Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del
Offentligt
1226079_0001.png
1226079_0002.png
1226079_0003.png
1226079_0004.png

Spørgsmål nr. 34 (Alm. del) fra Folketingets Europaudvalg:

”Ministeren bedes kommentere den vedlagte henvendelse af 4.februar 2013 fra Alan Robinson vedr. epilepsi og EU's nye kø-rekortregler”

Svar:

1.

Henvendelsen, der omtales i spørgsmålet, vedrører en konkret sag omfornyelse af kørekort til en ansøger med epilepsi. Det fremgår, at den på-gældende ikke har kunnet få fornyet de dele af vedkommendes kørekort,der giver ret til at føre kategori C og D.Af principielle grunde finder Justitsministeriet ikke at burde udtale sig omden konkrete sag.

2.

Justitsministeriet kan mere generelt oplyse, at mindstekravene til fysiskog psykisk egnethed for så vidt angår retten til at føre motordrevet køretøj,hvortil der kræves kørekort, fremgår af bilag 2 til kørekortbekendtgørelsen(bekendtgørelse nr. 12 af 10. januar 2013 om kørekort). Bortset fra enmindre ændring vedrørende lægeudtalelse ved diabetes er bilag 2 senestændret pr. 1. januar 2012 i forbindelse med gennemførelsen af to ensly-dende direktiver (Kommissionens direktiver af 2009/112/EF og 2009/113EF af 25. august 2009) om ændring af henholdsvis 2. og 3. kørekortdirek-tiv, hvorved der er fastsat ens mindstekrav med hensyn til fysisk og psy-kisk egnethed til at føre motorkøretøj.De helbredsmæssige betingelser varierer efter, hvilken type køretøj ansøg-ningen om kørekort vedrører. I den forbindelse inddeles førerne i to grup-per. Gruppe 1 omfatter førere af køretøjer i kategorierne AM (stor knal-lert), A1 (lille motorcykel), A2 (mellemstor motorcykel), A (stor motorcy-kel), B (almindelig bil) og B/E (almindelig bil med stort påhængskøretøj)samt førere af traktor/motorredskab. Gruppe 2 omfatter førere af køretøjeri kategorierne C1 (lille lastbil), C1/E (lille lastbil med stort påhængskøre-tøj), C (lastbil), C/E (lastbil med stort påhængskøretøj), D1 (lille bus),D1/E (lille bus med stort påhængskøretøj), D (bus) og D/E (bus med stortpåhængskøretøj) samt førere af køretøjer i kategorierne B og D, som an-
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
vendes til erhvervsmæssig personbefordring, og førere som anmoder omudstedelse, fornyelse eller bevarelse af kørekort med påtegning om god-kendelse som kørelærer.

3.

De nærmere regler for ansøgere med neurologiske sygdomme (epilepsimv.) fremgår af kørekortbekendtgørelsens bilag 2, pkt. F. Det fremgår her-af bl.a., at for ansøgere, der lider af neurologiske sygdomme, som medfø-rer kognitive eller fysiske symptomer, kan kørekort kun udstedes, fornyeseller bevares efter en lægelig udtalelse.For ansøgere og førere med epilepsi kan kørekort for så vidt angår gruppe1 kun udstedes, fornyes eller bevares med vilkår om individuelt fastsattidsbegrænsning, indtil ansøgeren eller føreren har været anfaldsfri imindst 5 år. Har ansøgeren eller føreren haft anfald inden for de seneste 2år, udstedes, fornyes eller bevares kørekortet med en tidsbegrænsning påhøjst to år. Har ansøgeren eller føreren ikke haft anfald inden for de sene-ste 2 år, men dog inden for de seneste 5 år, udstedes, fornyes eller bevareskørekortet med en tidsbegrænsning på højst 3 år, jf. kørekortbekendtgørel-sens bilag 2, pkt. F, nr. 7. For ansøgere eller førere med epilepsi kan køre-kort endvidere kun udstedes, fornyes eller bevares efter 1 år uden yderlige-re anfald, når den pågældende har modtaget antiepileptisk (anfaldsfore-byggende) behandling i mindst 6 måneder, jf. kørekortbekendtgørelsensbilag 2, pkt. F, nr. 8.Hvad angår kørekort til gruppe 2 fremgår det af kørekortbekendtgørelsensbilag 2, pkt. F, nr. 11, at kørekort kun kan udstedes, fornyes eller bevaresfor ansøgere eller førere med epilepsi efter en anfaldsfri periode på mindst10 år uden antiepileptisk (anfaldsforebyggende) behandling. Ansøgeren el-ler føreren skal dokumentere, at der har været regelmæssig kontrol hosegen læge eller speciallæge i neurologi. En neurologisk speciallægeunder-søgelse må ikke have afsløret nogen form for cerebral patologi, og et elek-troencefalografi (EEG) må ikke have vist nogen epileptiform aktivitet. Ihelt særlige tilfælde kan kørekort udstedes, fornyes eller bevares på et tid-ligere tidspunkt, såfremt særlige sundhedsfaglige forhold taler herfor.

