Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del Bilag 265
Offentligt
Den 3. marts 2013.
RETTEN TIL AT VÆRE DEN DU ER!TRANSPOLITIKKendskabet til transkønnede er mangelfuldt og bygger ofte på forældede,fordomsfulde og fejlagtige opfattelser og holdninger. Det betyder, at transkønnedesom gruppe er ringere stillet end andre borgere. Det ses både i lovgivningen og idagligdagen, hvor transkønnede udsættes for diskrimination – ja endog forkrænkelse af elementære menneskerettigheder. Det må der gøres op med, og det ernødvendigt med tiltag på mange niveauer.I det følgende præsenteres LGBT Danmarks katalog over politikker til anerkendelseog inklusion af transkønnede og fremme af lige muligheder.
1.
DefinitionerDer henvises til foreningens LGBT ordboghttp://www.lgbt.dk/fileadmin/site/politik/LGBT_ordbog.pdfog tilslutnotenmed definition af udvalgte ord.
2.
SelvbestemmelseDen enkelte person er den bedste til at træffe personlige beslutninger. Det gælderogså for transkønnede personer.
3.
Juridisk kønsskifteEn myndig person har ret til et juridisk kønsskifte. For ikke-myndige krævessamtykke fra forældremyndighedsindehaver/værge.
4.
Transkønnethed er ikke en psykiatrisk lidelseEn persons kønsidentitet er ikke i sig selv en medicinsk eller psykiatrisk tilstand ogskal ikke behandles, helbredes eller undertrykkes. Transkønnethed(diagnosekoderne F64.x og F65.1) hører derfor ikke hjemme i SundhedsvæsenetsKlassifikations System og skal fjernes derfra. Der skal derfor heller ikke foretages enpsykiatrisk udredning eller diagnosticering for transkønnethed som betingelse foreller som et led i kønskorrigerende behandling.Danske myndigheder skal arbejde aktivt for at F64.x og F65.1 fjernes fra WHO’ssygdomsklassifikation.
LGBT Danmark– Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersonerNGO in special consultative status with the economic and social council of the United NationsNYGADE 7 • POSTBOKS 1023 • 1007 KØBENHAVN K • TLF. 33 13 19 48
Side 2 af 5.
5.
Rådgivning og støtteTranskønnede skal, efter eget ønske derom, tilbydes kvalificeret rådgivning og støttei udforskningen og udlevelsen af deres kønsidentitet og i håndteringen af deudfordringer, dette medfører. Denne rådgivning er ikke en betingelse for, og må ikkehave indflydelse på, muligheden for at modtage kønskorrigerende behandling.Rådgivning og støtte skal ligeledes tilbydes nære pårørende.
6.
Kønskorrektion1.Medicinsk og/eller kirurgisk ændring af kroppen kan f.eks. indebære behandlingmed hormoner, anti-hormoner, tildannelse eller fjernelse af bryster,feminiserende eller maskuliniserende kirurgi, hårtransplantation eller ændring afgenitalier.Medicinsk og/eller kirurgisk ændring af kroppen skal tilbydes på baggrund afinformeret samtykke. Før indgreb, der indebærer fjernelse af ovarier ellertestikler, er det en betingelse, at personen har modtaget minimum 6 månederskønshormonbehandling.Kirurgisk behandling skal efter den enkeltes ønske tilbydes foretaget på etspecialiseret internationalt center.Forundersøgelse og efterbehandling skal tilbydes foretaget i Danmark.Den enkelte transperson skal kunne få ordineret kønshormoner hos sin almentpraktiserende læge, såfremt denne ikke vurderer, at der vil væresundhedsmæssige indikationer for ikke at gøre det.Mener den praktiserende læge ikke at have de fornødne kvalifikationer til atvurdere dette eller til at følge op på ordinationen, skal lægen henvise til enlæge, der har kvalifikationerne.
2.
3.4.5.
6.
7.
Andre behandlingerAndre behandlinger kan f.eks. være fjernelse af uønsket hårvækst, stemmetræning,proteser, parykker.
8.
