Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
L 199 Bilag 36
Offentligt
1254542_0001.png
1254542_0002.png
1254542_0003.png
1254542_0004.png
1254542_0005.png

Redegørelse om opfølgning på redegørelse af 28. maj 2013 for forarbej-

derne til L199 om store solcelleanlæg

Klima-, Energi- og Bygningsministeriets departement har iværksat følgende somopfølgning på afholdelsen af samråd A tirsdag 28. maj om forløbet omkring æn-dringen af støtten til solceller i L 86 og L 199 og som opfølgning på redegørel-sen af 28. maj om forarbejderne til L199 om store solcelleanlæg:Centrale embedsmænd i departementet og Energistyrelsen, der har arbej-det med solsagen i forløbet vedrørende L 86 og L 199, er blevet bedt om atgennemgå deres sagsakter, sendte og modtagne mails systematisk - jour-naliserede som ujournaliserede.På baggrund af gennemgang af mails, akter, mv. (journaliserede somujournaliserede) fremkommer følgende forløb:

Mandag 26. november

– Der holdes internt formøde med ministerenforud for dialogmøde med interessenter fra solbranche mv. om L 86,som afholdes samme dag.

Tirsdag 27. november

– Sagsbehandler i DEP skriver til ENS (bestil-lingspostkassen) med cc til kontorchef Martin Hansen og bestiller enrække sager, herunder følgende:”Høringsnotatet til L 86Første fire nedenstående problemstilling har stor politisk bevågenhedog bør derfor indgå i høringsnotatet (også selvom problemet måske i k-ke kan løses med det samme). Nummer 5 har stor bevågenhed hos folkder har købt solcelleanlæg, og bør også med hvis muligt.1) husstandsmøller - hvad er problemet, hvad kan foreslås/hvad er pr o-ces2) ELs forslag om 400 kW-dispensation for fælles anlæg og hvilkenløsning er kan foreslås indarbejdet frem mod 2. behandling3) Risiko for eksplosiv udbygning med store kommercielle ba r-marksværker der omgår lofterne. Evt - hvordan kan det undgås (fx årliggrænse for støtte til denne type værker el.lign)4) Evalueringsønsker - hyppigere/tidligere end 2015/500 kW. (Hernævne at der ligesom med Energiaftalen kan laves årlig status.)5) Definition af "bindende" aftaleFrist: med høringsnotatet i morgen onsdag, kl 12”
29. maj 2013
1
[…]”Hvordan kan vi sikre os mod eksplosiv udbygning af store, kommerci-elle barmarksværker der vil omgå reglerne:Ønskes: løsningsforslag fra ENS, fx årligt loft for hvor mange MWkommercielle anlæg der overhovedet kan få støtte el. lign.Frist: torsdag den 29. november”Som det også fremgår af redegørelsen af 28. maj, indeholder høringsnotatettil L 86, som forelægges og godkendes den efterfølgende dag 28. novemberfølgende i afsnit 5 ”Loftet på 400 kW”:”Dansk Solcelleforening kalder begrænsningen på 400 kW for vilkårlig ogulogisk for boligforeninger, der skulle ønske at etablere et større anlæg. Deanbefaler, at der udarbejdes en bekendtgørelse, der fastsætter en række fa-ste kriterier, hvorpå Energinet.dk kan godkende fælles anlæg og andre an-læg større end 400 kW, der har til formål at dække et egetforbrug. Det fore-slås endvidere, at den øvre grænse for tagplacerede anlæg fjernes.BL – Danmarks Almene Boliger anbefaler desuden en grænse på 4 kW pr.husstand i boligforeningen i stedet for grænsen på 400 kW.Det Økologiske Råd, WWF, Greenpeace og Danmarks Naturfredningsfor-ening mener, det er godt, at store anlæg over 400 kW får en lavere sats, dasolcelleanlæg hovedsageligt bør etableres på hustage og ikke på markarea-ler.Energistyrelsens bemærkninger:Grænsen på 400 kW er møntet på at begrænse udbygningen med megetstore industrielle solcelleanlæg, der udelukkende leverer til nettet.Det er hensigten, at der skal fastsættes en nærmere afgrænsning af,hvad der omfattes af kategorien fællesejede anlæg. Klima -, energi- ogbygningsministeren vil vende tilbage herom under u dvalgsbehandlin-gen.”Samme dag 27. november får og godkender ministeren materiale tilmøde med regeringsordførerne, som skal holdes 29. november. Af m ø-de materialet, som er produceret af DEP, fremgår under punktet eve n-tuelt:”SolMinisteren kan orientere ordførerne om, at han også forventer at bruge for-ligskredsmødet 11. december på at følge op på evt. udeståender fra 1. be-handlingen af lovforslaget om sol, herunder fx:EL's ønske om dispensation fra loft på 400 kWHåndteringen af husstandsvindmøller (ministeren mødes med Venstreherom fredag 30. november)Håndtering af mulig omgåelse af reglen om loft på 400 kW, da megaan-læg skal forhindresHåndtering af bekymringer fra de almene boligselskaber, jf. BL's kritiskehøringssvar.”

