Det er jo rigtigt, som det er blevet sagt her i debatten, at det forslag, som vi behandler i dag og ender med at vedtage, var den sejr, som Danmark opnåede under EU-formandskabet, hvor man var med til at få det her direktiv på plads.
Det er sådan set også en illustration og en understregning af, hvordan Enhedslisten arbejder med internationale spørgsmål og EU-spørgsmål, at vi er skeptiske og negative over for EU – særligt, når man tiltager sig magt, i forhold til hvilken økonomisk politik der skal føres i Danmark – men også, at vi selvfølgelig deltager konstruktivt og politisk offensivt i forhold til at være med til at lægge en dansk linje, når det er muligt at opnå enighed med regeringen og andre partier om, at vi skal arbejde ambitiøst.
Det har man gjort på det her område.
Det lovforslag, vi behandler i dag, indeholder på en række områder vigtige og væsentlige fremskridt – små, men vigtige og væsentlige fremskridt – som betyder, at man får mere energieffektivitet og dermed mindre CO
2
-udslip og dermed mindre klimapåvirkning.
I virkeligheden er det også med til at understøtte og styrke de dele af erhvervslivet, som har fokuseret på at skabe arbejdspladser ved at udnytte ressourcerne effektivt.
Så det er rigtig godt og rigtig fornuftigt.
Som en lille bisætning kan man så sige, at vi også i dag med den aftale, der er indgået, fortsætter med at føre an i Danmark.
Ifølge Venstre er det en snæver aftale – Venstre definerer åbenbart aftalers bredde efter, om de selv er med eller ikke er med, og så må man vel tolke det sådan, at Venstre afviser det tilbud, de har fået, om at være med, når de siger, den er snæver – men det er jo i virkeligheden en politisk set bred aftale, som også understreger, at vi i Danmark ved siden af det internationale arbejde, hvad enten det er igennem EU eller i samarbejde med konkrete nationer omkring konkrete tiltag, faktisk fortsætter med at føre an.
Det gør vi ved at tage initiativer, der gør, at vi selv hele tiden forsøger at være i spidsen, når det handler om at reducere CO
2
-udslippet, når det handler om at gå over til vedvarende energi, og når det handler om energieffektivisering.
Det, at regeringen så kan indgå aftalen med ikke bare SF, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti, viser vel også, at Enhedslisten på trods af mange spændende påstande om det modsatte faktisk er et parti, der
også
målrettet arbejder for at gennemføre aftaler med regeringen, der kan føre til fremskridt og forbedring.
Og det er vi selvfølgelig glade for at vi også har gjort i dag.
Jeg vil så bare sige om det konkrete lovforslag, at man, ud over at det er en implementering af EU-direktivet, faktisk på et enkelt eller to områder opretholder en regulering og styring af tingene, som ikke er dikteret af EU-direktivet, men som er en opretholdelse af nogle regler, som man har haft tidligere, og som man vurderer at være fornuftige og rigtige at bevare.
Og det er jo også et godt udtryk for dansk politik, når det er bedst, hvad det ikke altid er, nemlig at der, hvor man har gode og fornuftige ordninger, afskaffer man dem ikke, fordi EU træffer nogle beslutninger; man opretholder dem.
Det sidste rigtig gode, synes jeg, er, at der i nogle særligt udvalgte områder, hvor fordelen er helt indlysende, gives mulighed for, at man kan lave en samproduktion i forhold til fjernvarme og fjernkøling, uden at man skal oprette to selskaber for at drive den samme varmepumpe.
Man har jo – og det har den tidligere regering og den nuværende regering desværre ikke rigtig fået gjort op med endnu – lavet en række højst besynderlige bureaukratiske regler, som ofte forhindrer kommuner og andre fællesejede energiselskaber i at agere fornuftigt i forhold til energiproduktion, mulighed for at tjene penge på energiproduktion og investere det i energibesparelsesprojekter, vedvarende energiprojekter og andre ting.
Der har man efter vores opfattelse lagt nogle uhensigtsmæssige begrænsninger ind, i forhold til hvordan kommunerne kan agere.
Her rykker man en lille smule ved det på et område, hvor det er helt åbenlyst tåbeligt at have de her begrænsninger.
Det støtter vi, og det er vi glade for, det er vi tilfredse med.
Jeg håber, at vi kan gå videre ad den vej, så vi kan få en langt mere offensiv placering for kommunerne i forhold til omlægning af vores energiforsyning, sikring af vedvarende energi og sikring af energibesparelser, end de nuværende regler giver mulighed for.
Ud over at der indgår ordene EU-direktiv – hvad der jo altid kan gøre os en anelse bekymrede – må man alt i alt konstatere, at det er et lovforslag, der sikrer en række små, men vigtige konkrete fremskridt, og sikrer, at vi bevarer nogle udmærkede ordninger på et andet område.
Derudover har man så taget et enkelt lille element med, som ikke hænger direkte sammen med EU-direktivet, men som efter vores opfattelse også er et lille, men klart fremskridt.
Så Enhedslisten er positive over for det lovforslag, der ligger her.
Tak.