Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del
Offentligt
1303641_0001.png
1303641_0002.png
Folketingets EuropaudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
22. november 2013
Europaudvalget har den 24. oktober 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 27 (alm.del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jakob Ellemann-Jensen (V).

Spørgsmål nr. 27:

J.nr. 552464
”Ministeren bedes redegøre for forskellene imellem det danske og svenskedagpengesystem i forhold til vandrende arbejdstageres ret til dagpenge, herunderhvorledes ydelsens størrelse fastsættes i henholdsvis Danmark og Sverige.”

Endeligt svar:

Både Danmark og Sverige skal følge reglerne i EF-forordning nr. 883/2004 om ko-ordinering af de sociale sikringsordninger. Forordningen fastsætter regler for koor-dinering af medlemslandenes nationale regler om social sikring, og reglerne harderfor betydning for EU-borgeres rettigheder som vandrende arbejdstagere.I både Danmark og Sverige kan vandrende arbejdstagere opnå ret til arbejdsløs-hedsydelser efter landenes nationale regler. Med andre ord skal EU-borgere opfyl-de de samme krav som henholdsvis svenske og danske borgere.Vandrende arbejdstagere i Sverige kan som hovedregel opnå ret til svenske basis-arbejdsløshedsydelser efter 6 måneders beskæftigelse af mindst 80 timers varighedper måned. Hvis man har været medlem af en svensk a-kasse i mindst 12 måneder,og samtidig opfylder kravet om mindst 6 måneders beskæftigelse af 80 timers va-righed, kan man opnå ret til en indkomstbaseret svensk arbejdsløshedsydelse.En vandrende arbejdstager i Danmark skal have været medlem af en a-kasse et årog have haft 1.924 timers beskæftigelse indenfor de seneste 3 år.Det fremgår af forordningen, at forsikrings- og beskæftigelsesperioder fra et andetEU-land kan medregnes til at opfylde betingelserne for ret til dagpenge i entenDanmark eller Sverige. Efter svenske nationale regler, er det en betingelse for rettil medregning, at EU-borgeren er påbegyndt ”faktisk og reelt” arbejde i Sverige.For ret til medregning efter danske regler, skal EU-borgeren som udgangspunkthave påbegyndt arbejde i Danmark senest 8 uger efter at borgeren ikke længere eromfattet af arbejdsløshedsforsikringen i det andet EU-land. Endvidere skal arbejdeti Danmark være af 296 timers varighed inden for 12 uger/3 måneder.
Vandrende arbejdstagere, der har arbejdet i et EU land og derefter er ledige i et an-det EU land, kan kun få beregnet deres ydelse på baggrund af arbejde i det land,hvor de søger om arbejdsløshedsydelse.For så vidt angår selve beregningen af svenske arbejdsløshedsydelser, skal jeg hen-vise til mit svar til udvalget på spørgsmål nr. 91. (alm. del – samlingen 2012/2013).Her fremgår bl.a., at der i Sverige er en basisydelse, der fastsættes ud fra det gen-nemsnitlige antal arbejdstimer pr. uge de seneste 12 måneder forud for ledigheden,og en indkomstbaseret ydelse, der beregnes på baggrund af den lediges daglige ar-bejdsfortjeneste og gennemsnitlige antal timer. Det fremgår også, at der er forskel-lige krav for ret til at få beregnet de to ydelser. Basisydelsen kan variere mellem10-320 SEK pr. dag, mens den indtægtsbaserede ydelse maksimalt kan udgøre 680SEK pr. dag. (2013-niveau)Beregning af danske dagpenge er som udgangspunkt betinget af, at der inden for enperiode på 3 måneder/12 uger er indberettet mindst 320/296 løntimer til indkomst-registeret.Dagpengesatsen beregnes på baggrund af den lediges daglige arbejdsfortjeneste iberegningsperioden. Den beregnede daglige dagpengesats kan udgøre mellem 0-801 DKK pr. dag (2013-niveau).Hvis der ikke er indberettet løntimer nok til at opfylde betingelserne for en egentligberegning inden for de seneste 5 år, får den ledige udbetalt dagpenge med en fastsats svarende 82 pct. af højeste dagpengesats, svarende til 534 DKK (2013-niveau).For en god ordens skyld bemærkes det, at forordningen skelner mellem grænsear-bejdere og andre vandrende arbejdstagere. Det følger direkte af forordningen, at forledige grænsearbejdere er det arbejdet i seneste arbejdsland, der skal danne grund-lag for beregningen, mens det for andre vandrende arbejdstagere er arbejdet i bo-pælslandet, der skal danne grundlag for beregning af ydelsen.Som det fremgår ovenfor, er der en række ligheder mellem det svenske og det dan-ske dagpengesystem, men systemerne varierer også på en række parametre, herun-der ydelsesniveau, varighed og de krav, der skal opfyldes for at få ret til dagpenge.For en nærmere beskrivelse af forskellene mellem det danske og det svenske ar-bejdsløshedsforsikringssystem, kan jeg henlede udvalgets opmærksomhed på mitsvar til Finansudvalget på spørgsmål nr. 316 (alm. del - samlingen 2012/2013).
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2