Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del
Offentligt
1193266_0001.png
1193266_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETDato: 10. december 2012Spørgsmål fra Europa-udvalget til udenrigsmi-nisteren af 21.11. 2012.EUU alm. del spm. 13stillet af Pia Adelsteen(DF).
Spørgsmål 13:Vil ministeren i forlængelse af sin forelæggelse i Europaudvalget den 16. november2012 af Rådsmøde nr. 3199 (udenrigsanliggender inkl. forsvar) redegørefor den mærkningsordning, der gælder for import af varer fra israelskebosættelser, jf. Rådsmøde 3199 - udenrigsanliggender, bilag 1?Svar:Jeg har modtaget nedenstående oplysninger fra henholdsvis SKAT og Fødevaremi-nisteriet, til hvilke jeg vil henholde mig:”Reglerne for mærkning af fødevarer med oprindelse er beskrevet på Fødevaresty-relsens hjemmeside. Her fremgår det, at fødevarer fra de israelsk besatte palæstinen-siske områder ikke må mærkes med "Israel" som oprindelsesland.Hvis butikker yderligere ønsker at angive, om en fødevare med oprindelse på Vest-bredden er produceret i en israelsk bosættelse eller er produceret af en palæstinen-sisk producent, kan det ske på følgende måde:
Oprindelse: Vestbredden (israelsk bosættelsesprodukt), hhv. Vestbredden(palæstinensisk produkt)Produceret på Vestbredden (israelsk bosættelsesprodukt), hhv. Vestbredden(palæstinensisk produkt)
Vedrørende import af varer fra Israel til EU kan generelt oplyses:Varer kan opnå nedsat told, hvis de har oprindelse i Israel i henhold til reglerne fast-sat i EU-Israel Associeringsaftalen. Lever varerne ikke op til disse regler, kan de kunimporteres mod betaling af fuld told.Oprindelsesreglerne i EU-Israel Associeringsaftalen beskriver, hvilke processer envare skal undergå for at opnå oprindelse i Israel og dermed nedsat told i EU. EU har
overfor Israel gjort det klart, at varer med oprindelse i Israel skal forstås som varermed oprindelse indenfor 1967-grænserne.Hvis varerne har oprindelse i Israel, kan eksportøren udfylde og få stemplet et certi-fikat af de israelske toldmyndigheder, der certificerer oprindelsen. Det er de israelskemyndigheders ansvar at sikre sig, at dette er korrekt udstedt, og at varerne har op-rindelse i Israel.I 2004 indgik EU og Israel en såkaldt teknisk ordning, ifølge hvilken eksportører iIsrael skulle angive postnummer og navnet på den by, hvor varerne blev fremstillet.Dette skulle sikre, at varer fra områder udenfor 1967-Israel ikke blev betegnet somværende fra Israel. I den forbindelse udarbejdede EU-Kommissionen en liste overområder, som de anså for at være bosættelser, således at toldmyndighederne havdemulighed for at tjekke, om de angivne postnumre eller navne i virkeligheden varbosættelser. I så tilfælde skulle toldmyndighederne afvise toldpræference på stedet.Selve listen blev udarbejdet udelukkende til toldmyndighedernes brug og blev holdtfortrolig.I 2012 genoptog Kommissionen sagen og indledte diskussioner med EU’s medlems-lande om ændringer til den tekniske ordning fra 2004. I den forbindelse fremførteDK det synspunkt, at det burde gøres obligatorisk for israelske eksportører at angiveeksplicit på oprindelsescertifikatet, om varerne kom fra en bosættelse. Dette kravkunne der imidlertid ikke skabes enighed om i EU-kredsen.Ændringen i ordningen kom herefter til at bestå i, at selve listen over bosættelser,udarbejdet af EU-Kommissionen, blev gjort offentlig tilgængelig og kan findes her:http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/technical-arrangement_postal-codes.pdfDen nuværende ordning betyder således, at hvis der ønskes nedsat told for varerne,skal eksportøren angive postnummer og navn på den by i Israel, hvor varerne erfremstillet, på det oprindelsescertifikat, der følger varerne. Dette kan ved import tilEU tjekkes af toldmyndighederne, men også af importøren selv, eftersom listen eroffentliggjort. Hvis postnummer og navnet på byen figurerer på denne offentliggjor-te liste, kan varerne ikke opnå nedsat told i henhold til EU-Israel associeringsaftalen.Det skal bemærkes, at NaturErhvervstyrelsen gennemfører importkontrol af alleanmeldte partier af visse arter frisk frugt og grøntsager for overholdelse af særligeEU-handelsnormer, herunder at der for produkterne er angivet et oprindelsesland.SKAT frigiver disse varer efter NaturErhvervstyrelsens godkendelse.Det skal også bemærkes, at selve oprindelsescertifikatet til opnåelse af nedsat toldsenere i handelskæden kan anvendes som dokumentation for, hvor i Israel varerneer producerede.”