Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 53
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 20. november 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 62 (L 53), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Finn Sø-rensen (EL).
30. november 2012J.nr. 2012-9497
”Ministeren bedes oplyse, hvilken begrundelse der er for, at der med lovforslagetindføres et helt nyt princip i dansk arbejdsmarkedslovgivning, hvorlovgivningsmagten bestemmer, at lønnen skal fastsættes på baggrund afarbejderens ”arbejdsintensitet”, at overenskomsternes bestemmelser om løn ogarbejdstid kan fraviges, og at fagforeningerne ikke er forhandlingsberettiget, nårdet drejer sig om fastsættelse af løn og arbejdsvilkår for fleksjobbere, idet deblot skal modtage en kopi af den aftale, der indgås mellem fleksjobberen ogvirksomheden?”
Med reformen lægges tilskuddet om, så arbejdsgiveren ikke længere skal betale lønfor fuld tid og modtage et løntilskud, der kompenserer arbejdsgiveren for den an-sattes nedsatte arbejdsevne, men i stedet skal betale for det arbejde, der bliver ud-ført. Den fleksjobansatte kompenseres for den nedsatte arbejdsevne ved et fleksløn-tilskud fra kommunen.Det er vigtigt, at fleksjobordningen også kan rumme de særlige tilfælde, hvor enbetydelig funktionsnedsættelse gør, at en person ikke kan arbejde med fuld intensi-tet i de timer, hvor den pågældende arbejder. Det er derfor vigtigt, at reglerne omlønfastsættelse gør dette muligt, idet der ellers er risiko for, at der ellers ikke kanetableres fleksjob i disse tilfælde.I forslaget til bestemmelsen om fastsættelse af løn i fleksjobbet fremgår det, at job-centeret skal foretage en vurdering af den fleksjobansattes arbejdsevne, herunderhvor mange timer den pågældende kan arbejde i det konkrete job, hvilken intensitetarbejdet kan udføres med, samt hvilke skånebehov der skal tages i ansættelsen.Disse oplysninger videregives til arbejdsgiveren, således at arbejdsgiveren sammenmed den ansatte kan indgå en aftale om fleksjob og aflønning baseret på jobcente-rets vurdering. Formålet med bestemmelsen er at give arbejdsgiveren og den ansat-te det bedste grundlag for at indgå en aftale om løn og skånebehov, der sikrer, atden ansatte får løn for den arbejdsindsats, den pågældende yder, og at arbejdsgive-ren betaler løn for denne arbejdsindsats. Samtidig sikres det, at de skånebehov, som
den ansatte i fleksjobbet har, bliver indarbejdet i aftalen mellem den ansatte og ar-bejdsgiveren.Det er med lovforslaget forudsat, at ansættelser i fleksjob på overenskomstdækkedeområder også efter den nye ordning er omfattet af overenskomsterne ligesom andreansættelser. Det er endvidere forudsat, at hvis der i overenskomsterne er (ellerfremadrettet bliver) fastsat sociale kapitler, lokalaftaler eller lignende bestemmelserom løn- og arbejdsvilkår for ansættelse og fastholdelse af personer i fleksjob, er detdisse, der gælder.Imidlertid kan der være gældende overenskomster, herunder sociale kapitler m.v.,der ved lovens ikrafttræden ikke kan rumme aftaler om fleksjob efter den nye ord-ning, fordi der ikke er taget højde for, at den fleksjobansatte ikke længere skal havetilbud om fleksjob med fuld løn på fuld tid, men alene have løn for det arbejde, derreelt udføres. Det er derfor foreslået, at hvis overenskomsterne m.v. ikke indehol-der bestemmelser om løn- og arbejdsvilkår for ansættelser i fleksjob eller evt. be-stemmelser ikke kan finde anvendelse, fordi de ikke kan rumme fleksjobansættel-ser efter den nye ordning, indgås aftale om fleksjob mellem den ansatte og virk-somheden, således at de gældende bestemmelser i overenskomsten kan fraviges.Det har ikke været hensigten med lovforslaget, at denne fravigelse giver adgang tilat aftale andre, herunder ringere, vilkår alene med den begrundelse, at der er taleom et fleksjob. Det har heller ikke været hensigten at give adgang til at fravigeoverenskomsternes øvrige almindelige bestemmelser om fx løn under sygdom,pension og ret til ferie. Hensigten har alene været at give adgang til fravige de be-stemmelser, der er nødvendige for at kunne fastsætte en løn, der afspejler den an-sattes arbejdsevne i det konkrete fleksjob.Baggrunden for forslaget om, at arbejdsgiveren skal sende kopi af aftalen til job-centeret og den overenskomstbærende faglige organisation, er at give den ansatte ifleksjobbet den bedst mulige beskyttelse i forbindelse med indgåelsen af en ansæt-telsesaftale, herunder ved fastsættelsen af lønvilkår. Den ansatte kan således ind-drage den faglige organisation, og den faglige organisation kan medvirke til, ateventuelle tvister kan afgøres ved fagretlig behandling.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2