsat, at man i forbindelse med rygestopanvender de lægemidler, der er godkendt hertil."
Med venlig hilsen
Pia Olsen Dyhr
/
Brit Borum Madsen