Børn og unge transkønnedeBørn og unge, under myndighedsalderen, som giver udtryk for ubehag ved det køn,de blev tildelt ved fødslen, har krav på kvalificerede, rådgivende og støttendesamtaler. Herunder informeres om muligheder for pubertetsbremsende medicinskbehandling, kønshormonbehandling og kirurgisk behandling.Der er behov for en særlig indsats på følgende områder:1.Skærpet opmærksomhed helt fra førskolealderen, om et barn udviser atypiskkønsadfærd.2.Accept af det køn, som barnet giver udtryk for at tilhøre.3.Accept af det fornavn, som barnet ønsker.4.Øvrig medicinsk og kirurgisk kønskorrektion skal tilbydes efter principperne ipunkt 6, Kønskorrektion – under hensyntagen til de i Sundhedsloven anførtealdersgrænser for informeret samtykke.
9.
FornavnNavnelovens § 13 stk. 2 og 3 om kønsbestemte fornavne ophæves så et navn kanvælges uanset hvilket køn, det betegner.LGBT Danmark– Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersonerNGO in special consultative status with the economic and social council of the United NationsNYGADE 7 • POSTBOKS 1023 • 1007 KØBENHAVN K • TLF. 33 13 19 48
Side 3 af 5.
10. Personnummer1.2.3.Enhver skal have ret til at få udskiftet sit kønsbestemte personnummer med etpersonnummer med modsat kønsindikation.Reglerne ændres således, at der fremadrettet anvendes løbenumre udenhensyn til personens køn i stedet for et kønsbestemt endetal.Ved forespørgsler i Det Centrale Personregister, må kønnet på en person kunoplyses, såfremt spørgeren har et begrundet behov for at kende personenskøn.
11. X som kønsbetegnelse i pasDet bør være muligt at få et X som kønsbetegnelse i sit pas alene ved at fremsætteønske derom ved pasbestillingen.
12. Kønsbetegnelse i breve fra det offentlige/på valgkortDet offentlige bør ophøre med at anføre kønsbetegnelse i form af Hr./Fru. i breve ogpå valgkort mv.
13. Adgang til toilet, bade- og omklædningsfaciliteter1.2.Transkønnede skal have adgang til toilet, bade- og omklædningsfacilitetersvarende til det køn, de fremtræder som.Om nødvendigt skal der i idrætsanlæg, svømmehaller og lignende stillessærskilte faciliteter til rådighed eller gives mulighed for at transkønnede kanbade og/eller omklæde før eller efter de øvrige brugere.I love, der påbyder ligebehandling og forbyder forskelsbehandling og/ellerdiskrimination – beskyttelseslovene – bør kønsidentitet og kønsudtryk tilføjes desteder i lovene, hvor ordene køn og/eller seksuel orientering er nævnt, såledesat transkønnedes beskyttelse nævnes direkte i lovene.I straffelovens § 81 om strafskærpende omstændigheder, bør der i stk. 1, pkt. 6,der lyder "at gerningen har baggrund i andres etniske oprindelse, tro, seksuelleorientering eller lignende", ske tilføjelse af "kønsidentitet og kønsudtryk",hvorved hadforbrydelser/transfobiske forbrydelser også bliver enstrafskærpende grund.Der bør udarbejdes vejlednings-/undervisningsmateriale om transkønnethed tilpersonale i sundheds- og plejesektoren herunder i psykiatrien, og til børne- ogungdomspædagoger, lærere og undervisere i skoler oguddannelsesinstitutioner på alle niveauer, sports- og idrætsforeninger, politietog kriminalforsorgen m.fl.Materialet skal især indeholde vejledning og information om, at1.der skal udvises almindelig anstændighed og høflig adfærd med respektfor det køn, som den pågældende transkønnede fremtræder som,2.den transkønnede bør tiltales med det navn, den pågældende ønskeranvendt, og som det køn, pågældende fremtræder som,
14. Ligebehandling, ikke-diskrimination og hadforbrydelser1.
2.
15. Retningslinjer og vejledninger1.
2.
LGBT Danmark– Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersonerNGO in special consultative status with the economic and social council of the United NationsNYGADE 7 • POSTBOKS 1023 • 1007 KØBENHAVN K • TLF. 33 13 19 48
Side 4 af 5.3.der i rimeligt omfang udvises diskretion omkring den pågældendestranskønnethed, således at pågældendes transkønnethed ikke kommer tiluvedkommendes kendskab, og atoplysninger om pågældendes transkønnethed kun bør fremgå i skriftligtmateriale i den udstrækning, det er relevant.Vejledningsmaterialet bør udarbejdes i samarbejde medtransforeningerne.
4.5.