Onsdag 28. november

– Der kommenteres på udkast til ministerensmateriale til 1. behandlingen af L 86 i en mailkorrespondance mellem2
sagsbehandleren i DEP og sagsbehandleren i ENS med cc til bl.a. vi-cedirektør i ENS Nicolai Zarganis, kontorchef i ENS Flemming G. Nie l-sen, kontorchef i DEP Martin Hansen og afdelingschef Anne Højer Si-monsen (AHS). Her svarer AHS følgende til ENS kl. 9.24:”det ser fint ud. I beredskabet og evt i ministerens tale synes jeg følg.med fordel kan reflekteres, i forventning om at det er en del af høri ngs-notatet:- […]- Vi må have noget ind om værn mod meget store anlæg, hvis der sæ t-tes mange 400 kW anlæg op på bar mark – FGN nævnte det som enklar udfordring på møde hos ministeren forleden”Samme dag får ministeren materialet til 1. behandlingen af L 86, somforegår dagen efter. I materialet, som ikke forelægges for AHS på vej tilministeren, fremgår det af cover fra ENS – ud over afsnit om kommer-cielle anlæg, som er citeret i redegørelsen af 28. maj – også følgende:”Loftet på 400 kWJf. cover og notat af 23. november 2012 med vurdering af loftet på 400 kWind-stilles, at EL og flere høringsparter imødekommes ved, at loftet på 400kW fjernes for så vidt angår fællesanlæg, som i stedet begrænses gennemministerens afgrænsning af, hvad der anses for fællesanlæg. Denne af-grænsning kan eksempelvis følge anbefalingen fra BL – Danmarks AlmeneBoliger om 4 kW per deltagende husstand.Det indstilles endvidere, at grænsen indtil videre opretholdes for andre an-læg, og at udbygningen med store kommercielle anlæg følges nøje. En så-dan tilpasning rykker ikke ved den samlede økonomiske virkning af forsla-get.”

Mandag 3. december

– ENS fremsender til sagsbehandler i DEP enoversigt over status på solsager, som indeholder en liste over 12 ude-stående bestillinger fra DEP til ENS vedr. sol. Af listen fremgår bl.a.bestilling af 27. november med frist 29. november med titel ”Spm. vedr.L 86 (sol), fællesanlæg og udbygning af barmarsværker”.

Onsdag 5. december

- Notatet, der modtages fra ENS 23. november,sendes til interministeriel clearing hos relevant sagsbehandler og kon-torchef i Finansministeriet og Skatteministeriet onsdag 5. december.Der er ikke fundet skriftlige tilbagemeldinger, men det er noteret på f o-relæggelserne af 7. og 9. december, jf. nedenfor, at notatet er clearetmed FM og SKM.

Fredag 7. og søndag 9. december

- Ved eftersyn i forbindelse medoversendelsen til KEB 28. maj af forelæggelsen af søndag 9. december2012, hvori notat om ”Vurdering af loftet for forhøjet støtte til solcelle-anlæg på 400 kW” (oversendt fra ENS 23. november) indgår, opdagesdet, at sagen er en revideret genforlæggelse af en sag, der forelæggesfor ministeren første gang fredag 7. december. Dette fremgår af første3
side på sagen af 9. december, og den tidligere version af sagen f indesfrem i sagssystemet. Begge sager oversendes til KEB 28. maj. For såvidt angår notatet samt sagens beskrivelse af problemstillingen er derikke ændret i sagen fra forelæggelsen 7. december til 9. dece mber.

