Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevarestyrelsen/Kemi og Fødevarekvalitet
Sagsnr.: 2014-29-221-02063/Dep sagsnr: 24109
Den 17. januar 2014
FVM 221
G
RUNDNOTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om nye fødevarer
KOM (2013) 894
Resumé
Forslaget indebærer en revision og sammenskrivning af den eksisterende EU-lovgivning
om nye fødevarer og nye fødevareingredienser. Forordningen finder anvendelse for nye
fødevarer, der skal markedsføres i EU. Dog omfattes ikke genmodificerede fødevarer, eller
fødevarer, der anvendes som tilsætningsstoffer, aromaer, ekstraktionsmidler eller enzy-
mer, der er omfattet af de respektive lovgivninger på disse områder. Fødevarer, som
måtte blive omfattet af Rådets direktiv om markedsføring af fødevarer fra klonede dyr, vil
desuden blive undtaget. De væsentligste ændringer er en videreudvikling og opdatering
af reglerne blandt andet ved at strømline godkendelsesproceduren, indføre generiske
godkendelser, udvikle et forenklet risikovurderingssystem for traditionelle fødevarer fra
tredjelande, samt at præcisere definitionen af nye fødevarer og anvendelsesområdet for
forordningen. Forordningsforslaget forventes ikke at indvirke på beskyttelsesniveauet i
hverken Danmark eller i resten af EU.
Baggrund
Kommissionen har ved KOM (2013) 894 af 18. december 2013 fremsendt forslag til Eu-
ropa-Parlamentets og Rådets forordning om nye fødevarer. Forslaget er oversendt til Rå-
det i dansk sprogversion den 23. december 2013.
Forslaget er fremsat med hjemmel i TEUF artikel 114 og skal behandles efter proceduren
for den almindelige lovgivningsprocedure i TEUF artikel 294.
Nærhedsprincippet
Regeringen vurderer, at nærhedsprincippet er overholdt, idet der er tale om ændringer til
allerede eksisterende EU regler.
Regeringen vurderer endvidere, at det generelt er nødvendigt, at reglerne om markedsfø-
ring af nye fødevarer er harmoniserede, og at godkendelse af nye fødevarer sker på EU-
plan.
Formål og indhold
Kommissionens forslag omhandler reguleringen af nye fødevarer og nye fødevareingredi-
enser i EU. Forordningen skal ifølge forslaget erstatte den eksisterende rådsforordning
258/97 om nye fødevarer og nye fødevareingredienser samt den eksisterende kommissi-
onsforordning 1852/2001 om regler for offentliggørelse af oplysninger, der fremlægges i
henhold til rådsforordning 258/97 om nye fødevarer. Det primære formål med det frem-