Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
KOM (2013) 0894 Bilag 1
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen/Kemi og Fødevarekvalitet
Sagsnr.: 2014-29-221-02063/Dep sagsnr: 24109
Den 17. januar 2014
FVM 221
G
RUNDNOTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om nye fødevarer
KOM (2013) 894
Resumé
Forslaget indebærer en revision og sammenskrivning af den eksisterende EU-lovgivning
om nye fødevarer og nye fødevareingredienser. Forordningen finder anvendelse for nye
fødevarer, der skal markedsføres i EU. Dog omfattes ikke genmodificerede fødevarer, eller
fødevarer, der anvendes som tilsætningsstoffer, aromaer, ekstraktionsmidler eller enzy-
mer, der er omfattet af de respektive lovgivninger på disse områder. Fødevarer, som
måtte blive omfattet af Rådets direktiv om markedsføring af fødevarer fra klonede dyr, vil
desuden blive undtaget. De væsentligste ændringer er en videreudvikling og opdatering
af reglerne blandt andet ved at strømline godkendelsesproceduren, indføre generiske
godkendelser, udvikle et forenklet risikovurderingssystem for traditionelle fødevarer fra
tredjelande, samt at præcisere definitionen af nye fødevarer og anvendelsesområdet for
forordningen. Forordningsforslaget forventes ikke at indvirke på beskyttelsesniveauet i
hverken Danmark eller i resten af EU.
Baggrund
Kommissionen har ved KOM (2013) 894 af 18. december 2013 fremsendt forslag til Eu-
ropa-Parlamentets og Rådets forordning om nye fødevarer. Forslaget er oversendt til Rå-
det i dansk sprogversion den 23. december 2013.
Forslaget er fremsat med hjemmel i TEUF artikel 114 og skal behandles efter proceduren
for den almindelige lovgivningsprocedure i TEUF artikel 294.
Nærhedsprincippet
Regeringen vurderer, at nærhedsprincippet er overholdt, idet der er tale om ændringer til
allerede eksisterende EU regler.
Regeringen vurderer endvidere, at det generelt er nødvendigt, at reglerne om markedsfø-
ring af nye fødevarer er harmoniserede, og at godkendelse af nye fødevarer sker på EU-
plan.
Formål og indhold
Kommissionens forslag omhandler reguleringen af nye fødevarer og nye fødevareingredi-
enser i EU. Forordningen skal ifølge forslaget erstatte den eksisterende rådsforordning
258/97 om nye fødevarer og nye fødevareingredienser samt den eksisterende kommissi-
onsforordning 1852/2001 om regler for offentliggørelse af oplysninger, der fremlægges i
henhold til rådsforordning 258/97 om nye fødevarer. Det primære formål med det frem-
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
2
lagte forslag er ifølge Kommissionen at videreudvikle og opdatere reglerne blandt andet
ved at strømline godkendelsesproceduren, indføre generiske godkendelser, udvikle et for-
enklet risikovurderingssystem for traditionelle fødevarer fra tredjelande, samt at præcise-
re definitionen af nye fødevarer og anvendelsesområdet for forordningen.
Kommissionen fremlagde tilbage i 2007 et forslag KOM(2007)872 om revision af forord-
ningen om nye fødevarer, men der kunne ikke opnås enighed i forhandlingerne mellem
Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen i forligsproceduren i marts 2011 på grund
af spørgsmålet om fødevarer fra klonede dyr. Det nye forslag om nye fødevarer bygger i
hovedtræk på den fælles holdning, som der blev opnået enighed om ved forhandlingerne
af det tidligere forslag om nye fødevarer. Derudover har Kommissionen fremlagt selv-
stændige forslag om kloning.
Forordningen finder anvendelse for nye fødevarer, der skal markedsføres i EU. Dog om-
fatter den ikke genmodificerede fødevarer, eller fødevarer, der anvendes som tilsæt-
ningsstoffer, aromaer, ekstraktionsmidler eller enzymer, der er omfattet af de respektive
lovgivninger på disse områder. Fødevarer, som måtte blive omfattet af Rådets direktiv
om markedsføring af fødevarer fra klonede dyr, vil desuden blive undtaget.
Definitionen af en ny fødevare vil fortsat være, at den ikke har været anvendt til konsum
i nævneværdigt omfang i EU før den 15. maj 1997. Hvis en fødevare udelukkende har
været anvendt i kosttilskud før 15. maj 1997, betragtes dette dog ikke som konsum i
nævneværdigt omfang, men fødevaren kan fortsat markedsføres som kosttilskud.
