Jeg vil gerne indledningsvis starte med at beklage, at høringssvarene til lovforslagene blev sendt sent over til Folketinget.
Det er jeg rigtig ked af, og det vil jeg selvfølgelig gerne beklage.
Når det så er sagt, vil jeg gerne sige tak for en ualmindelig god debat.
Jeg synes, det har været en debat, der har været favnende.
Vi har været vidt omkring de mange elementer, der ligger i de to forskellige lovforslag.
Det er jo ikke nogen hemmelighed, at det var rigtig dejligt, da vi forhandlede finanslov, at vi kunne lande en aftale, hvor socialområdet blev så flot vægtet.
Når man er socialminister, er det naturligvis en ting, som man er rigtig glad for.
Det var jeg, for der er rigtig mange ting, som vi trænger til at gøre bedre, og hvor vi synes, at vi kan gøre en endnu større forskel.
Jeg vil gerne sige, når kritikken fra nogle af de partier, som ikke har lyst til at stemme for, bl.a.
Dansk Folkeparti, er, at vi ikke kigger på nogle andre ting end lige præcis at prioritere de ting, der ligger i den her aftale, at vi ikke kigger på børn eller andre, at man jo bare skal huske på, at ud over det, der ligger i det, vi aftaler her, og det, vi skal stemme om her, er der hele den store indsats, som vi har aftalt for satspuljen.
Der prioriterer vi en hel masse andre områder.
Der ligger tilsynsreformen, som vi også er fælles om, som handler om at få styrket kvaliteten for de anbragte børn og i de institutioner og botilbud, vi har.
Så der ligger mange andre ting.
Når det så bliver sagt, at der er for meget integration og for lidt socialpolitik i den her pakke, er jeg simpelt hen ikke enig.
Det, der ligger på integrationsområdet, vægter faktisk ikke så meget, når man kigger på det procentvis, men det er rigtig vigtige ting, vi har med, og som vi skal sørge for selvfølgelig kan komme til at virke rigtig godt.
Der har om lovforslag L 84 om selvvalgte eneforsørgere været en munter polemik og en debat her fra talerstolen.
Jeg skal ikke tilføje så meget yderligere til den andet end at sige, at jeg også opfatter det som diskrimination, at forholdene har været sådan, som de er i dag, og det glæder mig ualmindelig meget, at vi kan gøre op med den diskrimination.
Når det drejer sig om optjeningsprincippet, vil jeg gerne sige, at jeg er glad for rosen fra Færøerne.
Vi har haft et godt samarbejde for at få løst den her situation, for det var jo ikke meningen, da reglerne under den tidligere regering blev ændret, at man lige pludselig skulle til at diskriminere inden for rigsfællesskabet.
Men det kom man til, da man i sin tid lavede lovændringen, og det er jeg rigtig glad for at vi retter op på nu.
Jeg er også glad for, at vi har kunnet tage den forhandling med Enhedslisten, der drejer sig om, at familier, som har flygtningebaggrund, naturligvis også kan modtage fuld børnecheck.
Jeg vil også gerne sige, at der kommer et ændringsforslag til det her lovforslag på baggrund af de drøftelser, vi har haft, og på baggrund af høringssvaret fra bl.a.
Dansk Flygtningehjælp, så de, der har ophold efter § 9 b i udlændingeloven, også omfattes, dvs.
dem, der er her på humanitært ophold.
Når vi har valgt at gøre det på den her måde, er det jo, som fru Maja Panduro sagde, fordi det her i vid udstrækning er børnenes finanslov.
Det er her, vi går ind og siger:
Det er sådan set lidt ligegyldigt, hvorfor du er her, eller hvem du er; hvis du er et barn og du er i Danmark, så koster skoletasker, madpakker og vinterstøvler det samme, og så hjælper vi til, at du kan få din hverdag til at fungere ved at hjælpe dine forældre.
Jeg synes, det er en fantastisk ting, at vi på den måde kan sige, at vi ikke skeler til, hvem man er, men til den situation, man står i.
Der er også en del i lovforslagene, som drejer sig om tandpleje.
Jeg synes, det er rigtig fornuftigt, at vi giver nogle af dem, der har en dårlig økonomi, og som derfor ender med at prioritere deres tandpleje væk, fordi det er noget af det, det er nemt at skære ned på, en ekstra hånd.
Vi har haft en drøftelse af, hvor snittet skulle ligge, og vi har valgt at træffe den afgørelse, at det var en fornuftig ting at kigge på dem, der er på kontanthjælp og på kontanthjælpslignende ydelser, altså som er inde i det system, og som er unge.
Vi ved nemlig, at hvis man ikke fortsætter med at gå til tandlæge, efter at man er kommet ud af børne- og ungdomstandplejen, er der nogle, der først kommer tilbage, når det er alt, alt for sent.
Derfor har vi brug for at sørge for, at den gode sundhedstilstand, som danske unge i dag heldigvis har, fordi de har en gratis skoletandlæge, ikke bliver ødelagt af, at man lige pludselig har en hel masse år, hvor man prioriterer tandlægen væk og falder helt ud af systemet, fordi man vil spare pengene.
Vi ved også, at de, der er over 25 år, som nu også kan få bedre hjælp til tandplejen, hvis de er på kontanthjælp, er nogle af dem, der går og holder sig for munden, fordi de ikke vil vise, hvor dårlige tænderne er.
Alle ved, hvor udstødt man kan blive, hvis man har en dårlig tandhygiejne, og hvor svært det kan være at komme ind på arbejdsmarkedet.
Derfor er der sådan set rigtig god økonomi i at sørge for, at nogle af dem, der har den dårlige økonomi, og som også har de dårlige tænder, naturligvis får hjælp.
Derfor har vi lavet det sådan, at man får store tilskud til sin tandpleje, hvis man er på de her ydelser.
I forhold til L 85 og huslejerestancer har der været noget polemik og især kritik fra Venstre af, at vi gør noget, når der kommer en SFI-rapport, for hvorfor kan vi ikke vente på den?
Fru Maja Panduro svarede, at det kan vi ikke, fordi der er mennesker, der bliver sat på gaden, og derfor bliver vi nødt til at gøre noget.
Jeg vil gerne sige, at det, vi gør med L 85, er noget, kommunerne har spurgt om i lang tid.
Det er noget, som i den grad er efterspurgt, og som folk er så glade for at der nu bliver mulighed for.
Det betyder nemlig, at kommunen i en situation, hvor man har en familie eller en enlig, som man skal til at sætte på gaden, kan gå ind med den ekstraordinære hjælp, der skal til, for at undgå, at den udsættelse bliver til noget.
Det er en god idé for den børnefamilie, der ellers skulle pakke alle tingene sammen og sættes på gaden.
Det er også en god idé for vores økonomi, for det er rigtig, rigtig dyrt at sætte folk ud af deres bolig og skulle flytte dem rundt.
Så det her er altså en løsning, som er rigtig god både for den enkelte og for samfundsøkonomien.
Afslutningsvis vil jeg sige, at jeg naturligvis er indstillet på at indgå konstruktivt i udvalgsarbejdet.
Lovforslagene her omfatter jo mange forskellige elementer, og det vil glæde mig, hvis der både vil være yderligere opklarende spørgsmål eller yderligere debatter.
Jeg synes, det er en fantastisk pakke og en fantastisk aftale, vi har lavet med Enhedslisten, men alle er selvfølgelig velkomne til at stemme for.