Udenrigsudvalget 2013-14
B 40
Offentligt
1361042_0001.png
1361042_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETDato 15. april 2014Spørgsmål fraUdenrigsudvalget tiludenrigsministeren af 31.marts 2014.B 40 om anerkendelse afDen saharawiskearabiske demokratiskerepublik, spm. 2 stillet afChristian Juhl (EL).
Spørgsmål 2:Efter en fredelig demonstration i byen El Aaiun i det af Marokko besatte Vestsaharatorsdag den 27. marts 2014 blev to aktivister, Mayara Mujahid og Hajoub Khatar,arresteret i deres hjem fredag den 28. marts 2014. Aktivisterne deltog idemonstrationen, som med over 500 deltagere krævede et selvstændigt Vestsaharaog vendte sig imod Marokkos brutale undertrykkelse af Vestsaharas oprindeligebefolkning, saharawierne. Vil ministeren i forlængelse heraf• Oversende en redegørelse for Marokkos forstærkede undertrykkelse afbefolkningen i de besatte områder?• Oplyse om ministeren eller den danske ambassade i Marokko har henvendt sig tilden marokkanske regering i den aktuelle situation om de 2 arresterede fredeligedemonstranter?• Redegøre for hvilke initiativer den danske regering vil tage, dels for at sikreytringsfriheden for demonstranter imod den marokkanske besættelsesmagt, og delsfor at imødegå Marokkos undertrykkelse af Vestsaharas oprindelige befolkning,herunder initiativer og tiltag indenfor EU, der jo har forskellige politiske ogøkonomiske aftaler med besættelsesmagten?Svar:Udenrigsministeriet har ikke konkret kendskab til de i spørgsmålet omtalteanholdelser, og der har følgelig heller ikke været henvendelse desangående fraambassaden i Rabat til de Marokkanske myndigheder.Der forekommer ofte demonstrationer i såvel Marokko som i Vestsahara. De flesteomhandler sociale spørgsmål og foregår fredeligt. Det hænder, at demonstrationerneudvikler sig voldsomt, især uanmeldte demonstrationer til støtte for Vestsaharasuafhængighed af Marokko.
Hvad angår Danmarks politik i relation til Vestsahara kan jeg henvise til minredegørelse i forbindelse med Folketingets 1. behandling den 25. marts 2014 af B 40(EL) om anerkendelse af Den Saharawiske Arabiske Republik.Danmark holder sig ikke tilbage med at drøfte menneskerettigheder med Marokko,herunder som led i det partnerskabssamarbejde, som vi har haft med denmarokkanske regering siden 2003. Danmark er tillige aktiv i EU-kredsen for atfastholdedenkritiskedialogomudviklingogreformermenneskerettighedsområdet. Vores holdning kom til udtryk for nylig, da vi i EU’sministerråd stemte nej til EU’s nye fiskeriprotokol med Marokko. Vi ønskede enaftale med endnu stærkere garantier for overholdelse af menneskerettigheder ogfolkeretten.