Vi slutter dagens forhandlinger her i salen med tre lovforslag, som tilsammen er med til at forbedre reguleringen af den finansielle sektor.
Lad os starte her til L 175 med et citat af den tidligere formand for vores tyske søsterparti, SPD, Franz Müntefering, som i foråret 2005 sammenlignede visse kapitalfondes opkøbsmetoder i tysk industri med, og jeg citerer:
Sværme af græshopper, der rykker ind i et område, æder alt ned til grunden og flyver videre til det næste sted uden at se sig tilbage.
Citat slut.
Den sammenligning er hård, og den er heller ikke dækkende for hele branchen, bestemt ikke.
Men sammenligningen rummer desværre også en ubekvem sandhed, nemlig det faktum, at nogle kapitalfonde lader sig friste af muligheden for hurtig profit, på bekostning af job, på bekostning af arbejdspladser, på bekostning af virksomheder, på bekostning af samfundets bedste.
Og lad mig sige det helt klart:
En samfundsskadelig adfærd som den er Socialdemokraterne dybt imod.
Det var den tidligere statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, der i 2007 igangsatte arbejdet med regulering af kapitalfonde i EU.
Det har været en lang og sej proces med mange forskellige interesser involveret.
Dansk Folkepartis ordfører nævnte netop, at også det danske Folketing har været kernen i forhold til dette, og jeg kan også kun anerkende den indsats, den medindsats, som Dansk Folkeparti har gjort i forhold til dette.
Med dagens behandling af L 175 kan vi tage et stort skridt på vejen mod at realisere den tiltrængte regulering af kapitalfonde, som Poul Nyrup Rasmussen var med til at igangsætte i EU-regi.
Den finansielle sektor gennemgår i disse år store forandringer.
Det sker på baggrund af nødvendig tilpasning og en styrket regulering rettet mod de svagheder, som finanskrisen i 2008 har afdækket.
Socialdemokratiet vil have sunde markeder, markeder, hvor forbrugerne ikke bliver ført bag lyset af kreative produkter i uigennemsigtige indpakninger, og markeder, hvor dårlige investeringer og destruktive spekulationer ikke får negative konsekvenser for resten af samfundet.
Vi støtter grundlæggende en reguleret kapitalisme, hvor stat og marked arbejder sammen om at sikre langsigtet stabilitet, langsigtet vækst og velstand – eller for at sige det med Svend Aukens ord:
Markedet er en god tjener, men en elendig herre.
Med implementeringen af FAIF-direktivet i dansk lovgivning lægger vi endnu en sten i opbygningen af et sundere marked for investeringer.
Formålet med lovforslaget er at indføre en særskilt regulering af forvaltere af alle andre fonde end fonde omfattet af UCITS-direktivet.
Lovforslaget skal skabe et mere effektivt indre marked for forvaltningen af alternative investeringsfonde til gavn for konkurrencen og dermed for den enkelte investor.
Herudover skal lovforslaget sikre, at investorerne oplever større tryghed og gennemsigtighed i forbindelse med deres investeringer i alternative investeringsfonde.
Dagens lovforslag indeholder bl.a.
krav om, at forvalteren af en alternativ investeringsfond fremover enten skal have en tilladelse – eller skal lade sig registrere – af Finanstilsynet, at forvalteren skal leve op til et ensartet minimumsniveau, for så vidt angår forvalterens indretning af virksomheden, herunder aflønning, forvalterens ledelse, investeringsbegrænsninger, årsrapporter, ophør m.v., samt krav til forvalteren om, hvordan de alternative fonde skal indrettes og drives.
Der stilles altså konkrete krav til forvalterne om, hvordan de alternative investeringsfonde skal indrettes og drives.
Det er ikke urimelige krav, hvis man spørger mig.
For tiden lovgives der på flere fronter over for den finansielle sektor.
Dagens lovforslag skal ses i forlængelse af den indsats, der er igangsat centralt i EU og i regeringen for at sikre en stabil finansiel sektor.
Socialdemokraterne støtter generelt den proces, der foregår i EU – og som vi også har været inspirationskilde til – og vi vil gøre vores til, at implementeringen af EU's direktiver bliver så smidig som mulig.
Hvad angår dette konkrete forslag, går jeg derfor også ud fra, at det vil glæde især de EU-venlige oppositionspartier, at regeringen har valgt at implementere direktivet meget præcist i forhold til direktivteksten.
Jeg er glad for, at vi i dag arbejder hen mod mere klare regler og krav på investeringsområdet.
Med de ord kan Socialdemokraterne støtte det fremsatte lovforslag.
Jeg skal hilse fra SF's ordfører, fru Karina Lorentzen Dehnhardt, som ikke er i stand til at være her, og meddele, at også SF støtter forslaget.