Skatteudvalget 2012-13
L 82
Offentligt
1190484_0001.png
1190484_0002.png
J.nr. 12-0227905Dato:5. december 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 82 – Forslag om lov om ophævelse af fedtafgiftsloven og om æn-

dring af lov om afgift af elektricitet, ligningsloven, personskatteloven

med flere love(Ophævelse

af fedtafgiftsloven, nedsættelse af elvarmeaf-giften, lempeligere beskatning af udenlandsk indkomst, forhøjelse afbundskatten og nedsættelse af personfradraget m.v. – Afgifts- og konkur-rencepakken).
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 11 af 29. november 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær(DF).
Holger K. Nielsen/Lene Skov Henningsen

Spørgsmål 5:

Ministeren bedes forklare, hvad bevæggrundene er for, at el-opvarmede fri-tidshuse ikke også får en afgiftsnedsættelse?

Svar:

I Finanslovsaftalen for 2013 er det aftalt, at energiafgiften af elektricitet, der anvendes tilopvarmning af helårsboliger og lokaler i momsregistrerede virksomheder nedsættes med ca.30 øre pr. kWh.For at den lave elafgift til elvarme kan anvendes, er der allerede i dag følgende krav:Der skal være tale om en helårsbolig.Boligen skal være registreret i BBR-registeret som elopvarmet helårsbolig.Nedsættelsen gælder kun for den del af et årligt elforbrug, der ligger over 4.000kWh.
Den lave elvarmesats kan også anvendes af momsregistrerede erhverv, som bruger elvarme,men kan altså ikke i dag bruges af fritidshuse.Størstedelen af fritidshusene vil ikke have et elforbrug, der ligger over 4000 kWh, og defleste fritidshusejere vil ikke få synderlig gevinst af en lavere afgift på elvarme. Derfor gi-ves nedsættelsen i afgiften der, hvor virkningen er størst, nemlig i deelopvarmede helårsbo-liger og elopvarmning af fx kontorlokaler i momsregistrerede virksomheder.Desuden vil der være tale om en udvidelse af anvendelsesområdet for den lave elvarmesats.Dette vil betyde et provenutab for statskassen og mindre tilskyndelse til at spare på energi-en i elopvarmedefritidshuse; det vil sige større elforbrug ved f.eks. at lade elvarmen væretændt vinteren igennem eller ved at installere jacuzzi/sauna/udebadekar.
Side 2