Skatteudvalget 2012-13
L 82
Offentligt
1190636_0001.png
1190636_0002.png
J.nr. 12-0227905Dato:5. december 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 82 – Forslag til lov om ophævelse af fedtafgiftsloven og om ændring

af lov om afgift af elektricitet, ligningsloven, personskatteloven med

flere love

(Ophævelse af fedtafgiftsloven, nedsættelse af elvarmeafgiften,lempeligere beskatning af udenlandsk indkomst, forhøjelse af bundskattenog nedsættelse af personfradraget m.v. – Afgifts- og konkurrencepakken).
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 12 af 29. november 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Holger K. Nielsen/Susanne Reinholdt Andersen

Spørgsmål 12:

Vil ministeren indføre en godtgørelsesordning i forbindelse med ophævelse af fedtafgiften, såvirksomheder godtgøres for de afgiftsbelagte varer, som de ligger inde med, når fedtafgiftenbliver afskaffet?

Svar:

Som jeg tidligere har nævnt, bl.a. i kommentaren til et af de indkomne høringssvar,har fedtafgiftslovenkun været i kraft i godt et år, og da loven trådte i kraft, skulle virksomhe-derne ikke betale afgift af deres lagre. Dermed fik mange af de virksomheder, som efter lov-forslaget ikke kan få godtgørelse, en afgiftsmæssig fordel, fordi de kunne sælge lagervarer udenafgift i en periode, efter at loven var trådt i kraft. Dette førte forventeligt også til et provenutab iden første måned. Desuden forventes det, at mange virksomheder langt hen ad vejen vil kunnereducere deres lagre, inden loven træder i kraft.Herudover vil en godtgørelsesordning være meget vanskelig at håndtere for virksomhederne idetailleddet m.v. Den vil potentielt omfatte et meget stort antal virksomheder, og opgørelsen afafgiften på varerne vil være forbundet med vanskeligheder, i særdeleshed når der er tale omforarbejdede fødevarer.Jeg finder derfor ikke, at der er grundlag for at foreslå en godtgørelsesordning.
Side 2