Tak for det, og tak til de ordførere, der har tilkendegivet en forståelse for det her problem, som jo desværre har vist sig at være omsiggribende, som vi behandler i dag, og det er spørgsmålet om ærekrænkelse.
Her tænker vi jo bl.a.
på den sag, som har været i offentlighedens søgelys, fra Morsø Kommune, hvor en kommunal familiechef bliver hængt ud på internettet for at være pædofil.
Man kan sige – som hr.
Simon Emil Ammitzbøll også var inde på – at der jo er masser af beskyldninger og små og store insinuationer mod politikere, givetvis, og andre mennesker her i vores samfund.
Men det at blive hængt ud som pædofil må være meget grænseoverskridende for dem, det går ud over.
En beskyldning om at have misbrugt et lille barn kan man næsten ikke forestille sig hvordan man på nogen måde skal kunne forsvare over for et menneske, der overhovedet ikke har andel i sådan en situation.
Så jeg forstår godt, at den her familiechef reagerer, og jeg forstår også godt, at der er andre, der reagerer, hvis de bliver beskyldt for at have været pædofile, have udøvet vold mod andre eller begået drab eller lignende.
Og derfor er det også rimeligt, at der falder en følelig straf.
Fra Dansk Folkeparti og forslagsstillernes side har vi jo nævnt internettet som det, der i virkeligheden er årsagen til, at vi diskuterer de her ting, fordi internettet har vundet den udbredelse, det har, og man på den måde, via internettet, kan komme ud til en meget stor gruppe af mennesker.
Justitsministeren nævner også, at det er en skærpende omstændighed, hvis man når ud til en større gruppe af mennesker med det her ærekrænkende budskab.
Men internettet – og tv og radio sådan set også – og nye teknologiske medier har jo betydning i den her fagre nye verden, vi oplever, hvor alle inden for få øjeblikke ved, hvad der foregår på den anden side af jordkloden.
Det kunne man for bare få år tilbage regne med at der måske skulle gå uger før man fandt ud af.
Der er jo Facebook, der er chatfora, der er Twitter, der gør, at man på meget få øjeblikke kan sprede nyheder og sensationer, også når der måske kan være tale om ren fri fantasi hos dem, der spreder sådan nogle informationer.
Og det er ikke et ukendt fænomen, at borgere udsættes for mediernes opmærksomhed eller andre borgeres opmærksomhed via internettet og sættes i forbindelse med forskellige holdninger eller episoder, også selv om de ikke nødvendigvis har været involveret i dem.
Sagen er, at man egentlig, hvis man først bliver sat i forbindelse med sådan nogle episoder, har meget svært ved at blive renset for den slags beskyldninger.
Det kan være næsten umuligt at blive renset, og vi har også i forbindelse med udarbejdelsen af det her forslag kigget på en hel del sager, hvor mennesker, ukendte og kendte, er blevet beskyldt for noget, men hvor de umuligt har kunnet frigøre sig fra de beskyldninger, som nogen har rejst i en avis eller via medierne i det hele taget.
Vi ved jo også godt, at selv om man vinder, hvis det endelig kommer dertil – hr.
Preben Bang Henriksen har fortalt, hvor svært det kan være – og man endelig bliver renset ved en sag i Pressenævnet eller ved domstolene, så er sagen jo, at den anklage mod ens integritet, som der i virkeligheden var tale om, stod måske på forsiden af en avis eller et ugeblad.
Men den tilbagevisning, man fik gennemtrumfet med møje og besvær og efter store økonomiske omkostninger, kommer så i en notits nederst på side 8.
Det er jo virkeligheden, og den kan vi ikke se bort fra.
Så ubegrundede og firkantede beskyldninger, som udgives på tryk eller fremføres på tv, kan koste mennesker deres karriere, deres ægteskab og deres sociale liv i yderste konsekvens.
Og det er blevet ganske nemt og hyppigt, at vi ser, at danskere i det hele taget bliver hængt ud på et løst grundlag og ofte uden at have mulighed, reel mulighed, for at forsvare sig i tide.
Man kan så sige, at det næsten kun er de mennesker, der udsættes for ubegrundede og uunderbyggede beskyldninger i al offentlighed, der lider under dem.
Men skadevolderen vil som regel kunne gøre det, uden at det får konsekvenser for vedkommende selv.
Og det betyder jo f.eks., at incitamentet nogle gange hos visse medier til at researche sine kilder grundigt og i det hele taget benytte sig af troværdige kilder kan ligge på et ret lille sted, når det gælder om at få den gode historie ud i medierne og solgt nogle aviser eller ugeblade.
Det er derfor, at vi ser et behov for, både selvfølgelig med fokus på den aktuelle sag, som vi har set på, men også med fokus på de sager, som ministeren har vurderet i det svar, vi har fået i Folketingets Retsudvalg, at stoppe de her halve vinde og hele rygter, som ignorerer, at det har med mennesker at gøre, der f.eks.
bliver udsat for at blive beskyldt for at være pædofile.
Det må aldrig være sådan, at man kynisk spekulerer i, at hvis man bare hænger et menneske tilstrækkelig meget ud, f.eks.
i den offentlige forvaltning, så gør vedkommende nok ikke det, som vedkommende er sat til.
Det er også derfor, at kommunaldirektøren fra Morsø Kommune reagerer så kraftigt, for det er jo en af hans ansatte, der bliver beskyldt for de her ting, og måske kommer beskyldningen i forbindelse med, at vedkommende personer føler sig gået for nær på en eller enden måde i forbindelse med nogle myndighedsudøvelser, som de pågældende har været i gang med.
I Dansk Folkeparti ser vi desværre det her skred, og vi ser det sådan, at vi er nødt til at gøre noget fra Folketingets side.
Det nytter ikke noget at kaste med grus og komme med undskyldninger om, at der engang i 2004 var et lovforslag, som nogle stemte for og andre ikke stemte for.
Det har jo vist sig at være anderledes.
Det er lige nu, at vi ser internettet eksplodere yderligere.
Ja, det eksploderer i og for sig næsten hvert eneste år, fordi antallet af brugere bliver større, udbredelsen bliver større, og dem, der går ud over, hvis man beskylder nogen uretmæssigt for noget, bliver jo så også desto hårdere ramt.
Så vi skal stoppe glidebanen, inden vi når nogle tilstande, hvor mennesker helt uden modspil kan karaktermyrde andre mennesker, der ikke har nogen jordisk chance for at forsvare sig.
Derfor er tiden kommet til at sige, at hvis ikke nu – og det lader det jo ikke til at regeringen vil være med til – så skal vi i hvert fald snart komme med nogle mere markante restriktioner, selvfølgelig ud fra ønsket om at bevare den totale ytringsfrihed og kun, selvfølgelig, begrænset af, at man ikke må ærekrænke personer i forhold til pædofili eller ubegrundede beskyldninger om voldsudøvelse eller drab.
Der er situationen kommet så langt nu, at vi er nødt til at gøre noget.
Vi kan ikke bare se på det her, uden at vi gør noget.
Og der burde det egentlig være sådan, at alle partier i Folketinget seriøst kunne gå ind i en debat omkring det her.
Der har været nogle initiativer i Kulturudvalget og Retsudvalget i forhold til specielt pressens behandling af nogle ting, der har været meget spændende og interessante, men vi er også nødt til at kigge på strafdelen, for det skal ikke kunne betale sig at svine andre mennesker til og sige, de er pædofile og så få en bøde samlet set for to mennesker på 500 kr.