Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del Bilag 460
Offentligt
J.nr. 13-0205742Den25. juni 2013
TilFolketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 539 af 19. juni 2013 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær(DF).
Holger K. Nielsen
/ Søren Schou
1/2
Spørgsmål
Kan ministeren oplyse, hvor længe man skal befinde sig i Danmark for at væreberettiget til danske børneydelser – skal man opholde sig her løbende ellerbliver børneydelserne permanente efter et givent tidsinterval, som f.eks. kunnevære to år?
Svar
Jeg forstår spørgsmålet således, at det drejer sig om, hvor længe man - efterden ændrede praksis for anvendelse af optjeningsprincippet for børne- ogungeydelse og børnetilskud – skal opholde sig i Danmark for at have ret tildisse ydelser efter de danske regler.Denne ret kan følge af, at en borger har taget bopæl i Danmark, dvs. fratidspunktet, hvor der er registreret folkeregisteradresse, eller hvis enEU/EØS-borger, som bor i et andet EU-land, men er beskæftiget i Danmark,opfylder kravet til ”en ikke-marginal” beskæftigelse.Som det fremgår af svaret på spørgsmål 536 skal udbetaling af familieydelserefter reglerne i gennemførelsesforordning 987/2009 art. 59, stk. 1, ske fra den1. i måneden efter arbejdet er begyndt, og hvis retten ophører f.eks. efter 6ugers beskæftigelse, skal udbetalingen standses igen ved udgangen af enmåned.I det øjeblik man ikke har bopæl eller ikke har en ikke marginal beskæftigelse iDanmark, så har man ikke længere ret til ydelse efter danske regler.Det gælder uanset, hvor lang tid vedkommende har haft bopælellerbeskæftigelse i Danmark.Der gælder en pligt for den, der modtager børne- og ungeydelse ellerbørnetilskud til at underrette Udbetaling Danmark om forandringer i forhold,der kan medføre bortfald eller nedsættelse af ydelsen.For god ordens skyld vil jeg dog understrege, at de øvrige betingelser efter lovom børne- og ungeydelse og lov om børnetilskud tillige skal være opfyldt forat have ret til ydelserne.
2/2