Socialudvalget 2012-13
L 158
Offentligt
1238555_0001.png
1238555_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 18. april 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
J.nr. 2012-7709
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 22. marts 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 7 (ad L 158). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Bene-dikte Kjær (KF)
Spørgsmål 7Mener ministeren, at reduktionen af brugen af beskikkede medlemmer for-bedrer borgerens retssikkerhed, og hvordan vil ministeren sikre, at afgørel-ser også fremover indeholder almindelige betragtninger fra lægmænd?
Svar:Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget og af besvarelsen afspørgsmål 6 medvirker beskikkede medlemmer også i dag kun i afgørelser-ne af en mindre del af de sager, der behandles i de sociale nævn og i be-skæftigelsesankenævnene.De beskikkede medlemmers deltagelse i nævnene er i dag begrundet med,at det skaber legitimitet i afgørelserne og sikrer lokal forankring af nævnenesafgørelser. En borgerundersøgelse, som er udarbejdet af Deloitte for Be-skæftigelsesministeriet, har imidlertid vist, at borgerne på beskæftigelsesom-rådet generelt ikke er bekendt med nævnsbehandlingen med deltagelse afnævnsmedlemmer, hvorfor de legitimitetsgevinster, som antages at væreved at lade de beskikkede medlemmer deltage i behandlingen af afgørelser-ne, dog må siges at være begrænset.Som det fremgår af lovforslaget, skal beskikkede medlemmer efter lovforsla-get fortsat medvirke ved afgørelsen af principielle sager i Ankestyrelsen. Debeskikkede medlemmer vil på den måde fortsat have indflydelse på afgørel-
2
sen af de sager, hvor praksis på det sociale og det beskæftigelsesmæssigeområde fastlægges for hele landet.De beskikkede medlemmer vil herudover med lovforslaget deltagei afgørelsen af et antal konkrete, men ikke principielle ankesager med etstort element af skøn. Hermed bevares lægmandselementet, og de beskik-kede medlemmers sikres indsigt i og indflydelse på behandlingen af klagerover kommunale afgørelser også ud over de sager, der behandles som prin-cipielle i Ankestyrelsen.Med lovforslaget vil de beskikkede medlemmer få yderligere indsigt i Anke-styrelsens praksis via Det Rådgivende Praksisudvalgs rådgivning af Anke-styrelsen. Udvalget skal således blandt andet deltage i udvælgelsen af denævnte op til 1.200 ikke-principielle sager, som skal mødebehandles medmedvirken fra de beskikkede.De beskikkede har ikke direkte sæde i Det Rådgivende Praksisudvalg, menudvalget består af repræsentanter fra de organisationer, som indstiller debeskikkedeMed lovforslaget vil lægmandselementet således fortsat indgå som et væ-sentligt element klagesagsbehandlingen på det sociale og det beskæftigel-sesmæssige område.Som det fremgår af min besvarelse af spørgsmål 3, er det min opfattelse, atdet foreliggende lovforslag på den bedst mulige måde imødegår de eksiste-rende udfordringer og fører til en forbedret retssikkerhed for borgerne.
Karen Hækkerup/ Dorte Bech Vizard