Retsudvalget 2012-13
S 2134
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetLovsekretariatetChristiansborg1240 København K
Dato:23. august 2013Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Jean Elisabeth Hørdum-AxelsenSagsnr.: 2013-0033-0416Dok.:871013
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. S 2134, som medlem af Folke-tinget Liselott Blixt (DF) har stillet til justitsministeren den 15. august2013.
Morten Bødskov/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. S 2134 fra medlem af Folketinget Liselott Blixt (DF):
”Hvad er ministerens holdning til artikel »Utrygge sygeplejer-sker trues: Lever i frygt« af 14. august 2013 fra Ekstra Bladet,og vil ministeren tage initiativ til, at straffen skærpes, når of-fentligt ansatte bliver truet eller udsat for vold efter arbejdsti-den?”Svar:
Det fremgår af den omtalte artikel, at der er medlemmer af Dansk Sygeple-jeråd, som har oplevet at blive forfulgt og chikaneret i deres fritid som føl-ge af deres arbejde. Ifølge artiklen synes næstformanden i Dansk Sygeple-jeråd i Region Sjælland, at arbejdsgiverne skal påtage sig at beskytte med-arbejderne også i deres fritid. Næstformanden citeres samtidig for bl.a. atudtale, at straffeloven ikke forebygger chikane og trusler i fritiden.Jeg finder det meget vigtigt, at vi som samfund tager skarp afstand fra alleformer for chikane og trusler mod offentligt ansatte. Dette gælder naturlig-vis også sygeplejersker. For det er selvsagt ganske uacceptabelt, hvis enperson eller måske ligefrem dennes pårørende udsættes for chikane og an-den grænseoverskridende adfærd, blot fordi den pågældende samvittig-hedsfuldt passer sit arbejde.Straffeloven indeholder da også allerede i dag en række bestemmelser, deryder personer, som det påhviler at handle i medfør af offentlig tjeneste el-ler hverv en særlig beskyttelse. Efter straffelovens § 119, stk. 1, straffes så-ledes bl.a. en person, som med vold eller trussel om vold overfalder nogen,hvem det påhviler at handle i medfør af offentlig tjeneste eller hverv, un-der udførelsen af tjenesten eller hvervet eller i anledning af samme medbøde eller fængsel indtil 8 år. Overfaldes sådanne personer med hån,skældsord eller anden fornærmelig tiltale under udførelsen af den pågæl-dendes tjeneste eller hverv eller i anledning af samme, er strafferammenbøde eller fængsel indtil 6 måneder.Som det fremgår af de nævnte bestemmelser, omfatter disse henholdsvisvoldelige og verbale overfald, der begås bl.a. i anledning af en persons of-fentlige tjeneste eller hverv. Efter omstændighederne vil disse bestemmel-ser således også yde beskyttelse mod overfald begået på offentlig ansatte ideres fritid.
2
Hertil kommer, at offentligt ansatte selvsagt også nyder beskyttelse efterstraffelovens almindelige regler om eksempelvis vold, trusler, ærekrænkel-ser mv.Jeg kan naturligvis ikke på baggrund af den omtalte artikel i Ekstra Bladetvurdere, om der inden for sundhedssektoren er et problem med chikane,som giver anledning til nye lovgivningsinitiativer, herunder af strafferetligkarakter. Det bemærkes i den forbindelse, at det af artiklen bl.a. fremgår,at problemets omfang inden for sundhedssektoren ikke er undersøgt nær-mere.Som det givetvis er spørgeren bekendt, har medierne på det seneste ligele-des været optaget af et spørgsmål om chikane rettet mod polititjeneste-mænd. Jeg har i den forbindelse den 15. august 2013 besvaret et spørgsmålfra Folketingets Retsudvalg (nr. 942 (Alm. del)), hvoraf det bl.a. fremgår,at Rigspolitiet har oplyst, at man i politiet har høj grad af fokus på i videstmuligt omfang at modvirke chikane, trusler, vold og overfald mod ansatte ipolitiet, ligesom det bl.a. fremgår, at Rigspolitiet har iværksat en kortlæg-ning af problemets omfang i forhold til polititjenestemænd. Som jeg ogsåhar tilkendegivet i den nævnte besvarelse, vil jeg være positivt indstillet påat tage nye initiativer for at dæmme op for problemet, hvis det på baggrundaf Rigspolitiets kortlægning vurderes, at der er behov herfor.
3