Tirsdag 11. december

– Samme notat ”Vurdering af loftet for forhøjetstøtte til solcelleanlæg på 400 kW” indgår endvidere også som bilag iministerens 90 sider lange mødemateriale til energiforligskredsmødet11. december.Af den kommenterede dagsorden til ministeren fremgår også fø lgendeafsnit:”Anlægstyper og de 500 MW:Pernille Rosenkrantz-Theill har udtrykt bekymring for, at landbrugmv. får bygget store anlæg hurtigt i 2013, og at man dermed ra m-mer 500 MW loftet, før boligforeninger har haft mulighed for atkomme i gang.ministeren kan understrege, at store anlæg ved landbrug og gart-neri mv. ikke er fællesanlæg, men produktionsanlæg.ministeren kan oplyse, at han har betænkningsbidrag på vej om, atman følger udviklingen, og hvis halvdelen af de 500 MW er én b e-stemt type (fx produktionsanlæg, fællesanlæg osv.), så vil forligs-kredsen tage spørgsmålet op til drøftelse.”Ministeren betinget godkender mødesagen og noterer på sagen:”Dagsorden OK, men lad os forkorte første punkt markant[Præsentation afkoncept for opfølgning på billiggørelser i Energinet.dk]også tror jeg allere-de en del af materialet er forældet ift sol og husstandsmøller, så det harjeg ikke forholdt mig til.”Endvidere er der fra forligskredsmødet tirsdag 11. december dukketfølgende op i egne noter fra en af de deltagende embedsmænd:”Ordførermøde: Solceller. Min.: 6 forskellige lovgivninger i 3 ministerier. Net-toafr. i andels- og ejerboliger. Ikke almene boliger. Skrive til KEB. Sideaktivi-tetsbekendtgørelse. Boligfor. ikke hjemmel til at opkræve andet end vand ogvarmeudgifter. Kan først ordne efter jul. Kan ikke love – afvist Skat. EL rejstspm. om loft 400 kW. Kræver ÆF. PRT: Anlæg i Ringkjøbing til boliger. Skalhave ledning. Min.: Kan komme store prod. anlæg. Signal om at kigge pådet, hvis stor udbygning. 250 MW for en kategori.”Det fremgår således, at ministeren på forligskredsmødet 11. decembernævner spørgsmålet om store produktionsanlæg og giver signal om at kiggepå det, hvis der kommer stor udbygning.Alle dokumenter, som er udsendt til energiforligskredsen og energiordfører-ne i perioden 1. november til 24. februar er gennemgået. Der er ikke fundetinformation i de udsendte notater om mulige problemer med evt. omgåelse4
af 400 kW loftet, før forligskredsen orienteres pr. mail 24. februar 2013 omproblemstillingen med mailtekst fra ministeren samt notat med bud på lø s-ning, jf. også redegørelsen af 28. maj 2013.Som konsekvens af at 9. december forelæggelsen var en genforelæggelseaf en sag første gang forelagt 7. december, er alle forelæggelser, der ernævnt i redegørelsen, blevet undersøgt i forhold til, om datoer ne nævnt iredegørelsen, for hvornår ministeren hhv. ser, godkender eller returnerer ensag, er korrekte. Herunder også om, der er tidligere versioner af materialet,som er tilgået ministeren, men hvor det ikke er nævnt i redegørelsen. Der erikke fundet andre tilfælde af forskellige versioner, som har tilgået ministerenpå et andet tidspunkt end det nævnte i redegørelsen. Hertil er det er fundet,at før den 17. december, er alle godkendelsesdatoer gen givet korrekt i alleversioner af forelæggelsen (på nær den ovenfor omtalte forelæggelse d. 9.december). Efter d. 17. december findes følgende 4 diskrepanser:Ifølge redegørelsen s. 12 fremgår det, at ministeren godkender svar tilBrancheforeningen for husstandsvindmøller d. 19. december. Ministe-ren godkender svaret d. 18. december, ministersekretariatet godkenderpå vegne af ministeren i det elektroniske sagsystem d. 19. december.Ifølge redegørelsens s. 12 fremgår det, at ministeren godkender svar tilDansk Vindmølleforening d. 20. december. Ministeren godkender førstsvaret d. 21. december.Ifølge redegørelsen s. 13. fremgår det, at ministeren godkender svar tilDansk Byggeri d. 20. december. Ministeren godkender svaret d. 19.december, ministersekretariatet godkender på vegne af ministeren i detelektroniske sagsystem d. 20. decemberIfølge redegørelsen s. 17 står der under både d. 22. og 23. februar, atministeren godkender et revideret materiale. Der er her tale om densamme sag, som ministeren godkender om aftenen d. 22. februar, ogministersekretariatet godkender på vegne af ministeren i i det elektron i-ske sagsystem d 23. februar.

Fremadrettet i Klima-, Energi- og Bygningsministeriet

Ministeren har bedt departementschefen iværksætte følgende tilt ag:Der indføres styrkede kontrolprocedurer med henblik på at undgå mangle n-de opfølgning.Der indføres styrkede procedurer for ministerforelæggelser.Det indskærpes, at alle medarbejdere og chefer skal være mere opmærk-somme på konkrete oplysninger.Det indføres som fast praksis, at der altid er en til stede ved møder medenergiforligskredsen og med regeringsordførerne, som tager referat.
5