Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
L 141
Offentligt
1361280_0001.png
1361280_0002.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
24. april 2014Asyl- og VisumkontoretGry Ahlefeld-Engel2014-0037-00711114638
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til lov omændring af udlændingeloven (Ændring af kriterierne for udvælgelse afkvoteflygtninge) (L 141), som Folketingets Udvalg for Udlændinge- og In-tegrationspolitik har stillet til justitsministeren den 21. marts 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Karen Hækkerup/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 2 (vedrørende forslag til lov om ændring af udlændin-

geloven (Ændring af kriterierne for udvælgelse af kvoteflygtninge) (L

141):

”Justitsministeriet skriver i bemærkningerne til lovforslaget(side 5, 1. spalte), at det ikke er retvisende at tale om, at nogleflygtninge har et større beskyttelsesbehov end andre, eftersomalle de personer, hvis sager forelægges af UNHCR, opfylderkriterierne i udlændingelovens § 7 eller § 8, stk. 3. Er ministe-ren enig i, at der blandt en gruppe flygtninge, der opholder sig ien lejr i nærområdet til det land, de er flygtet fra, kan væremennesker, som på grund af deres personlige sikkerhedssitua-tion, har et mere påtrængende behov for genbosætning end an-dre, og mener ministeren, at det ville være tilstrækkeligt medbeskyttelsesbehovet som eneste udvælgelseskriterium, hvisman i lovens forarbejder præciserer, at der med beskyttelses-behov også menes det behov for genbosætning, der udspringeraf sikkerhedssituationen og livssituationen i den lejr eller pådet opholdssted, hvor flygtningen bor, når sagen forelægges dedanske myndigheder?”

Svar:

Jeg er enig i, at der kan forekomme særligt hastende sager vedrørendegenbosætning af flygtninge, der risikerer umiddelbar hjemsendelse tilhjemlandet eller overgreb i opholdslandet.En del af den årlige genbosætningskvote (ca. 75 pladser) er allerede i dagreserveret til sådanne særligt hastende sager. I disse sager – som typisk fo-relægges skriftligt af UNHCR for Udlændingestyrelsen – sker udvælgelseuden anvendelse af det subsidiære kriterium i udlændingelovens § 8, stk. 4.Som anført i pkt. 2.3.7. i lovforslagets almindelige bemærkninger tilsigtesder ingen ændringer i den nuværende anvendelse af hastepladser. Det fore-slåede subsidiære udvælgelseskriterium vil derfor ikke skulle anvendesved behandling af disse sager.Vedrørende baggrunden for det foreslåede subsidiære udvælgelseskriteri-um kan der generelt henvises til pkt. 2.3. i lovforslagets almindelige be-mærkninger.
2