By- og Boligudvalget 2012-13
L 109
Offentligt
1216870_0001.png
1216870_0002.png
1216870_0003.png
1216870_0004.png
Dato:Sagsnr.:
19. februar 20132012-3828
By- og Boligudvalget
Ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelse af spørgsmål nr. 43 ad forslag tillov om ændring af lov om leje lov om midlertidig regulering af boligforholdene lov omleje,boligforholdene,byfornyelse og forskellige andre love (Energisparepakke omfattende bl.a.love.totaløkonomisk rentable energiforbedringer og aftalt grøn byfornyelse L 109.byfornyelse)Spørgsmål nr. 43:Ministeren bedes i relation til de nye regler om begrænsning i retten til at anvendeboligreguleringslovens § 5, stk. 2 oplyse, hvilke initiativer ministeren vil tage for at sikre, atenergimærkerne for etagebyggerier bliver retvisende og ikke fortsat behæftet med fejl i hovedparten afrapporterne, som undersøgelser fra Energistyrelsen viser.Svar:Energimærkningsordningen hører under Klima Energi- og Bygningsministeriets område ogKlima-,administreres af Energistyrelsen. Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet enudtalelse fra Energistyrelsen.Energistyrelsen har oplyst følgende:”Energistyrelsen er ikke enig i, at der er fejl i hovedparten af energimærkningsrapporterne.I den forbindelse skal Energistyrelsen henvise til tidligere besvarelse herom, således Energistyrelsenshenvisesvarbidrag af 24. maj 2012 til spørgsmål D 44, som vedlægges. Som det fremgår heraf, har senesteundersøgelser vist, at kvaliteten af energimærkningsordningen er betydeligt bedre, og at der over enperiode er sket en bedring af kvaliteten. Herunder at energimærkninger udarbejdet af certificeredeenergimærkningsfirmaer er bedre end for energimærkninger, der tidligere blev udarbejdet af personligtbeskikkede konsulenter.Energistyrelsen arbejder videre med højnelsen af energimærkningens kvalitet. Herunder vil der i 2013evære fokus på at gøre indplaceringen af bygninger på energimærkningsskalaen mere robust.”Jeg kan henholde mig til Energistyrelsens svar.Indholdet af Energistyrelsens svar af 24. maj 2012 er medtaget som bilag 1.
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dkhavn
Med venlig hilsen
Carsten Hansen
2af4Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Bilag 1
N O T AT
24. maj 2012J.nr. 3401/1001-4374Ref. re
Ministeriet for By-, Bolig og Landdistrikter (MBBL) har bedt om bidrag fra Energistyrelsen tilbesvarelse af spørgsmål fra Louise Schack Elholm (V) om energimærkningen. Spørgsmålet er stillet tilministeren i forbindelse med forhandlingerne om ministeriets ”energisparepakke”.MBBL præciserer, at MBBL-ministeren vil henvise til Energistyrelsen i besvarelserne ved brug afformuleringen, ”Energistyrelsen har oplyst, …..…..”Spørgsmålene er:1)Har Energistyrelsen tilkendegivet at der er fejl i op til 93 pct. af tallene for EMO-
registreringer?
2)Er der taget højde for kvaliteten af energimærket og skønnene, der er foretaget i
energimærket? Erfaringsmæssigt bliver projektet ofte meget dyrere, end hvad der lægges optil i energimærket. Dermed er en tilsyneladende ”god rentabel” investering set fraministeriets side ikke længere rentabel hos den enkelte private udlejer.
Energistyrelsens kommentarer er:

ad 1.

Energistyrelsen har ikke tilkendegivet, at der er fejl i op til 93 pct. af tallene for EMO-registreringer.Det formodes at tallet stammer fra rapporten, ”Teknisk revisionfor Energimærkningsordningen- småog store ejendomme, Årsrapportjanuar – maj 2010”, hvor en stikprøve på i alt 31 energimærker forstore bygninger (etageejendomme) viste at ca. 93 pct. var fejlbehæftet i større og mindre grad. Detskal understreges, at rapporten ikke afspejler energimærkningens generelle kvalitet, da stikprøven erudtaget blandt energimærkninger, hvor der i forvejen var mistanke om fejl, hvilket klart fremgår afforordet til rapporten.Senere undersøgelser har vist, at kvaliteten af energimærkningsordningen er betydeligt bedre, og atder over en periode er sket en bedring af kvaliteten. Herunder at energimærkninger udarbejdet afcertificerede energimærkningsfirmaer er bedre end for energimærkninger, der tidligere blevudarbejdet af personligt beskikkede konsulenter.
3af4Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk

ad 2

Der er ikke foretaget undersøgelser af de investeringsskøn, der foretages af energikonsulenterne iforbindelse med energimærkningen, og det kan derfor ikke siges, om konsulenterne systematiskskønner investeringerne for lavt. Det er energikonsulentens ansvar at skønne niveauet forinvesteringerne, og mange konsulenter benytter V&S prisdata, som er almindeligt brugt inden forbranchen. Det understreges dog, at der er tale om et skøn, og at der derfor altid vil være en visafvigelse i forhold til de faktiske omkostninger.Hvis en bygningsejer mener, at der er skønnet forkert, er der mulighed for at klage over mærkningen.Hvis et certificeret firma systematisk begår fejl ved vurderingen af investeringerne, kan densanktioneres herfor, hvilket principielt kan medføre, at det taber sin certificering.
4af4Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk