Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del
Offentligt
1295461_0001.png
1295461_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN

Besvarelse af spørgsmål 12 alm. del stillet af Europaudvalget den 9.

oktober 2013 efter ønske fra Eva Kjer Hansen (V).

ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål:

Ministeren bedes oversende en oversigt over EU-lovgivning, hvor Dan-mark har særregler, dvs. undtagelser fra princippet om gensidig anerken-delse af varer, inden for ministerens ressortområde.

Svar:

Den fri bevægelighed af varer på EU’s indre marked er reguleret dels afharmoniseret produktlovgivning, dels af de generelle regler om den fribevægelighed, som følger af Traktaten om den Europæiske Unions Funk-tionsmåde (TEUF) art. 34-36.Princippet om gensidig anerkendelse følger af EU-Domstolens praksis,der er udviklet i henhold til traktatens bestemmelser om den fri bevæge-lighed. Princippet gælder for alle varer, som ikke er omfattet af harmoni-seret EU-lovgivning. Gensidig anerkendelse betyder, at en medlemsstatgenerelt ikke kan forbyde, at varer, som lovligt markedsføres i en andenmedlemsstat, sælges på dens område – heller ikke, selvom varerne erfremstillet efter andre tekniske regler end dem, der gælder i den pågæl-dende medlemsstat. Kommissionen anslår, at dette svarer til ca. 25 % afalle varer, som forhandles inden for EU.Som medlemsstat kan man dog lovligt indføre begrænsninger i den fribevægelighed for varer, hvis det kan begrundes i særligt beskyttelsesvær-dige hensyn, og hvis begrænsningen ikke medfører en forskelsbehandlingaf egne og udenlandske varer. Begrænsningen skal være nødvendig ogmindst muligt indgribende i forhold til den fri bevægelighed.Det er EU-Domstolen, der afgør, hvornår der er tale om særlige hensyn,som kan begrunde en begrænsning i den fri bevægelighed. Domstolen hartidligere anerkendt en række særlige hensyn som fx hensyn til den offent-lige orden, den offentlige sikkerhed, beskyttelse af menneskers og dyrsliv og sundhed samt beskyttelse af arbejdstagere, forbrugere og miljøet.Selvom princippet om gensidig anerkendelse som udgangspunkt kun fin-der anvendelse på det ikke-harmoniserede produktområde, finder det dogogså anvendelse i tilfælde af minimumsharmonisering. Minimumsharmo-nisering medfører, at medlemsstaterne har mulighed for at vedtage natio-nale regler eller stille højere krav, end EU-lovgivningen anviser.
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
I henhold til forordningen om gensidig anerkendelse af produkter(764/2008/EF), der indfører en ensartet procedure for anvendelsen afprincippet om gensidig anerkendelse i alle medlemsstater, skal hver med-lemsstat drive et såkaldt produktkontaktpunkt. I Danmark drives kontakt-punktet af Erhvervs- og Vækstministeriet.Produktkontaktpunktet har til opgave gratis at informere og rådgive virk-somheder og myndigheder i andre medlemsstater om de nationale tekni-ske regler og produktkrav, der gælder i den pågældende medlemsstat. IDanmark har man valgt at udforme produktkontaktpunktet som en elek-tronisk portal, hvor de danske regler for varer som udgangspunkt kanfindes i engelsksproget version (www.productcontactpoint.dk). Portalenindeholder dels en oversigt over generelle produktregler, som ikke erproduktspecifikke, dels en database, hvor det er muligt at fremsøge dan-ske regler efter produktkategori, produkttype og via søgning på fritekst.Databasen indeholder for indeværende ca. 150 produktspecifikke danskeregler, som dækker eksempelvis regler for byggematerialer, fødevarer,kosttilskud og dyrevelfærd. Eksempler på danske regler er bekendtgørel-sen om forbud mod ftalater i legetøj (bekendtgørelse nr. 855 af 5. sep-tember 2009) og bekendtgørelsen om tilsætning af jod til husholdnings-salt mv. (bekendtgørelse nr. 627 af 29. juni 2000).Oplysningerne om reglerne ajourføres periodisk. Virksomheder kan ogsåkontakte produktkontaktpunktet via e-mail. En tilsvarende hjemmesidefindes ikke nødvendigvis i andre medlemsstater, da der er stor forskel på,hvordan forpligtelserne i forordningen om produktkontaktpunktet opfyl-des.En foreløbig oversigt over de relevante danske regler er vedlagt. Reglerunder erhvervs- og vækstministerens ressort fremgår af side 12-14. Over-sigten er på engelsk, da den elektroniske portal, hvor oplysningerne sam-les, som nævnt, har udenlandske virksomheder og myndigheder sommålgruppe. Af oversigten fremgår nummer på den pågældende lov ellerbekendtgørelse samt oplysninger om den ansvarlige myndighed. Rege-ringen arbejder på at ajourføre oversigten over danske regler. Oversigtenvil blive fremsendt snarest muligt.