Kulturudvalget 2013-14
L 123 Bilag 5
Offentligt
1361367_0001.png
1361367_0002.png
1361367_0003.png
Til lovforslag nr.L 123
Folketinget 2013-14
Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 0. april 2014
Udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om ophavsret(Visse tilladte anvendelser af forældreløse værker og ændring af aftalelicensbestemmelsen vedrørende kabelviderespredning)[af kulturministeren (Marianne Jelved)]1. ÆndringsforslagDer er stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget af Ven-stres og Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 29. januar 2014 og var til1. behandling den 28. februar 2014. Lovforslaget blev efter1. behandling henvist til behandling i Kulturudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring. Den 29. januar 2014 sendte kulturministerende indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.Teknisk gennemgangKulturministeren og embedsmænd fra Kulturministeriethar på et udvalgsmøde den 26. februar 2014 gennemgået dettekniske indhold af lovforslaget for udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 1 spørgsmål til kulturministeren tilskriftlig besvarelse, [som denne har besvaret. ]3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagTil § 1Af etmindretal(V og DF), tiltrådt af <>:1)I den undernr. 5foreslåede ændring af§ 66, stk. 2,æn-dres »31 og 34, § 35, stk. 4 og 5, §§ 39-47« til: »31, 34, 35,39-47«.[Fremstillere af lydoptagelser omfattes af hele § 35]Af Venstre og Dansk Folkeparti, tiltrådt af <>:2)Efter nr. 5 indsættes som nyt nummer:»01.§ 66, stk. 3,ophæves.«[Fremstillere af lydoptagelser omfattes af hele § 35]BemærkningerTil nr. 1 og 2Ændringen foretages for at rette op på en årtier gammelskævhed i lovgivningen. Traditionelt er der i dansk ophavs-
DokumentIdJournalnummer
2
ret en ligestilling af musikere og andre udøvende kunstnerepå den ene side og pladeselskaber og andre musikproducen-ter på den anden; det kommer til udtryk i Gramex-ordningen(lovens § 68), som forudsætter en ligedeling af vederlagetmellem udøvende kunstnere og musikproducenter. Vederlagfra Gramex på § 68-området fordeles således med 50 pct. tilde udøvende kunstnere og 50 pct til musikproducenterne.Da bestemmelsen om samtidig og uændret kabelretransmis-sion blev gennemført i 1985 (lovens § 35, dengang § 22 a),var det oprindelig hensigten at videreføre denne tradition påkabelområdet, men under udvalgsbehandlingen blev musik-producenterne taget ud af lovforslaget.I mellemtiden er dette problem blevet løst ad aftalevejen.I fordelingsaftaler internt i Copydan Verdens TV har musik-producenterne opnået en andel af kabelvederlaget svarendetil den andel, der tilkommer udøvende kunstnere på musik-området. Selv om der således ikke er noget problem i prak-sis, bør den lovgivningsmæssige forskelsbehandling af prin-cipielle grunde ophæves.
Ændringen indebærer, at musikproducenter, der har ret-tigheder efter ophavsretslovens § 66, omfattes af hele aftale-licensbestemmelsen i § 35 i lighed med de udøvende kunst-nere. Dette er også blevet mere nærliggende, når § 35 i lov-forslaget udvides til at omfatte nogle områder, som også ve-drører musikproducenternes rettigheder; i lovforslaget fore-slås det således, at § 66 skal finde anvendelse på de nye be-stemmelser i § 35, stk. 4 og 5.Da meningen med ændringen er en kodificering af afta-lerne på området, er det en forudsætning, at der ikke somkonsekvens af denne ændring i ophavsretsloven ændres iden interne vederlagsfordeling eller i vederlaget over forbrugerne. Lovændringen kan således ikke danne grundlagfor krav om ændring i fordelingen af vederlagene interntmellem de forskellige kategorier af rettighedshavere ellerfor krav om forhøjet vederlag over for brugerne.
Flemming Møller Mortensen (S)fmd.Jan Johansen (S) Benny Engelbrecht (S) Leif Lahn Jensen (S) Troels Ravn (S)Ole Sohn (S) Karin Gaardsted (S) Marlene Borst Hansen (RV) Lone Loklindt (RV) Zenia Stampe (RV)Annette Vilhelmsen (SF) Holger K. Nielsen (SF) Özlem Sara Cekic (SF) Pernille Skipper (EL) Jørgen Arbo-Bæhr (EL)Kim Andersen (V) Anni Matthiesen (V) Eva Kjer Hansen (V) Michael Aastrup Jensen (V) Flemming Damgaard Larsen (V)Ellen Trane Nørby (V) Eyvind Vesselbo (V) Alex Ahrendtsen (DF) Morten Marinus (DF) Karin Nødgaard (DF)Pia Kjærsgaard (DF) Mette Bock (LA) Lars Barfoed (KF) Brian Mikkelsen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)Liberal Alliance (LA)
4747221712129
Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
811111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 123Bilagsnr.1234TitelHøringssvar og kommenteret høringsnotat, fra kulturministerenUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetNotat om, hvorvidt man i Danmark kan lave en national regulering,f.eks. en ændret aftalelicensordning, der medfører, at danske forældre-løse værker vil kunne bruges frit i hele EU, fra kulturministerenOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 123Spm.nr.1TitelSpm. om at redegøre for ændringerne i § 35, til kulturministeren, ogministerens svar herpå