Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del Bilag 516
Offentligt
1269545_0001.png
1269545_0002.png
1269545_0003.png
MILJØstyrelsenPesticider og genteknologi
Den 27. juni 2013NSH
Grund- og nærhedsnotat
Kommitesag - Forslag til kommissionsforordning om tilbagekaldelse af godkendelse afbitertanol i henhold til forordning 1107/2009 om plantebeskyttelsesmidler.
1. ResuméKommissionen foreslår, at den tidligere godkendelse af aktivstoffet bitertanol tilbagekaldes,dvs. at bitertanol ikke godkendes i henhold til forordning 1107/2009 om plantebeskyttelses-midler.Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at stoffets optagelse slettes på bilag til Kommis-sionens forordning nr. 540/2011 af 25. maj 2011 om gennemførelse af Europa-Parlamentetsog Rådets forordning (EF) nr. 1107/2009 for så vidt angår listen over godkendte aktivstoffer,og at stoffet ikke må indgå i godkendte midler i Danmark.Forslaget får ikke økonomiske eller administrative konsekvenser for regioner, kommuner ellerstaten, da der ikke er godkendt plantebeskyttelsesmidler med bitertanol i Danmark.Det vurderes, at forslaget har en positiv indflydelse på beskyttelsesniveauet i Danmark.Forslaget forventes at komme til afstemning i Den Stående Komité for Fødekæden ogDyresundhed den 15. - 16. juli 2013.Regeringen støtter, at bitertanol ikke godkendes, da de bekræftende data, der skulle have vist,om der er sikker anvendelse af stoffet i EU, ikke er indsendt. Regeringen vil derfor stemme forforslaget.2. BaggrundForslag til kommissionsforordning “Draft Commission Implementing Regulation of …withdrawing the approval of the active substance bitertanol in accordance with Regulation(EC) No 1107/2009 of the European Parliament and the Council concerning the placing ofplant protection products on the market“ forventes fremsendt til medlemsstaterne.
2Forslaget har hjemmel i forordning 1107/2009 om plantebeskyttelsesmidler især artikel 4 og13, stk. 2, som fastlægger, at aktivstoffer skal godkendes iht. forordningen, og at Kommissio-nen skal foreslå enten en godkendelse eller en ikke godkendelse af et aktivstof, når vurderin-gen af dette er foretaget.Forslaget forventes at komme til afstemning i Den Stående Komité for Fødekæden ogDyresundhed den 15. - 16. juli 2013. Det skal vedtages efter undersøgelsesproceduren ihenhold til komitologiforordningen.Ved enpositiv udtalelsei undersøgelseskomitéen vedtager Kommissionen forslaget.Ved enikke-udtalelse,dvs. hvor der hverken er kvalificeret flertal for eller imod iundersøgelseskomitéen, kan Kommissionen ikke vedtage forslaget, da det vedrørerbeskyttelse af menneskers, dyrs eller planters sundhed og sikkerhed. Kommissionenkan dog vælge enten at forelægge forslaget for en appelkomité indenfor 1 måned ellerforelægge et revideret forslag for undersøgelseskomitéen indenfor 2 måneder.Ved ennegativ udtalelse,dvs. kvalificeret flertal imod i komitéen, og hvorKommissionen vurderer, at foranstaltningerne er nødvendige, kan Kommissionenenten indenfor 1 måned forelægge sagen for appelkomitéen, eller indenfor 2 månederforelægge et revideret forslag for undersøgelseskomitéen. I appelkomitéen kanKommissionen vedtage forslaget i tilfælde af en positiv udtalelse og ved ikke-udtalelse. Afstemningsreglerne i appelkomiteen er identiske medundersøgelseskomitéen. I tilfælde af negativ udtalelse kan Kommissionen ikke vedtageforslaget.
Appelkomitéen skal mødes tidligst 14 dage og senest 6 uger efter en sag er henvist dertil.Appel-komitéen afgiver udtalelse senest 2 måneder efter sagens henvisning.3. Formål og indholdForslaget om bitertanol forventes begrundet med, at der ikke er indsendt bekræftende data fortoksikologisk relevans af to urenheder i stoffet. Disse data var krævet indsendt inden 30. juni2012 ved godkendelsen iht. gennemførelsesforordning (EU) nr. 1278/2011 af 8. december2011, og ansøger har ikke indsendt de krævede data.Der forventes fastsat en frist på 6 måneder til medlemsstaterne til at tilbagekalde evt.godkendelser, der er givet til plantebeskyttelsesmidler med dette aktivstof og til at forbydesalg og anvendelse af disse midler.4. Europa-Parlamentets udtalelserEuropa-Parlamentet har ikke udtalt sig om sagen.
3
5. NærhedsprincippetKommissionen har ikke redegjort for nærhedsprincippet. Der er tale omgennemførelsesforanstaltning af en allerede vedtaget rådsretsakt, hvorfor Regeringen vurderer,at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.6. Konsekvenser for DanmarkLovgivningsmæssige konsekvenser:Hvis stoffet ikke bliver godkendt, bliver det efterfølgende optaget på bilag 7 til bekendtgørelseom bekæmpelsesmidler. Bilag 7 er listen over aktivstoffer, der ikke er godkendt i EU.Der er ikke godkendt midler med bitertanol i Danmark.Økonomiske og administrative konsekvenser:Forslaget får ikke økonomiske eller administrative konsekvenser, da der ikke er godkendtplantebeskyttelsesmidler med det pågældende stof i Danmark.Beskyttelsesniveau:Det vurderes, at forslaget har en positiv indflydelse på beskyttelsesniveauet i EU og dermedogså indirekte i Danmark.7. HøringForslaget har været til høring i Miljøspecialudvalget. Der er kommet høringssvar fra DI og 3F.Der har ikke været indvendinger mod regeringens holdning.8. Generelle forventninger til andre landes holdningerForslaget forventes vedtaget med kvalificeret flertal.9. Regeringens generelle holdningDanmark støtter, at bitertanol ikke godkendes, da de bekræftende data, der skulle have vist,om der er sikker anvendelse af stoffet i EU, ikke er indsendt.10. Tidligere forelæggelser for Folketingets EuropaudvalgFolketinget har ikke tidligere fået forelagt sagen.