Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
B 53
Offentligt
1255609_0001.png
1255609_0002.png
1255609_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:31. maj 2013Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Anne Marie WegersleffHansenSagsnr.: 2013-0038-0011Dok.:765338
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 til beslutningsforslag nr. B53 om en samlet indsats mod udlændinge, der opholder sig ulovligt iDanmark, som Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitikhar stillet til justitsministeren den 30. april 2013. Spørgsmålet er stillet ef-ter ønske fra medlem af Folketinget Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integra-

tionspolitik:

”Ministeren bedes kommentere artiklen fra Politikens netavis den 23. de-cember2012”UdlændingearbejderillegaltiDanmark”.http://politiken.dk/erhverv/ECE1851718/udlaendinge-arbejder-illegalt-i-danmark/.”

Svar:

Det fremgår af den artikel, som der henvises til i spørgsmålet, at omfangetaf illegal arbejdskraft her i landet er steget fra 2006 og frem til i dag. Detfremgår endvidere, at kilder fra Rigspolitiet, Københavns Politis udlæn-dingekontrolgruppe, SKAT, hjælpeorganisationer, migrationsforskere ogfagforeninger samstemmende fortæller, at de oftest oplever udokumenteretarbejde i rengøringsbranchen, pizzariaer, bagerier, kiosker, restaurationer,landbruget, bordeller og hoteller.Som jeg understregede i min tale under førstebehandlingen af beslutnings-forslag nr. B, er det regeringens holdning, at det er fuldstændig uaccepta-belt, at personer indrejser og opholder sig ulovligt i Danmark og i den for-bindelse måske tillige arbejder ulovligt her i landet.Der er hos de relevante myndigheder på området derfor også stor fokus påproblemet, og de relevante myndigheder har et veletableret og godt samar-bejde om kontrolindsatsen i forhold til udlændinge, der opholder sig ille-galt her i landet.Kontrol i forhold til udlændinges opholdsgrundlag foregår løbende som etled i politiets opgavevaretagelse, og der er tale om en ganske høj kontrol-hyppighed. Indsatsen omfatter bl.a. løbende undersøgelser af udlændingesopholdsgrundlag rettet mod relevante brancher og geografiske områder påbaggrund af aktuelle risikovurderinger.Politiet deltager endvidere – i samarbejde med bl.a. SKAT, Styrelsen forFastholdelse og Rekruttering, Arbejdstilsynet og kommunerne – i de så-kaldte ”Fair Play”-aktioner.Under disse aktioner opsøger myndighederne virksomheder, hvorunder detbl.a. kontrolleres, om de ansatte har lovligt opholdsgrundlag. Aktionernesker på baggrund af konkrete anmeldelser og i brancher, hvor der erfa-ringsmæssigt træffes udlændinge, der ikke har et lovligt opholdsgrundlag.2
Regeringen og Enhedslisten har desuden afsat i alt 65 mio. kr. årligt i 2012og 2013 til en øget myndighedsindsats mod social dumping.Dermed har bl.a. politiet, SKAT og Arbejdstilsynet fået væsentlig bedremulighed for at føre kontrol med virksomheder, hvor der kan være mistan-ke om social dumping, og i den forbindelse sikre en mere konsekventhåndhævelse. En del af kontrollen foregår ved uvarslede aktioner, der bl.a.indebærer, at politiet med bistand fra Styrelsen for Fastholdelse og Rekrut-tering kontrollerer, om de ansatte i virksomheden har gyldig arbejds- ogopholdstilladelse.I 2012 blev der gennemført 6 landsdækkende og 18 regionale fællesaktio-ner, mens der i 2013 vil blive afholdt mindst 8 landsdækkende og 24 regi-onale fællesaktioner.Som led i finanslovsaftalen for 2013 blev regeringen og Enhedslisten end-videre enige om at bruge yderligere 100 mio. kr. over de næste fire år på atbekæmpe sociale dumping.Som det fremgår, prioriterer regeringen den i artiklen omtalte problemstil-ling højt. Det er regeringens klare linje, at de involverede myndighedersfokus på dette område fastholdes, herunder at det tværfaglige samarbejdemellem de involverede myndigheder skal fortsætte.
3