Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del
Offentligt
Folketingets EuropaudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Europaudvalget har i brev af 18. marts 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 63 (alm.del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Adelsteen(Df).
12. april 2013J.nr. 2013-2650
”På baggrund af besvarelse af spørgsmål 38 på EUU alm. del af 15. marts 2013 be-des ministeren redegøre for antallet af delegerede retsakter i forslag fra Kommissi-onen siden Lissabontraktatens ikrafttrædelse, samt om der er en tendens til, at an-tallet og omfanget af delegerede retsakter i hvert forslag er stigende? Ministerenbedes også give sin faglige vurdering af, om de delegerede retsakter er fortrinsvisaf teknisk eller indholdsmæssig karakter?”
Der henvises generelt til europaministerens besvarelse af FEU-spørgsmål 38 (EUUalm. del) om antallet og omfanget af Kommissionens forslag til delegerede retsak-ter.Beskæftigelsesministeriet råder ikke over en samlet oversigt over antallet af dele-gerede retsakter i forslag fra Kommissionen inden for Beskæftigelsesministerietsressortområde.Det bemærkes, at regeringen er opmærksom på Kommissionens forslag til brug afdelegerede retsakter i forhandlingerne i Rådet og i forbindelse med den hjemligebehandling af Kommissionens forslag til basisretsakter, hvor bemyndigelsen til de-legerede retsakter gives. Regeringen finder det således vigtigt, at forslag om dele-gerede retsakter skal kunne begrundes i hvert konkret tilfælde.Også i Rådet og Europa-Parlamentet har der været stor opmærksomhed på spørgs-målet om anvendelse af delegerede retsakter eller gennemførelsesretsakter i kon-krete lovgivningssager, siden Lissabon-Traktaten trådte i kraft den 1. december2009. Spørgsmålet om anvendelse af delegerede retsakter indgår på lige fod medandre emner i forhandlinger internt i Rådet og mellem Rådet og Europa-Parlamentet.Det bemærkes, at visse oplysninger om allerede udstedte delegerede retsakter ertilgængelige i Rådets og til en vis grad Kommissionens offentlige dokumentregi-stre. I den forbindelse har Kommissionen oplyst, at der siden Lissabontraktatensikrafttrædelse er udstedt i alt 55 delegerede retsakter.
Fra dansk side agter man at rejse spørgsmålet om bedre adgang til information omdelegerede retsakter på linje med den adgang til information om komitologi, somallerede findes i dag.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2