Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 195 Bilag 1
Offentligt
1229307_0001.png
1229307_0002.png
LIGESTILLLINGSNOTAT
7. marts 2013
Lov om ændring af lov om udstationering af lønmod-tagere m.v. (Flere oplysninger i Registret for Uden-landske Tjenesteydere (RUT) og ændring af fristen forat anmelde ændringer heri, hjemmel til administrativebødeforelæg mv.)Myndighed/AfsenderLovens ikrafttrædelsesdatoKontaktpersonTelefonE-mailBeskæftigelsesministeriet1. juli 2013Karen Thormann72 20 50 77[email protected]
J.nr.JAIC/KAT

Baggrund for loven

I forbindelse med finansloven for 2012 blev der nedsat et udvalg om modvirkningaf social dumping, der skulle undersøge muligheden for yderligere tiltag til atmodvirke social dumping indenfor EU-rettens rammer. Udvalget skulle blandt an-det undersøge muligheden for tiltag, som kan styrke og/eller supplere RUT og va-liditeten af data i RUT, samt undersøge muligheden for, at Arbejdstilsynet kan fåhjemmel til at udstede administrative bødeforelæg for overtrædelse af anmeldel-sespligten til RUT.Udvalget afleverede sin rapport i oktober 2012 (”Rapport fra Udvalget om mod-virkning af social dumping”). De mulige tiltag i rapporten, som udvalget peger påvedrørende styrkelse af RUT, indgår i finanslovsaftalen mellem regeringen og En-hedslisten for 2013.Dette lovforslag er således en udmøntning af de dele af finanslovsaftalen mellemregeringen og Enhedslisten, som forudsætter ændringer af lov om udstationering aflønmodtagere m.v.

Lovforslagets formål

Lovforslaget har til formål at sikre flere og bedre oplysninger i RUT, således atmyndigheder og fagbevægelse gives et bedre grundlag til at sikre overholdelse afdanske regler og samt danske løn- og arbejdsvilkår. Desuden har lovforslaget tilformål at give Arbejdstilsynet hjemmel til at udstede administrative bødeforelæg,hvorved håndhævelsen af anmeldelsespligten til RUT styrkes.

Den primære målgruppe for lovforslaget

Målgruppen er dels udenlandske virksomheder, der udstationerer lønmodtagere tilDanmark i forbindelse med levering af tjenesteydelser dels udenlandske selvstæn-dige virksomheder, der leverer tjenesteydelser i Danmark uden at udstationerelønmodtagere.

De sekundære målgrupper for lovforslaget

De udenlandske lønmodtagere, der bliver udstationeret, er både mænd og kvindermen flest mænd. Mænd og kvinder vil blive berørt af lovforslaget på samme måde.

Samlet vurdering

Forslaget er kønsneutralt, og da mænd og kvinder vil blive lige berørt af lovforsla-get, ses det ikke at have ligestillingsmæssig betydning.
2