Jeg er enig med spørgeren i, at danske kulturinstitutioner skal have frihed til at lave formidling om historiske emner ud fra deres egen egen faglighed og ekspertise, og uden at de skal føle sig presset til at ændre indhold på grund af indblanding fra andre parter.
Og det er ligegyldigt, om det er fra aktører, som er involveret i formidling af emnet, fra Folketinget eller fra regeringen eller helt andre steder fra.
Kulturinstitutioner har med andre ord både selvbestemmelse over og ansvar for udformningen af deres egen formidling.
Jeg vil gerne understrege, at jeg har tillid til, at vores kulturinstitutioner kan leve op til det ansvar.
Hvad angår den konkrete sag om den bebudede udstilling med en tyrkisk vinkel på begivenhederne i forbindelse med de osmanniske armeniere i 1915, kan jeg af gode grunde ikke på forhånd udtale mig om den udstilling og dens indhold.
Det skyldes, at der ikke er fremkommet særlig præcise oplysninger om, hvad den skal rumme, og slet ikke noget konkret om dens indhold.
Det Kongelige Bibliotek har som bekendt meddelt, at biblioteket har givet den tyrkiske ambassadør et tilbud om, at man fra tyrkisk side kan tage initiativ til en parallel udstilling om emnet.
Det Kongelige Bibliotek oplyser, at man fra tyrkisk side fortsat arbejder med ideen om en udstilling.
Udstillingen skal, så vidt det er oplyst, vises inden for Det Kongelige Biblioteks rammer og under de samme vilkår som den første udstilling om de danske vidner til begivenhederne i 1915.
Det Kongelige Bibliotek har samtidig oplyst, at biblioteket vil foretage en faglig vurdering af, hvorvidt den konkrete udstillings indhold har den fornødne kvalitet til at indgå i udstillingsprogrammet for det humanistiske fakultets bibliotek.