Jeg vil sige tak til Folketinget for en seriøs debat om det her beslutningsforslag.
Og selvfølgelig specielt tak til Liberal Alliance og De Konservative og også Venstre for i hvert fald delvis tilslutning til forslaget.
Jeg er da glad for, at hr.
Karsten Lauritzen sagde, at hvis man skulle vælge mellem den nuværende retstilstand og så en fuldstændig fjernelse af forældelsesreglen, ville man vælge en fuldstændig fjernelse af forældelsesreglen.
Det synes vi er godt, for det kunne indebære, at man, hvis ikke nu, hvor regeringen ligesom har bundet sig på hænder og fødder til det, den har fremlagt for nylig i Folketinget, så på et senere tidspunkt med et andet flertal i Folketinget kunne fjerne forældelsesfristen fuldstændig.
For det savner jo faktisk enhver logik, at fordi man nu er fyldt, lad os sige 38 år, f.eks.
skal have barn for første gang og bliver opmærksom på den forbrydelse, man har været udsat for som barn, og gerne vil anmelde den og føre en sag i forhold til den – man ved selvfølgelig udmærket godt, hvem det er; man har måske også beviser eller kender nogen, der kan skaffe beviser for forbrydelsen – så nægtes man at føre en sag.
Det savner for mig at se helt logik, og jeg synes egentlig, at justitsministeren sagde det meget godt selv:
Det er så alvorligt, det er så gruopvækkende, hvad vi har set nogle være udsat for.
Jamen hvorfor så ikke sige, at det stadig væk er så alvorligt, at det er så gruopvækkende, når den pågældende er fyldt f.eks.
38 år, at man skal kunne føre en sag i forhold til den pågældende forbrydelse.
Selvfølgelig skal man kunne det.
Det virker helt logisk, at der skal være mulighed for det.
Generelt må man sige, at pædofili er overgreb mod børn, hvis seksualitet af gode grunde ikke er udviklet, og som derfor bliver udsat for et meget grimt overgreb.
De forstår det ikke, og det er ofte voksne mennesker i deres familie og omgangskreds, der har udsat dem for sådan nogle overgreb.
Ja, for dem virker det helt uforståeligt, at nogen, de i virkeligheden skulle kunne stole på og regne med og have tillid til, begår meget ødelæggende og krænkende overgreb.
Det er ganske forfærdeligt at tænke på.
Det er også sådan, at ofrene for de her overgreb har en langt større risiko for at begå selvmord, udvikle forskellige adfærdsmæssige problemer og måske selv blive pædofile, hvis de ikke får massiv hjælp resten af livet, som vi også har debatteret det her under behandlingen af det her forslag.
Forbrydelsen er ekstremt ødelæggende for dem, det går ud over; den er ekstremt dyr for samfundet; den er endvidere et udtryk for, at nogle mennesker er skruet sådan sammen, at de har en lyst til at ødelægge andre mennesker ved hjælp af deres seksualitet.
Det er ikke deres mål, men det er i virkeligheden det, der sker, når de går i gang med deres forehavende.
Så hvis man kan stoppe pædofile i tide, kan man også redde mange ofre, måske mange andre ofre end det offer, som anmelder en forbrydelse.
Som sagt:
Børn har ikke udviklet deres seksualitet, og derfor har de meget svært ved at sætte ord og begreber på et overgreb, de har været udsat for.
Det er af oplagte grunde meget tabubelagt, hvad der foregår, hvorfor de fleste børn ikke af egen drift anmelder pædofili.
Børn har jo heller ikke samme myndighed eller autoritet som voksne, og derfor kan de ikke bare sådan lige anmelde pædofili selv; de er afhængige af, at der er nogle andre, der hjælper dem til at forstå, hvad de er blevet udsat for, og hvad de er blevet krænket af i forholdet til den her pædofile, der har begået overgrebet.
Men ofte vil det være sådan, at den pædofile selvfølgelig vil forsøge at forhindre barnet i at anmelde overgrebet og vil forsøge at latterliggøre den påstand, som måtte være kommet, og det i sig selv medfører, at mange pædofile går fri.
Det, der er vigtigt her at forstå, er, at der er mange voksne, der som børn er blevet misbrugt af et familiemedlem eller en ven af familien, som har meget ubehagelige minder om den situation.
