Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del Bilag 383
Offentligt
1248663_0001.png
1248663_0002.png
1248663_0003.png
Notat
GRUND- og NÆRHEDSNOTAT til FOLKETINGET
Kommissionens forslag til ændring af Kommissionens forordning om suspension af indførsel i Fælles-skabet af visse arter af vilde dyr og planter (komitésag)1. Resume
Kommissionen har den 26. april 2013 fremsendt ovennævnte forslag til medlemsstaterne. Forslagethar hjemmel i artikel 4, stk. 6 i Rådets forordning (EF) nr. 338/97 af 9. december 1996 om beskyt-telse af vilde dyr og planter ved kontrol af handelen hermed, som har hjemmel i artikel 175TEF (tid-ligere artikel 130 S). Ændringsforlaget forelægges på baggrund af Den Videnskabelige Undersøgel-sesgruppe vurderinger af arternes bevaringsstatus med udgangspunkt i de seneste oplysninger, der erfremkommet om arternes bevaringsstatus. Den Videnskabelige Undersøgelsesgruppe i EU er nedsati henhold til artikel 17 i Rådets forordning (EF) nr. 338/97 af 9. december 1996. Undersøgelses-gruppen består af repræsentanter fra de enkelte medlemslande.Ud fra nye oplysninger har Den Videnskabelige Undersøgelsesgruppe konkluderet, at bevaringssta-tus for visse arter opført i bilag A og B til Rådets forordning nr. 338/97 vil blive bragt i alvorlig fare,hvis indførslen til Fællesskabet af arterne beskrevet nedenforfra visse oprindelseslande ikke suspende-res, hvilket vil medføre et importforbud.Forslaget indebærer en positiv påvirkning af beskyttelsesniveauet for de arter, der omfattes af revisionen.
Såfremt Kommissionen ikke modtager skriftlige indsigelser inden den 17. maj 2013 vil forslagetblive godkendt. Regeringen kan støtte Kommissionens forslag.

2. Baggrund

Forslaget er en revision af Kommissionens forordning (EF) nr. 757/2012 af 20. august 2012 om su-spension af indførsel i Fællesskabet af visse arter af vilde dyr og planter, der afhængig af hvor truedede er, opført på liste I, II eller III under CITES (Convention on International Trade in EndangeredSpecies of Wild Fauna and Flora), Godt 1.000 afarterneer så stærkt truede, at handel med dem ertotalt forbudt (liste I). For de øvrige kræves særlige tilladelser til ind- og udførsel (liste II og III).Forslaget omfatter en revideret forordningstekst, der inkluderer de seneste opdateringer.Såfremt Kommissionen ikke modtager skriftlige indsigelser inden den 17. maj 2013 vil forslagetblive godkendt.Forslaget indebærer en positiv påvirkning af beskyttelsesniveauet for de arter, der omfattes af revisionen.

3. Formål og indhold

Forslag til ændringer af forordningen sker primært på baggrund af vurderinger af de seneste oplys-ninger af arternes bevaringsstatus foretaget af Den Videnskabelige Undersøgelsesgruppe i EU ned-sat under artikel 17 i Rådets forordning (EF) nr. 338/97 af 9. december 1996. Undersøgelsesgruppenbestår af repræsentanter fra de enkelte medlemslande.Ud fra nye oplysninger har Den Videnskabelige Undersøgelsesgruppe konkluderet, at bevaringssta-tus for visse arter opført i bilag A og B til Rådets forordning nr. 338/97 vil blive bragt i alvorlig fare,hvis indførslen til Fællesskabet af disse fra visse oprindelseslande ikke suspenderes. Den Videnska-belige Undersøgelsesgruppe har konkluderet at import til Fællesskabet af følgende arter omfattet afbilag A eller B til Rådets forordning nr. 338/97 bør suspenderes (importforbud):Hippopotamus amphibius(flodhest) fra Cameroon og Mozambique;Cercopithecus dryas(abe-art) fra Den Demokratiske Republik Congo;Stephanoaetus coronatus(kronørn) ogTorgos tracheliotus(øregrib) fra Tanzania;Balearica pavonina(krontrane) fra Sudan;Chamaeleo africanus(art af kamelæon) fra Niger;Heosemys annandaliiogHeosemys grandis(skildpadder) fra Laos;Mantella pulchra(frø-art) fra Madagascar;Tridacna crocea, Tridacna maximaogTridacna squamosa(arter af kæmpemuslinger) fraCambodia;Nardostachys grandiflora(planteart) fra Nepal.Den Videnskabelige Undersøgelsesgruppe har endvidere foretaget en vurdering med udgangspunkt iden nyeste tilgængelige viden og konkluderet at suspension af indførsel af følgende arter ikke læn-gere er nødvendigt:Canis lupus(ulv – jagttrofæer) fra Kyrgyzstan;Ateles geoffroyi(edderkoppeabe) ogBrachypelma albopilosum(fugleedderkop) fraNicaragua;Calumma brevicorne, Calumma gastrotaenia, Calumma nasutum, Calumma parsonii,Furcifer antimena, Furcifer campaniogFurcifer minor(kamelæon-arter) fra Madagascar;Cuora amboinensis, Cuora galbinifrons(skildpadde-arter),Cycadaceaespp.(koglepalmer),Christensonia vietnamica(orkidé-art),Stangeriaceaespp. (koglepalmer) ogZamiaceaespp. (koglepalmer) fra Vietnam;Rauvolfia serpentina(slangerod) fra Myanmar;Pterocarpus santalinus(sandel-træ) fra Indien.
2

4. Europa-Parlamentets udtalelser

Europa-Parlamentet har ikke udtalt sig. Forslaget sendes parallelt til parlamentet til information.

5. Nærhedsprincippet

Der er tale om en gennemførelsesbestemmelse af en allerede vedtaget rådsretsakt. Spørgsmålet omnærhedsprincippet er derfor ikke relevant.

6. Konsekvenser for Danmark

Forslaget vil indebære ændringer i administrationspraksis i forhold til de berørte arter, men har ikkelovgivningsmæssige, administrative eller økonomiske konsekvenser for Danmark.Forslaget indebærer en positiv eller uændret påvirkning af beskyttelsesniveauet for de anførte arter.

7. Høring

Forslaget har ikke været sendt i høring, men Kommissionen har konsulteret de berørte oprindelses-lande om ethvert forslag til indførelse af nye importforbud, jvf. Rådets forordning nr. 338/97 art. 4,stk. 6.

8. Generelle forventninger til andre landes holdninger

Forslaget om indførsel eller ophævelse af restriktioner for visse arter af vilde dyr eller planter erblevet drøftet i Den videnskabelige Undersøgelsesgruppe, jvf. Rådets forordning nr. 338/97, art. 4,stk. 1 og 2. Der har i undersøgelsesgruppen været enighed om forslagene til de nævnte ændringer.

9. Regeringens foreløbige generelle holdning

Regeringen kan støtte Kommissionens forslag.Ændringer i bilagene sker på baggrund af indstilling fra Den videnskabelige Undersøgelsesgruppe,som er nedsat i henhold til Rådets forordning nr. 338/97, artikel 17, stk. 2. Regeringen kan støtte, atundersøgelsesgruppens indstillinger følges.

10. Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg

Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
3