4.

Som anført er de danske regler en implementering af Kommissionens toovennævnte direktiver 2009/112/EF og 2009/113 EF af 25. august 2009.Af direktiverne fremgår det vedrørende førere i gruppe 2 med epilepsi, atder skal være gået 10 år uden anfald og uden indtagelse af medicin modepilepsi. Nationale myndigheder kan tillade førere med gode prognosein-2
dikatorer at køre tidligere. Dette gælder også unge med epilepsi. Der hen-vises nærmere til pkt. 12.14 i bilag III til direktiverne.Muligheden for at nationale myndigheder kan tillade førere med godeprognoseindikatorer, herunder unge, at køre tidligere er gennemført vedkørekortbekendtgørelsens bilag 2, pkt. F, nr. 11, sidste pkt., hvorefter kø-rekort i helt særlige tilfælde kan udstedes, fornyes eller bevares på et tidli-gere tidspunkt, såfremt særlige sundhedsfaglige forhold taler herfor.Der er imidlertid tale om en snæver undtagelse, som kun vil kunne anven-des i helt særlige tilfælde efter en konkret vurdering, idet de helbredsmæs-sige betingelser er udtryk for mindstekrav, der gælder i hele EU. Danmarkkan således ikke fastsætte mere lempelige krav. Mindstekravene gælderikke kun ved førstegangsudstedelse af kørekort, men også ved fornyelse.Der sondres endvidere ikke efter EU-reglerne mellem fornyelse af køre-kort, der er udstedt før eller efter indførelsen af de nye helbredsmæssigemindstekrav.Reglerne i 3. kørekortdirektiv, således som dette er ændret ved direktiv2009/113 EF af 25. august 2009, kan således ikke begrunde indførelsen afen ordning, hvorefter f.eks. ansøgere med epilepsi, der havde kørekort in-den den 1. januar 2012, hvor de nye helbredsmæssige mindstekrav blevindført, ved efterfølgende fornyelser alene skulle opfylde de – mere lempe-lige – krav, som var gældende, da førerretten blev erhvervet. Bestemmel-sen vil heller ikke kunne benyttes til at indføre en mere generel overgangs-ordning for så vidt angår betingelserne for at erhverve eller forny kørekort,herunder en ordning hvor kørekort kan opnås, uanset at man fortsat indta-ger medicin mod epilepsi.

5.

Det tilføjes, at det i forhold til konkrete sager om udstedelse (eller næg-telse) af kørekort til personer med epilepsi er politiet, der i de enkelte sagerpå baggrund af oplysningerne i lægeattesten træffer afgørelse om, hvorvidten ansøger kan få udstedt, fornyet eller bevare sit kørekort.Rigspolitiet har efter forhandling med Sundhedsstyrelsen fastsat nærmereretningslinjer for behandlingen af sager om udstedelse, fornyelse eller be-varelse af kørekort. Retningslinjerne fremgår af kørekortcirkulæret cirku-lære nr. 9045 af 1. februar 2013 om kørekort).Det følger bl.a. heraf, at sager om kørekort til førere i gruppe 2 med epi-lepsi skal forelægges for Sundhedsstyrelsen ved indsendelse til den regio-nale embedslægeinstitution, jf. kørekortcirkulærets bilag 1, pkt. F.3
Politiets afgørelser i disse sager kan påklages til Rigspolitiet. Rigspolitietsafgørelser kan ikke indbringes for Justitsministeriet eller anden administra-tiv myndighed.
4