Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 53
Offentligt
1188003_0001.png
1188003_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 20. november 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 59 (L 53), som hermed besvares.
30. november 2012J.nr. 2012-9497

Spørgsmål nr. 59:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 19. november 2012 fra Muskel-svindfonden, jf. L 53 – bilag 26.”

Endeligt svar:

Jeg har noteret mig, at Muskelsvindfonden anerkender behovet for et nyt fokus påpersoner med handicap, der har potentiale og udviklingsmuligheder.Gruppen af fleksjobvisiterede kan naturligvis ikke skæres over én kam. Jeg synes,at vi med reformen har opnået en god balance mellem dem, der har et potentiale forat udvikle deres arbejdsevne på trods af væsentlige og varige funktionsnedsættelserog personer med uundgåeligt fremadskridende funktionsnedsættelser.Hensigten med midlertidige fleksjob er, at fleksjobordningen i modsætning til i dagi højere grad skal kunne fungere som et springbræt til ordinær beskæftigelse ellertil en øget arbejdstid. Flere undersøgelser har vist, at fx psykisk syge i nogle tilfæl-de lærer at håndtere deres lidelse, således at de på sigt kan blive i stand til at opnåbeskæftigelse på ordinære vilkår.I situationer, hvor det er åbenbart, at en persons arbejdsevne ikke kan forbedres, el-ler at personen har fået det værre, herunder kan arbejde færre timer, vil kommunenuden større sagsbehandling kunne bevilge fleksjob på ny.Det fremgår af lovforslaget, at en person, hvis arbejdsevne er varigt og væsentligtnedsat, og hvor jobcenteret vurderer, at personen aktuelt har en meget lille arbejds-evne, kan blive visiteret til et fleksjob, hvis der er mulighed for, at den pågælden-des arbejdsevne kan udvikles inden for en rimelig periode, således at personen kanøge sin arbejdsindsats. Hvis arbejdsevnen ikke vurderes at kunne forbedres, og denpågældende kun kan arbejde få timer om ugen, skal kommunen vurdere, om sagenskal forelægges rehabiliteringsteamet med henblik på, at der rejses en sag om før-tidspension. Personer, hvis arbejdsevne permanent er meget begrænset, eller perso-ner, der er så syge eller har så betydelige funktionsnedsættelser, at arbejdsevnenikke vil kunne forbedres, vil således stadig kunne tilkendes førtidspension, hvis be-tingelserne herfor i øvrigt er opfyldt.
Jobcenteret skal ved opfølgning i fleksjob, jf. forslaget til § 70 d i lov om en aktivbeskæftigelsesindsats, eller revurderinger efter forslaget til § 74 c i lov om aktivsocialpolitik have særligt fokus på, om en person, der er visiteret til fleksjob meden meget lille arbejdsevne, har udviklet eller fortsat kan udvikle sin arbejdsevne.Jobcenteret skal således, hver gang en person har modtaget ledighedsydelse i 12måneder inden for 18 måneder efter sidste vurdering, foretage en ny vurdering af,om den pågældende fortsat opfylder betingelserne for fleksjob. Jobcenteret skalsamtidig tage stilling til, om sagen skal forelægges rehabiliteringsteamet med hen-blik på, at der rejses en sag om førtidspension. Det vil i særlig grad gælde for depersoner, som har en meget begrænset arbejdsevne.Det vil således bero på en konkret vurdering, om en person skal indstilles til før-tidspension.Den foreslåede tilskudsmodel giver dem, der kan udvikle deres arbejdsevne, etstørre incitament til at øge deres arbejdstid eller skifte fleksjobbet ud med et jobuden tilskud end den nuværende tilskudsmodel.Samtidig skaber reformen bedre rammer for, at fysisk såvel som psykisk syge, hvisarbejdsevne bliver mindre, fortsat kan forblive i fleksjobordningen og dermed be-vare en tilknytning til arbejdsmarkedet.Ansatte i fleksjob er samtidigt sikret en rimelig indtægt, da de som minimum ersikret en indtægt på ca. 200.000 kr.Til det anførte om, at fondens medlemmer vil være særligt dårligt stillet i en for-handling med arbejdsgiveren, kan jeg oplyse, at det er jobcentrets faglige vurde-ring, der danner grundlag for aftalen om fleksjob – herunder om arbejdstid og af-lønning. Disse oplysninger videregives til arbejdsgiveren, således at arbejdsgiverenmed den ansatte kan indgå en aftale om fleksjob og aflønning baseret på jobcent-rets vurdering. Formålet med bestemmelsen er at give arbejdsgiveren og den ansat-te det bedste grundlag for at indgå en aftale om løn og skånebehov, der sikrer, atden ansatte får løn for den arbejdsindsats, den pågældende yder, og at arbejdsgive-ren betaler løn for denne arbejdsindsats. Arbejdsevnen og arbejdsintensiteten er tætknyttet op på det arbejde, som den fleksjobvisiterede konkret skal udføre, og der erderfor lagt op til, at jobcentrets vurdering skal finde sted i forbindelse med etable-ringen af et fleksjob på en virksomhed.Borgeren kan desuden forud for en konkret ansættelse anmode om, at der i fleks-jobbeviset redegøres for arbejdsevne og skånehensyn m.v.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2