Ofte går de så måske i terapi; de prøver at bearbejde det, der er sket, det, de er blevet presset ud i i forbindelse med overgrebet.
Det forekommer også, at det voksne offer, som blev udsat for overgreb i barndommen, når til den konklusion, at nu skal familiehemmeligheden, i anførselstegn, ud, fordi offeret ikke længere kan holde ud at gemme på den og ruge over den.
Det er der jo også lavet fremragende studier af, altså hvor vi har kunnet læse os til, hvordan de ting foregår.
Meget ofte er det sådan, at det berømte bæger flyder over, så det stakkels offer ikke længere kan holde på hemmeligheden.
Så kommer det ud, og så er det jo vigtigt, at der er nogle, der er parate til at tage over, at der fra samfundets side er nogle, der kan lægges af til.
Og det har vi en fælles interesse i at sørge for at der så er.
Med til det hører også, at man skal have mulighed for at anmelde den pågældende sag.
Ja, det har man, men i dag sker det så desværre meget ofte, at man bliver afvist, fordi sagen er forældet.
Sådan vil det også være i fremtiden med regeringens forslag, desværre.
Vi var måske nogle, der troede på, at man ville gøre nok, for at det ikke ville ske, men virkeligheden er, at sådan vil det også være i fremtiden; sådan vil det også være for Lisbeth Zornig Andersen.
Hvis hun havde været i den situation som 44-45-årig, at hun gerne ville anmelde det, hun havde været udsat for, så vil hun også i fremtiden med det, regeringen har lagt frem, blive afvist, fordi hun jo så har en alder, hvor det ikke længere kan køre som en sag.
Det, der er det helt grundlæggende, og det er her, vi i Dansk Folkeparti mener, at vi skal være på offerets side, er, at der kan være tilfælde, hvor nogle af de pædofile, der har misbrugt et offer, et barn, gør det igen.
De gør det over for andre og har måske gjort det igennem mange år, så det vil sige, at hvis det lykkes efter en anmeldelse at føre en sag, der betyder, at den pågældende kan blive dømt for det pågældende forhold, så kan man på den måde også hindre mange andre forhold, for mange af de mennesker, der er pædofile, har desværre en trang til at ville gøre det, de engang gjorde over for et barn, over for andre børn.
Så i virkeligheden er det utrolig vigtigt, at det kan lade sig gøre at stoppe pædofile, inden det er for sent, inden der kommer nye overgreb.
Og der giver den nuværende retstilstand og også den fremtidige, hvis regeringen ikke ændrer på det, ikke mulighed for, at man i alle tilfælde kan føre en sag ved domstolene i forhold til pædofile.
Som jeg har nævnt nogle gange, ved vi fra den meget højt respekterede samfundsdebattør og tidligere formand for Børnerådet, Lisbeth Zornig Andersen, at det er noget, der er vigtigt for dem, der har været udsat for overgreb, at forældelsesfristen bliver fjernet.
Hun har sagt i medierne – det var i Nordjyske her sidste år – i forbindelse med den her debat, at forældelsesfristen, og jeg citerer, »er problematisk, fordi nogle først i en moden alder opnår den styrke, der skal til, før man kan se den slags dæmoner i øjnene og indgive en anmeldelse«.
Det er i virkeligheden sagens kerne, også i dag.
Rigtig flot sagt af en, der selv har været udsat for det, vi taler om her i dag.
Det var i øvrigt i den forbindelse, at Socialdemokraternes retsordfører, hr.
Ole Hækkerup, i TV-avisen udtalte, at han ville bakke op om en forlængelse af forældelsesfristerne på det her område.
Der kan man sige, at det jo er meget godt, at der måske kommer en lille forlængelse, men det hjælper altså ikke Lisbeth Zornig Andersen – og andre i hendes situation – der har nået en alder, hvor de ikke vil få kunne hjælp, fordi de altså ligger over det antal år, regeringen vil lægge oven i den nuværende forældelsesfrist.
Det er ikke, fordi det er dårligt – vi skal slet ikke i Dansk Folkeparti kritisere det, som regeringen spiller ud med.
Det er da godt, at der sker noget i den retning, men den troværdighed, enhver regering burde have, når den udtaler sig om ting og sager i medierne, kan altså ligge på et meget lille sted.
Der kunne jeg efterlyse overensstemmelse mellem det, man siger, og det, man gør.