Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del
Offentligt
1237229_0001.png
1237229_0002.png
Folketingets Europaudvalg
København, den 15. april 2013Sagsnr.: 20283Dok.nr.: 518960FVM 137
Folketingets Europaudvalg har i brev af 18. marts 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 67(Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eva Kjer Hansen(V).

Spørgsmål 67:

”På baggrund af besvarelse af spørgsmål 38 på EUU alm. del af 15. marts 2013 bedesministeren redegøre for antallet af delegerede retsakter i forslag fra Kommissionensiden Lissabontraktatens ikrafttrædelse, samt om der er en tendens til, at antallet ogomfanget af delegerede retsakter i hvert forslag er stigende? Ministeren bedes også givesin faglige vurdering af, om de delegerede retsakter er fortrinsvis af teknisk ellerindholdsmæssig karakter?”

Svar:

Der henvises generelt til europaministerens besvarelse af spørgsmål 38 (EUU alm. del)om antallet og omfanget af Kommissionens forslag til delegerede retsakter.Fødevareministeriet råder ikke over en samlet oversigt over antallet af delegerederetsakter i forslag fra Kommissionen inden for Fødevareministeriets ressortområde.Det bemærkes, at regeringen er opmærksom på Kommissionens forslag til brug afdelegerede retsakter i forhandlingerne i Rådet og i forbindelse med den hjemligebehandling af Kommissionens forslag til basisretsakter, hvor bemyndigelsen tildelegerede retsakter gives. Regeringen finder det således vigtigt, at forslag omdelegerede retsakter skal kunne begrundes i hvert konkret tilfælde.Også i Rådet og Europa-Parlamentet har der været stor opmærksomhed på spørgsmåletom anvendelse af delegerede retsakter eller gennemførelsesretsakter i konkretelovgivningssager, siden Lissabon-Traktaten trådte i kraft den 1. december 2009.
Spørgsmålet om anvendelse af delegerede retsakter indgår på lige fod med andre emneri forhandlinger internt i Rådet og mellem Rådet og Europa-Parlamentet.Det bemærkes, at visse oplysninger om allerede udstedte delegerede retsakter ertilgængelige i Rådets og til en vis grad Kommissionens offentlige dokumentregistre. Iden forbindelse har Kommissionen oplyst, at der siden Lissabon-Traktatensikrafttrædelse er udstedt i alt 55 delegerede retsakter.Fra dansk side agter man at rejse spørgsmålet om bedre adgang til information omdelegerede retsakter på linje med den adgang til information om komitologi, somallerede findes i dag.
2