16. Politi og kriminalforsorgenDer bør ud over de ovenfor nævnte retningslinjer og vejledninger udarbejdessupplerende retningslinjer for, hvordan politiet og kriminalforsorgens personale skalforholde sig, når de kommer i kontakt med transkønnede personer – det være sigsom anmeldere, vidner, sigtede, anholdte, varetægtsfængslede og/eller afsonere affængselsstraffe.
17. Transkønnede asylansøgereTranskønnede asylansøgere skal sikres passende og værdige opholdsbetingelser.Transkønnede asylansøgere, der er i behandling med kønshormoner, skal kunnefortsætte hermed.
18. MangfoldighedspolitikkerPrivate og offentlige virksomheder skal anspores til at udarbejdemangfoldighedspolitikker, hvori transkønnede inkluderes.
19. Undervisning og folkeoplysning1.2.Der skal undervises om køn og kønsidentitet på alderssvarende niveauer iskolen.Der bør fra det offentliges side f.eks. i OBS udsendelserne i fjernsynet, i småfoldere på biblioteker og i lægers venteværelser m.v. bringes informationer omligestilling, diskrimination o. lign., herunder om de specielle forhold fortranskønnede.
20. ForskningStatens forskningspolitik skal tilgodese forskning om transkønnede ogtranskønnedes forhold i et bredt perspektiv.
21. Udviklingsbistand/-arbejdeDanmark skal aktivt indtænke kønsidentitet i sin rettighedsbaserede tilgang iudviklingsarbejde.
Slutnote med udvalgte ord fra LGBT Danmarks LGBT-ordbog•
Hadforbrydelse:En kriminel handling begået på grund af – eller ud fra en antagelseom – offerets race, hudfarve, religion eller tro, politiske anskuelse, seksuelleorientering, køn, kønsidentitet, alder, handicap eller nationale sociale eller etniskeoprindelse.Hadforbrydelsen kan bl.a. være af fysisk, psykisk eller verbal karakter, men ogsåandre lovovertrædelser kan være begrundet i had mod en af de nævnteLGBT Danmark– Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersonerNGO in special consultative status with the economic and social council of the United NationsNYGADE 7 • POSTBOKS 1023 • 1007 KØBENHAVN K • TLF. 33 13 19 48
Side 5 af 5.persongrupper.Om offeret tilhører en af grupperne eller ej er uden betydning. Det er tilstrækkeligt, atgerningsmanden begår den kriminelle handling ud fra en opfattelse af, at det ertilfældet. Hadforbrydelser adskiller sig fra andre forbrydelser, idet ofrene udelukkendeudvælges på grund af deres faktiske eller formodede tilhørsforhold til en bestemtgruppe.Køn:En persons køn forstås som et biologisk køn, et oplevet køn og et udtrykt køn.På engelsk findes to ord for køn: ”Sex” for biologisk køn og ”gender” for socialt køn.På dansk har vi kun et ord, ”køn”, der bruges i begge sammenhænge, og som forstavelse f.eks. ikønsidentitet.•
•
•
•
Kønsbetegnelse:Forkortelser, der anvendes i pas som betegnelse for kønnet.F = Female (kvinde). M = Male (mand). X = Unspecified (Uspecificeret).I Danmark kan Rigspolitichefen tillade, at kønnet for en person, som ikke hargennemgået et kønsskifte, men som af Rigshospitalets Sexologiske Klinik vurderesat være transseksuel eller ganske ligestillet hermed, betegnes X.Kønskorrektion:Proces, hvorved der skabes større overensstemmelse imellem enpersons biologiske køn, udtrykte køn og oplevede køn.Afhængig af den enkeltes behov, kan korrektionen bestå af epilering,feminiseringskirurgi, kønshormonbehandling, kønsskifteoperation, stemmetræning,ændring af påklædning og kønsrollemæssig adfærd.Transkøn/transkønnet:Fællesbetegnelse om personer, hvis kønsidentitet ellerkønsudtryk i større eller mindre grad ikke er i overensstemmelse med det køn, deblev tildelt ved fødslen.At være transkønnet har ikke noget med seksuel orientering at gøre.
LGBT ordbog:http://www.lgbt.dk/fileadmin/site/politik/LGBT_ordbog.pdf
LGBT Danmark– Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersonerNGO in special consultative status with the economic and social council of the United NationsNYGADE 7 • POSTBOKS 1023 • 1007 KØBENHAVN K • TLF. 33 13 19 48