Forordningen præciserer, at nye fødevarer også omfatter fødevarer fremstillet ved hjælp
af en ny fremstillingsproces, hvis denne proces medfører betydelige ændringer af fødeva-
rernes sammensætning eller struktur, der påvirker deres næringsværdi, metabolisme el-
ler indhold af uønskede stoffer. Desuden er fødevarer, der indeholder eller består af indu-
strielt fremstillede nanomaterialer, omfattet. Herudover er det præciseret, at vitaminer,
mineraler og andre stoffer, opfattes som nye fødevarer, hvis der er anvendt en ny frem-
stillingsproces, eller hvis de pågældende stoffer består af eller indeholder industrielt
fremstillede nanomaterialer.
Det foreslås, at risikovurderingen af nye fødevarer og optagelse af godkendte produkter
på en fællesskabsliste (positivliste) centraliseres, så det er Den Europæiske Fødevaresik-
kerhedsautoritet (EFSA), der udarbejder risikovurderingsrapporten i modsætning til den
nuværende ordning, hvor den 1. vurderingsrapport udarbejdes af den kompetente risiko-
vurderingsmyndighed i den medlemsstat, der modtager ansøgningen.
Godkendelser skal ifølge forslaget ikke længere kobles sammen med en bestemt ansøger,
idet beslutninger om godkendelser generelt vil gælde for alle i EU. Der kan dog gives da-
tabeskyttelse i begrundede tilfælde. Forslaget giver således mulighed for, at virksomhe-
der i en periode på 5 år kan beskytte nyligt udviklet videnskabelig dokumentation og vi-
denskabelige data omfattet af ejendomsrettigheder, som er fremlagt til støtte for ansøg-
ninger, således at disse data ikke uden ansøgerens samtykke må anvendes til fordel for
en anden ansøgning.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
3
Forslag om godkendelse og optagelse på Fællesskabslisten vedtages i en undersøgelses-
procedure i henhold til artikel 5 i Rådets forordning 182/2011 om kontrol af Kommissio-
nens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser.
Betingelserne for godkendelse af en fødevare er, at den ikke udgør en sundhedsmæssig
risiko for forbrugeren ved normal indtagelse, at den ikke vildleder forbrugeren, og at den
ikke er ernæringsmæssigt ufordelagtig for forbrugeren sammenlignet med den fødevare,
den skal erstatte.
Den nuværende forenklede godkendelsesprocedure, hvorefter en ny fødevare kan god-
kendes, hvis den i al væsentlighed svarer til en allerede eksisterende fødevare på marke-
det, afskaffes, idet godkendelser ifølge forslaget gøres generiske.
Forslaget indebærer, at der kan foretages en forenklet risikovurdering og godkendelse af
”traditionelle fødevarer fra tredjelande”, hvis der er dokumentation for langvarig sikker
anvendelse som fødevare i oprindelseslandet. I forbindelse med meddelelsen om, at en
traditionel fødevare fra et tredjeland ønskes markedsført i EU, skal ansøger indsende do-
kumentation for langvarig sikker anvendelse som fødevare i oprindelseslandet, defineret
som anvendelse i mindst 25 år i den sædvanlige kost for en stor del af tredjelandets be-
folkning. Dette vil for eksempel indebære, at ansøger ikke skal indsende resultater af
toksikologiske fodringsforsøg med dyr eller mennesker for de pågældende fødevarer, idet
de har været konsumeret af mennesker i andre dele af verden uden registrerede negative
effekter.
Uden at de generelle regler i Rådets mærkningsdirektiv 2000/13 tilsidesættes, lægger
forslaget op til, at beslutninger om godkendelse af nye fødevarer kan indeholde supple-
rende krav til mærkning af nye fødevarer, der sælges til den endelige forbruger, navnlig
vedrørende beskrivelsen af fødevaren, dens oprindelse eller dens anvendelsesbetingelser.
