Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del Bilag 307
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen
Kemi og Fødevarekvalitet
Sagsnr.: 2014-29-221-02125/25089
Den 5. marts 2014
FVM 248
G
RUNDNOTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om forslag til Kommissionens gennemførelsesforordning om ændring af forord-
ning (EF) nr. 606/2009 for så vidt angår det maksimale totale svovldioxidind-
hold, hvis vejrforholdene har gjort det nødvendigt (komitésag).
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag til en gennemførelsesforordning om tilladelse til forhø-
jelse af det maksimale totale svovldioxidindhold for visse tyske vine produceret af druer
høstet i 2013. Forslaget giver ikke anledning til sundhedsmæssige bekymringer. Forsla-
get forventes sat til afstemning i Komitéen for den fællesmarkedsordning
Vin den 10.
marts 2014. Regeringen kan støtte forslaget
Baggrund
Kommissionen har fremsat forslag til en gennemførelsesforordning om tilladelse til, at det
maksimale totale svovldioxidindhold (sulfit) for visse tyske vine produceret af druer hø-
stet i 2013 forhøjes med højst 50 mg/l.
Forslaget er fremsat med hjemmel i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr.
1308/2013 af 17. december 2013 om én fælles markedsordning for landbrugsprodukter.
Forslaget behandles i en undersøgelsesprocedure i Komitéen for den fællesmarkedsord-
ning. Afgiver Komitéen en positiv udtalelse med kvalificeret flertal, vedtager Kommissio-
nen forslaget. Afgiver Komitéen en negativ udtalelse med kvalificeret flertal, vedtager
Kommissionen ikke forslaget, idet Kommissionen inden for to måneder kan forelægge
Komitéen et ændret forslag eller indenfor en måned kan forelægge forslaget for appelud-
valget. Afgives der ikke nogen udtalelse med kvalificeret flertal, kan Kommissionen ved-
tage forslaget/indenfor to måneder forelægge komitéen et ændret forslag eller indenfor
en måned forelægge forslaget for appeludvalget.
Forslaget forventes sat til afstemning i komitéen den 10. marts 2014.
Nærhedsprincippet
Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale
om gennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.
Formål og indhold
Ifølge forslaget kan de tyske myndigheder tillade, at det maksimale indhold af svovldi-
oxid forhøjes med 50 mg/l for følgende produkter:
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1342228_0002.png
2
Vine med beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB)/
(”Spätlese”)
fra vinområde
”Mosel”
Vine med beskyttet geografisk betegnelse (BGB /
”Landwein”)
for følgende vinom-
råder:
”Landwein der Mosel”, ”Landwein der Ruwer”, ”Landwein der Saar” og
”Saarländischer Landwein'”.
Forslaget er baseret på en anmodning fra Tyskland, hvor det anføres, at klimaforhold har
påvirket kvaliteten af druer høstet i 2013 i de ovennævnte områder. Der har været tale
om en sen høst, hvor der var udbredt råd i druerne. Det skønnes derfor, at en øget an-
vendelse af svovldioxid er nødvendig for at sikre en korrekt vinfremstilling og korrekt
konservering af vin fremstillet af de pågældende druer.
Det forhøjede indhold af svovldioxid for de pågældende vine skal fremgå i forordningen i
form af angivelse af værdierne i bilag I. Der er tidligere givet tilsvarende tilladelser til
Tyskland i 2000 samt til Tyskland og Frankrig i 2006.
Reglerne om det maksimale indhold af svovldioxid i vin
Reglerne om det maksimale indhold af svovldioxid i vin er fastsat i Bilag I,B, del A, til
Kommissionens forordning (EF) nr. 606/2009 af 10. juli 2009 om gennemførelsesbe-
stemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 479/2008 for så vidt angår kategorier af vin-
avlsprodukter, ønologiske fremgangsmåder og restriktioner i forbindelse hermed.
De generelle grænseværdier for indhold af sulfit i vin er
150 mg/l for rødvin og hedvin; dog 200 mg/l for vin med et sukkerindhold på 5
g/l eller derover
200 mg/l for hvidvin og rosévin, dog 250 mg/ l for vin med et sukkerindhold på 5
g/l eller derover
185 mg/l for mousserende kvalitetsvin
235 mg/l for andre mousserende vine.
Hertil kommer, at der tillades et højere indhold af svovldioxid på op til 400 mg/l for en
række specifikke vine med beskyttet oprindelsesbetegnelse eller beskyttet geografisk be-
tegnelse og med et højt sukkerindhold. For vin i kategorien
”Spätlese”, der er omfattet af
det nærværende forslag for vin produceret i vindistrikt
”Mosel” er der tilladt et indhold
op til 300 mg/l.
Det fremgår desuden af nævnte bilag, stk. 4, at hvis vejrforholdene har gjort det påkræ-
vet, kan Kommissionen beslutte, at berørte medlemsstater i bestemte vindyrkningszoner,
kan give tilladelse til, at det maksimale totale svovldioxidindhold forhøjes med højst 50
mg/l. Det er denne bestemmelse, der er taget i anvendelse ved nærværende forslag.
Udtalelser
Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.
Gældende dansk ret
Der er tale om en forordning, hvorfor reglerne umiddelbart er gældende i Danmark.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
3
Konsekvenser
Forslaget har ikke samfundsøkonomiske eller statsfinansielle konsekvenser og indebærer
ikke administrative byrder for erhvervet eller offentlige myndigheder. En vedtagelse af
forslaget har ikke lovgivningsmæssige konsekvenser.
DTU Fødevareinstituttet bemærker, at svovldioxidindholdet i fødevarer inklusiv vin bør
være så lavt som muligt, men at man i dette specifikke tilfælde, hvor der er et veldoku-
menteret teknologisk behov for en mindre forøgelse i en begrænset periode, ikke finder
anledning til sundhedsmæssige bekymringer.
Forslaget vurderes ikke at have konsekvenser for sundhed og forbrugerbeskyttelse.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen. Der er ikke fremsat bemærkninger til
forslaget.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Regeringen henholder sig til udtalelsen fra DTU Fødevareinstituttet om, at der i dette til-
fælde, ikke er anledning til sundhedsmæssige bekymringer. Det er regeringens holdning,
at svovldioxidindholdet i fødevarer inklusiv vin bør være så lavt som muligt, men at der i
dette tilfælde er tale om, at Tysklands anmodning er velbegrundet, og at forslaget ikke
giver anledning til sundhedsmæssige bekymringer, hvorfor forslaget kan støttes.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Det forventes, at der generelt er opbakning til forslaget.
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg. Forslaget til for-
ordning (EF) nr. 606/2009 af 10. juli 2009, hvor reglerne om sulfitindholdet i vin er fast-
lagt, blev forelagt Folketingets Europaudvalg med grundnotat oversendt den 12. juni
2009.