Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 195
Offentligt
1245170_0001.png
1245170_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 30. april 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 7(L 195), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Beskæftigel-sesudvalget.
6. maj 2013Sagsnr. 2013 - 1205

Spørgsmål nr. 7:

”Mener ministeren, at de oplysninger, der gives adgang til i RUT-registret om envirksomheds kundeforhold er mere beskyttelsesværdige end de oplysninger, derkan findes i CVR-registret?”

Endeligt svar:

Virksomheder i Danmark er underlagt en registreringspligt i CVR (det centralevirksomhedsregister). Virksomhedsoplysningerne i CVR bliver offentliggjort ogstillet til rådighed for offentlige myndigheders og privates videreanvendelse. ICVR er der blandt andet registreret oplysninger om virksomhedens navn, adresse,branche, starttidspunkt, eventuelt ophørstidspunkt samt antal ansatte. Oplysninger iCVR er offentligt tilgængelige på www.cvr.dk. Offentlige myndigheder og ar-bejdsmarkedets parter anvender oplysningerne i CVR til at få kendskab til hvor oghvornår, der starter nye danske virksomheder indenfor forskellige brancher medhenblik på fx at kunne planlægge kontrolbesøg eller kontakte virksomheden omløn- og arbejdsvilkår.Før etableringen af RUT-registeret i 2008 kunne danske myndigheder og arbejds-markedets parter ikke få tilsvarende oplysninger i forhold til udenlandske virksom-heder, som leverer tjenesteydelser i Danmark.Formålet med oprettelsen af RUT i 2008 var at etablere et fælles datagrundlag formyndighederne med henblik på, at myndighederne kunne føre et mere effektivt ogmålrettet tilsyn med, om også udenlandske virksomheder og deres ansatte overhol-der fx arbejdsmiljølovgivningen og skatte- og afgiftslovgivningen. Formålet varendvidere at give arbejdsmarkedets parter bedre mulighed for at sikre danske løn-og arbejdsvilkår, når udenlandske virksomheder udfører aktiviteter i Danmark. Enrække af oplysningerne i RUT er derfor gjort offentlig tilgængelig.Efter de gældende regler om RUT-registeret gives der offentlig adgang til oplys-ninger om den udenlandske virksomheds navn, forretningsadresse og kontaktop-lysninger, sted for levering af tjenesteydelsen (arbejdsstedet), kontaktperson forvirksomheden og virksomhedens branchekode. Med lovforslaget L 195 foreslåsden offentlige adgang til oplysninger udvidet til også at omfatte dato for påbegyn-delse og afslutning af tjenesteydelsen, samt oplysning om momsregistrering i hjem-
landet. RUT-registeret indeholder ikke oplysninger om kundeforhold, fx i form afnavnet på den person eller virksomhed, som får leveret tjenesteydelsen, eller op-lysning om prisen for levering af tjenesteydelsen.Arbejdsmarkedets parter har således adgang til og anvender oplysningerne i CVRpå samme måde som oplysningerne i RUT.Baggrunden for de enkelte oplysningskrav i RUT er, at udenlandske tjenesteyderetypisk kun er i Danmark i en begrænset periode. Derfor er oplysninger om start- ogsluttidspunkt for levering af tjenesteydelser og sted for levering af tjenesteydelsenødvendige i forhold til Arbejdstilsynets kontrolopgaver, herunder hensynet til hur-tigt at kunne gennemføre tilsynsbesøg, mens virksomheden stadig er i Danmark.Ligeledes er oplysningerne nødvendige i forhold til arbejdsmarkedets parters mu-lighed for at sikre løn- og arbejdsvilkår, mens virksomheden er i Danmark.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2