Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del
Offentligt
Folketingets EuropaudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
1. Oktober 2013
Europaudvalget har i brev af 18. september 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 91(alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JakobElleman-Jensen (V).Spørgsmål nr. 91:
J.nr. 5281122013-6589
”Ministeren bedes redegøre for det svenske dagpengesystem, herunder hvorledesSverige fastsætter dagpengesatser for EU-borgere, der er vandrende arbejdstagere,og som har optjent ret til dagpenge ved delvist arbejde i Sverige?”Endeligt svar:
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Styrelsen for Fastholdelse og Rekrutte-ring indhentet materiale fra den svenske Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen(IAF). Om det svenske dagpengesystem har IAF oplyst, at Sverige har to arbejds-løshedsydelser – en baseret på en basisforsikring og en baseret på en indkomsttabs-forsikring.For at opnå ret til arbejdsløshedsydelse efter basisforsikringen skal man være fyldt20 år.For at opnå indkomstabs-ydelsen skal man have opfyldt arbejdskravet siden senesteindmeldelse i svensk a-kasse, og man skal have været medlem af en a-kasse i 12måneder.Derudover skal man for at få ret til begge ydelser, have været i lønnet arbejde i 6måneder og have udført arbejde i 80 timer pr. kalendermåned, eller have været an-sat i mindst 480 timer i en kontinuerlig periode indenfor 6 kalender måneder oghave udført arbejde i 50 timer i hver af disse måneder. Det kaldes ”arbejdskravet”.Ledige, der ikke er medlem af en a-kasse, eller som ikke opfylder arbejdskravetunder medlemskab af a-kassen er kun omfattet af basisforsikringen. Basisforsik-ringsydelsen udgør et dagligt beløb på mellem 10-320 SEK pr. dag (2013). Belø-bets størrelse fastsættes ud fra det gennemsnitlige antal arbejdstimer pr. uge de se-neste 12 måneder forud for ledigheden.Ledige, der opfylder arbejdskravet under medlemskab af en a-kasse, kan få bereg-net en indkomstbaseret arbejdsløshedsydelse på maksimalt 680 SEK pr. dag(2013). Den indkomstbaserede ydelse beregnes på baggrund af den lediges dagligearbejdsfortjeneste og gennemsnitlige antal timer. Ydelsen udgør 80 pct. af den tid-ligere indkomst de første 200 dage, og 70 pct. de sidste 100 dage. Dog maksimalt680 SEK. pr. dag.
Ved ledighed kan der som udgangspunkt udbetales arbejdsløshedsydelser i 300 da-ge. Hvis ansøgeren har et barn under 18 år får man automatisk 150 dage mere (med70 pct. af den tidligere indkomst, dog maksimalt 680 SEK pr. dag). Anvendelse afregler om forlængelse af perioden kræver individuel vurdering af den enkeltes situ-ation.Jeg har vedlagt et notat fra IAF, med eksempler på beregning af dagpenge.IAF har derudover oplyst, at EU-borgere skal opfylde samme krav som svenskeborgere. Dvs. de som hovedregel kan opnå ret til svenske arbejdsløshedsydelser ef-ter 6 måneds arbejde, af mindst 80 timers varighed per måned.Arbejdskravet kan delvist opfyldes ved medregning af arbejdsperioder udført i etandet EU-/EØS-land. Det er et krav for ret til medregning af arbejdsperioder fra etandet EU-EØS-land, at den ledige senest har arbejdet i Sverige, og at der har værettale om et faktisk og reelt arbejde i Sverige. Ydelsens størrelse beregnes alene påbaggrund af arbejde udført i Sverige.For ledige grænsearbejdere gælder, at såvel arbejdskravet for at opnå ret til ydelserog beregning af ydelsens størrelse foretages på baggrund af arbejde i det andetEU/EØS-land.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2