Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 223
Offentligt
1261819_0001.png
1261819_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 17. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 6(L 223), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Christian Juhl.

Spørgsmål nr. 6:

18. juni 2013J.nr. 2013-0005869/2013-4791
” Vi vil gerne have regeringens holdning til LO’s høringssvar - især forslagene om:- Nytteindsats skal reguleres efter samme regler som ansættelse med løntilskud.- Personer i nytteindsats skal ansættes og aflønnes efter overenskomsten.- For arbejdsløse i nytteindsats, skal der indgås skriftlig aftale med tillidsrepræ-sentanten.- Det normale rimelighedskrav skal også gælde for nytteindsats.- Nytteindsats må kun omfatte arbejde, der ellers ikke vil blive udført.- Reglerne for offentligt løntilskud skal afskaffes og erstattes af reglerne for pri-vat løntilskud.- Efter udløbet af perioden med nytteindsats, skal der tilbydes kompetencegi-vende uddannelse inden for det område, man har arbejdet.”

Endeligt svar:

Angående regulering af nytteindsats efter løntilskudsreglerne og efter overenskom-sterne.Nytteindsats har som formål at give unge uddannelseshjælpsmodtagere, der ikkehar behov for en uddannelsesrettet indsats, og jobparate kontanthjælpsmodtageremulighed for at arbejde for deres ydelse i en afgrænset periode.Det blev aftalt i aftalen om en kontanthjælpsreform, at nytteindsatsen skal udfor-mes, så det minder om virksomhedspraktik.Ang. skriftlige aftaler med tillidsrepræsentantenEfter forslaget om nytteindsats skal etableringen – uanset varigheden – drøftes mel-lem virksomheden og tillidsrepræsentanten eller en medarbejderrepræsentant. Derer således tale om en stramning i forhold til reglerne for almindelig virksomheds-praktik, hvor spørgsmålet om etableringen alene skal have været drøftet mellemvirksomheden og repræsentanter for virksomhedens ansatte forud for etableringenaf almindelig virksomhedspraktik i mere end 13 uger.Ang. rimelighedskravet for nytteindsats og ønsket om, at det kun må omfatte arbej-de, der ellers ikke bliver udførtRimelighedskravet skal som udgangspunkt gælde for nytteindsats og vil kun kunnefraviges af det lokale beskæftigelsesråd (LBR) efter ansøgning fra kommunen.
Hvis LBR i forbindelse med en ansøgning om dispensation fra rimelighedskravetfinder, at der er risiko for fortrængning, kan LBR afvise ansøgningen.Personer, der er i stand til at arbejde, og som alene afventer at påbegynde en ud-dannelse eller at kunne få et rigtigt job, skal kunne tilbydes en meningsfuld beskæf-tigelse, så de oplever, at de gør nytte for deres ydelse. Det vil være op til kommu-nen at beslutte, hvad indholdet af nytteindsats skal være. Der er intet til hinder for,at det kan bestå af aktiviteter, som ikke i forvejen bliver udført af kommunen, menpå samme måde som anden aktiv indsats vil det også kunne bestå af arbejde, der iforvejen bliver udført.Ang. ønsket om at reglerne for offentligt løntilskud skal erstattes af reglerne forprivat løntilskud.Det indgår ikke i aftalen om reform af kontanthjælpssystemet at reglerne for offent-ligt løntilskud skal erstattes af reglerne for privat løntilskud.Ang. tilbud om kompetencegivende uddannelse inden for det nytteindsatsens områ-deNytteindsats skal primært gives til personer, som er i stand til at arbejde, og somenten er uddannelsesparat eller jobparat, og derfor kan arbejde for ydelsen indtil demåtte overgå til uddannelse eller job. Nytteindsatsen har som formål, at personensom er i nytteindsats arbejder for sin ydelse. Der er derfor ikke grundlag for at givedisse tilbud om en kompetencegivende uddannelse inden for nytteindsatsens fag-område.Der henvises i øvrigt til høringsnotatets bemærkninger til LO’s høringssvar.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2