Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del
Offentligt
Lovafdelingen
FolketingetEuropaudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:18. december 2013Kontor: EU-retskontoretSagsbeh: Christian LundgaardMadsenSagsnr.: 2013-0032-1048Dok.:996701
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 44 (Alm. del), som Folketin-gets Europaudvalg har stillet til justitsministeren den 5. december 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Adelsteen (DF).
Karen Hækkerup/Mette Undall-Behrend
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 44 (Alm. del) fra Folketingets Europaudvalg:
”Ministeren bedes redegøre for regeringens holdning til, nårprincippet om fri bevægelighed påvirker områder der ellers hø-rer under nationale kompetencer? som f.eks. i Tyskland, hvorder forhandles om at indføre en motorvejsafgift på udenland-ske bilister, hvilket er et nationalt anliggende, men som kanvære i strid med EU’s princip om den fri bevægelighed”Svar:
EU-traktaterne bygger på princippet om ’tildelte kompetencer’. Det vil si-ge, at EU kun har de beføjelser, som medlemsstaterne ved traktaterne hartildelt Unionen. EU-institutionerne kan således kun handle inden for ram-merne af de beføjelser, som medlemsstaterne har tildelt dem i traktaterne.Det vil omvendt også sige, at beføjelser, der ikke er tildelt EU, forbliverhos medlemsstaterne. En række politikområder henhører således fortsatunder medlemsstaternes kompetence.Tværgående EU-bestemmelser som EUF-Traktatens bestemmelser om ret-ten til fri bevægelighed for varer, personer, tjenesteydelser og kapital, her-under forbuddet mod diskrimination på grundlag af nationalitet, kan imid-lertid have betydning for områder, der ellers henhører under medlemssta-ternes kompetence.Det følger således af EU-Domstolens faste praksis, at EU-medlemsstaterneved udøvelsen af deres kompetence skal overholde EU-retten, herunderEUF-Traktatens bestemmelser om den fri bevægelighed for varer, perso-ner, tjenesteydelser og kapital.Der er tale om en mangeårig praksis fra EU-Domstolen, som er et grund-vilkår for EU-samarbejdet.
2