Ansøgninger om godkendelse, som er indsendt i henhold til den nuværende forordning,
og som der ikke er truffet endelig beslutning om inden datoen for den nye forordnings
anvendelse, skal ifølge forslaget overgå til at være omfattet af de nye regler. Fødevarer,
der markedsføres lovligt på datoen for den nye forordnings ikrafttræden, og som falder
ind under dennes definition af nye fødevarer, kan fortsat markedsføres såfremt en ansøg-
ning eller anmeldelse om godkendelse af en fødevare eller en traditionel fødevare fra et
tredjeland indgives til Kommissionen. Senest 24 måneder efter den nye forordnings
ikrafttræden fastlægger Kommissionen ved hjælp af en gennemførelsesretsakt EU-listen
over nye fødevarer, der er godkendt i henhold til reglerne i den nuværende forordning,
med angivelse af eventuelle eksisterende godkendelsesbetingelser. Denne gennemførel-
sesretsakt vedtages efter rådgivningsproceduren i artikel 4 i forordning (EU) 182/2011.
Medlemsstaterne fastsætter bestemmelser om sanktioner for overtrædelse af forordnin-
gen.
Forslaget indebærer endvidere, at medlemsstaterne som hidtil skal fastsætte bestemmel-
ser om sanktioner for overtrædelse af forordningen. Sanktionerne skal være effektive,
forholdsmæssige og have afskrækkende virkning.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
4
Udtalelser
Europa-Parlamentet har endnu ikke udtalt sig om forslaget.
Gældende dansk ret
En vedtagelse af forslaget kræver ikke implementering og har ikke lovgivningsmæssige
konsekvenser i Danmark, idet området overordnet er reguleret af en forordning, og reg-
lerne dermed er umiddelbart anvendelige i Danmark. De enkelte beslutninger er rettet til
virksomhederne og umiddelbart gældende for disse.
Konsekvenser
En vedtagelse af forslaget skønnes ikke i sig selv at påvirke beskyttelsesniveauet i Dan-
mark og generelt i EU. Det faktiske beskyttelsesniveau vil dog bero på fastlæggelsen af
de endelige gennemførelsesbestemmelser, der skal vedtages.
Forslaget forventes ikke at have administrative eller statsfinansielle konsekvenser. For-
slaget skønnes at få positive samfundsøkonomiske konsekvenser for erhvervet såvel som
befolkningen, i kraft af en øget mangfoldighed af produkter og øget konkurrence.
Høring
Forslaget er sendt i høring i Det Rådgivende Fødevareudvalgs EU-underudvalg og på hø-
ringsportalen.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Regeringen forholder sig generelt positivt til gennemførelsen af en revision af lovgivnin-
gen om nye fødevarer. Det er i den forbindelse vigtigt, at beskyttelsesniveauet oprethol-
des.
Forslaget indebærer, at reglerne gøres mere klare og lettere at administrere, herunder at
forordningens anvendelsesområde tydeliggøres. Desuden skabes der bedre klarhed for
virksomheder og myndigheder om samspillet mellem forskellige regelsæt indenfor føde-
varelovgivningen. Særligt er anvendelsesområdet præciseret for så vidt angår definitio-
nen af en ny fremstillingsproces, fødevarer anvendt i kosttilskud, fødevarer der indehol-
der eller består af industrielt fremstillede nanomaterialer samt vitaminer, mineraler og
andre stoffer.
Regeringen kan tilslutte sig den foreslåede modernisering af godkendelsesprocedurerne
for nye fødevarer, herunder indførelsen af en centraliseret risikovurdering fra Den Euro-
pæiske Fødevaresikkerhedsautoritet til afløsning af den eksisterende procedure, hvor det
er en medlemsstats kompetente risikovurderingsmyndighed, der udarbejder den første
vurderingsrapport.
Regeringen er ligeledes positiv overfor at lette adgangen til EU’s marked for traditionelle
fødevarer, der har været langvarigt sikkert anvendt som fødevarer i et tredjeland under
forudsætning af, at der ikke sker en forringelse af fødevaresikkerheden. Forslaget lægger
op til, at fødevarer fra tredjelande som udgangspunkt underkastes den samme godken-
delsesprocedure som andre nye fødevarer, men at der i forbindelse med risikovurderin-
gen kan tages hensyn til dokumenteret sikker anvendelse som fødevarer i et tredjeland,
hvilket regeringen kan tilslutte sig.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
5
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Der foreligger ikke oplysninger om andre medlemsstaters holdninger til forslaget.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg.
Der er oversendt notat til Folketingets Europaudvalg om udfaldet af forligsforhandlinger-
ne om det tidligere forslag KOM(2007)872 den 4. april 2011.