Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del Bilag 218
Offentligt
1217456_0001.png
1217456_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETNotat om EU-IsraelACAA - Agreement onConformityAssessmentand Acceptance ofindustrial products(gensidig certificeringaf visseindustriprodukter).
Europa-Parlamentet godkendte den 23. oktober 2012 med 379 ja-stemmer, 230nej-stemmer og 41 afståelser aftalen mellem EU og Israel om gensidigcertificering af visse industriprodukter (ACAA - Agreement onConformityAssessment and Acceptance of industrial products). På den baggrundgodkendte Rådet den 14. november 2012 aftalen.Aftalen er en protokol til EU-Israel associeringsaftalen og har til formål gensidigtat fjerne tekniske barrierer for handel, at reducere producenters omkostninger ogat sætte producenter i stand til hurtigere at få deres produkter på markedet. Forforbrugere i de europæiske lande og Israel forudses denne gensidige certificeringaf visse industriprodukter alt andet lige at føre til lavere priser og et størreproduktudvalg.Fra dansk side har man i kontakterne med Kommissionen og Den FællesUdenrigstjeneste lagt vægt på, at ACAA-protokollen administreres på en sådanmåde, at den ikke utilsigtet forbedrer adgangen for bosættelsesvarer til EU´smarked.Senest har EU-udenrigsministrene i rådskonklusionerne af 10.december 2012 understreget dette principielle aspekt og bl.a. fremhævet, at alleaftaler mellem EU og Israel klart og utvetydigt skal indeholde en tekst om, at deikke gælder for de områder, som Israel besatte i 1967. I forhold til EU´sbehandling af produkter, der i henhold til ACAA-protokollen vil værecertificerede i Israel, gælder derfor fortsat og uændret, at produktets oprindelse -og ikke dets certificeringssted - afgør, om det kan eksporteres fra Israel til EUmed præferencetold.Aftalen er en konsekvens af tidligere indgåede forpligtelser under EU-Israel-aftalen fra 2005. Den indebærer ikke en opgradering af forbindelserne mellemEU og Israel. En sådan opgradering var forudset i de daværende EU-Israelforhandlinger i 2008 om en afløser for den handlingsplan for samarbejdet mellemEU og Israel, der ville udløbe i 2009. Blandt de elementer, som man da forudså ien opgradering, kan nævnes: afholdelse af EU-Israel topmøder, en række årlige
EU-Israel udenrigsministermøder samt andre ministermøder, tættere samarbejdemellem EU´s organer i Bruxelles og Israel, årlige møder mellem EU og Israel ompolitisk strategi i forhold til internationale politiske spørgsmål.De anførte elementer og de øvrige elementer indeholdt i den forventedeopgraderingspakke er aldrig blevet gennemført. Det skyldes, at EU siden Gaza-konflikten i 2008-09 og i lyset af den manglende udvikling i fredsprocessenbesluttede ikke at gennemføre den planlagte opgradering. Fra israelsk side harman ved flere lejligheder søgt at ændre på denne EU-holdning, men forgæves.Regeringen støtter EU´s holdning og finder ikke, at der i den aktuelle situation eranledning til at overveje en opgradering.Som det fremgår af bl.a. rådskonklusioner fra EU-udenrigsministrenes møder, erder i EU-kredsen stor opmærksomhed på at øge presset på Israel i forhold tilbosættelsesaktiviteterne. Formålet er at undgå, at der direkte eller indirekte skeren understøttelse af den økonomiske aktivitet i bosættelserne. Baggrunden herforer EU`s og Danmarks holdning til de israelske bosættelser. Bosættelserne erulovlige og udgør en hindring for fred. Derfor har regeringen i løbet af 2012arbejdet for at sikre, at varer fra israelske bosættelser ikke importeres til EU medpræferencetold, fordi denne eksport er medvirkende til at holde de ulovligebosættelser økonomisk kørende, lige som regeringen i oktober 2012offentliggjorde en vejledning for virksomheders frivillige mærkning af fødevarerproduceret på besat palæstinensisk område. Det er sket for at tydeliggøre, om envare kommer fra en af de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden.Regeringen drøfter i samarbejde med EU-kredsen og NGO’er yderligere tiltag tilat sikre, at direkte eller indirekte støtte til bosættelserne kan bringes til ophør.Om de generelle regler mv. vedrørende import af varer fra Israel til EU henvisestil udenrigsministerens besvarelse af 10. december 2012 af Europaudvalgetsspørgsmål EUU 13.
Udenrigsministeriet, den 20. februar 2013