Miljøudvalget 2012-13
L 193
Offentligt
1243330_0001.png
1243330_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-4101-00467Den 30. april 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 17. april 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 1til L 193, forslag til lov om ændring af miljømålsloven (Forenkling afplanprocessen for Natura 2000-planer og styrkelse af interessentinddragelse mv.),som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Henrik Høegh (V).

Spørgsmål nr. 1 (L. 193)

Hvordan vil ministeren sikre, at lodsejerne oplever en koordination mellemmyndighederne og ikke skal opsøge eller have besøg af flere myndighederafhængig af indsatsområdet. Får lodsejeren f.eks. ét kontaktpunkt i forhold tilNatura2000 planerne uanset om det vedrører skov eller åbne arealer?

Svar

Spørgsmålet reflekterer, at myndighedsopgaverne er delt mellem Miljøministerietog kommunerne.Lovforslaget indebærer, at initiativet til den første kontakt til væsentligt berørtelodsejere tages fra statslig side. Kommunerne bliver orienteret herom, ligesom devil blive inviteret med til eventuelle møder.Det er min opfattelse, at det er en ønskelig konsekvens af opgavefordelingenmellem stat og kommune, at væsentligt berørte lodsejere bliver inddraget, alleredefør de statslige planer for de enkelte Natura 2000-områder udarbejdes. Det viltypisk kun være store lodsejere, der vil komme i kontakt med både stat ogkommune. Jeg vil godt fremhæve, at kontakten med staten ikke er et krav, men ettilbud, som staten er forpligtet til at give lodsejere med væsentlig interesse i destatslige Natura 2000-planer.Hovedvægten i kontakten mellem den relevante myndighed og lodsejere vil fortsatligge på lokalt plan. Det fremgår af lovforslaget, at der på tværs afmyndighedsgrænser skal udarbejdes en samlet handleplan for hvert Natura 2000-område, således som det også er sket i den 1. planrunde. Begrundelsen er bl.a. atsikre lodsejere og andre borgere mulighed for at få overblik over forvaltningstiltagi det enkelte område.Med lovforslaget skal hver handleplan fremover rumme en oversigt over, hvordanindsatsen er fordelt mellem kommunale myndigheder, Miljøministeriet ogoffentlige lodsejere. Det vil præcisere hver enkelt myndigheds ansvar og give
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
lodsejere og andre overblik over, hvilke myndigheder der kan forventes kontaktmed.Der er i forbindelse med handleplaner og konkrete projekter etableret et godtsamarbejde mellem kommunerne og mellem kommuner og Miljøministeriet. Derer stor opmærksomhed på en koordineret og fælles fremtræden framyndighedernes side, og det samarbejde forventes kun at blive udbygget.Jeg vil gerne give tilsagn om, at Miljøministeriet, Naturstyrelsen, vil tage initiativtil at invitere til, at både Miljøministeriet og kommunerne deltager i møder medejere, der har arealer både inden for og uden for skov, således at ejerne oplever, atindsatsen er koordineret, og at der er sammenhæng i aftaler og indsatser.Det er min opfattelse, at der med lovforslaget og det fokus, der framyndighedernes side er på nødvendigheden af samarbejde og koordineret ogfælles fremtræden, i udstrakt grad tages hensyn til lodsejernes interesser.
Ida Auken
/
Helle Pilsgaard
2