Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 53
Offentligt
1191896_0001.png
1191896_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
7. december 2012
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 30. november 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 106 (L 53), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Finn Sø-rensen (EL).

Spørgsmål nr. 106:

J.nr. 2012-9497
”Medfører det sanktion – som for eks. fradrag i ledighedsydelsen – hvis en ledigfleksjobber afviser et anvist fleksjob, med henvisning til at virksomheden afviser atinddrage fleksjobberens fagforening i forhandlingerne om fastsættelsen af løn ogarbejdsvilkår?”

Endeligt svar:

De overenskomstmæssige betingelser herunder løn og øvrige arbejdsvilkår finderanvendelse, i det omfang de gælder indenfor det område, hvor den fleksjobvisitere-de er blevet tilbudt job.En fleksjobvisiteret, der får tilbudt et job på det overenskomstdækkede område, vilsåledes kunne sige nej til et fleksjob, uden at det medfører sanktioner, hvis jobbetikke matcher de løn- og arbejdsvilkår mv., som fremgår af overenskomsten. Det eri den forbindelse en forudsætning, at fravigelsen i løn og arbejdsvilkår ikke er be-grundet i anvendelsen af overenskomstens sociale kapitler eller er nødvendig for atkunne fastsætte en løn, der er i overensstemmelse med den pågældendes arbejdsev-ne.På det ikke-overenskomstdækkede område vil det bero på en konkret vurdering ijobcenteret af de tilbudte løn- og arbejdsvilkår, om der er tale om et rimeligt tilbudom fleksjob.Det kan oplyses, at det fremgår af lovforslaget, at arbejdsgiveren skal sende kopi afaftalen til jobcenteret og den overenskomstbærende faglige organisation. Baggrun-den herfor er at give den ansatte i fleksjobbet den bedst mulige beskyttelse i for-bindelse med indgåelsen af en ansættelsesaftale, herunder ved fastsættelsen af løn-vilkår. Den ansatte kan således inddrage den faglige organisation, og den fagligeorganisation kan medvirke til at eventuelle tvister kan afgøres ved fagretlig be-handling.En fleksjobvisiteret kan ikke pålægges at påtage sig et fleksjob, hvis en af de rime-lige grunde, der fremgår af loven, er opfyldt. En rimelig grund til ikke at stå til rå-dighed kan fx være, at tilbuddet ikke er rimeligt. Det kan være fordi den fleksjobvi-siterede ikke kan klare jobbet. En anden rimelig grund er, at afstanden mellem bo-pæl og arbejdssted medfører en urimelig belastning af den pågældende. Manglende
inddragelse af fleksjobberens fagforening i forhandlingerne om fastsættelsen af lønog ansættelsesvilkår er ikke i sig selv blandt de gyldige grunde, der er fastsat i lo-ven, for ikke at stå til rådighed for et job.Jeg henviser vedrørende uenighed om arbejdsevnevurderingen til mit svar påspørgsmål 105 til L 53 og vedrørende inddragelse af fagforeninger ved fastsættelseaf løn- og arbejdsvilkår til mit svar på spørgsmål 81 til L 53.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2