Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
L 141
Offentligt
1361305_0001.png
1361305_0002.png
1361305_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
24. april 2014Asyl- og VisumkontoretGry Ahlefeld-Engel2014-0037-00711123337
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til lov omændring af udlændingeloven (Ændring af kriterierne for udvælgelse afkvoteflygtninge) (L 141), som Folketingets Udvalg for Udlændinge- og In-tegrationspolitik har stillet til justitsministeren den 21. marts 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Karen Hækkerup/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til lov om ændring af udlændinge-

loven (Ændring af kriterierne for udvælgelse af kvoteflygtninge) (L

141):

”Vil ministeren oplyse, hvor mange gange asylansøgere og ud-lændinge, der er anerkendt som flygtninge, indenfor de senesteto år har klaget over forholdene i Danmark?”

Svar:

1.

For så vidt angår spørgsmålet om klager fra asylansøgere har Udlændin-gestyrelsen har til brug for besvarelsen oplyst, at Udlændingestyrelsen ikkeer i besiddelse af statiske materiale, der generelt kan belyse, hvor mangegange asylansøgere har klaget over forhold i Danmark inden for de sidsteår.Udlændingestyrelsen har supplerende oplyst:”Indkvarteringsoperatørerne håndterer størsteparten af henven-delser fra asylansøgere om indkvarteringsmæssige forhold.Udlændingestyrelsen modtager lejlighedsvis henvendelser fraasylansøgerne, som f.eks. en klage over skimmelsvamp.For så vidt angår indkvarteringsoperatørernes administration afsundhedsydelser og kontante ydelser til asylansøgere har asyl-ansøgerne mulighed for at klage til Udlændingestyrelsen, hvil-ket sker yderst sjældent.Udlændingestyrelsens afgørelser om udbetaling af grundydel-se, forsørgertillæg og tillægsydelse kan ikke påklages. Indkvar-teringsoperatørernes afgørelser om delvis eller ingen udbeta-ling af tillægsydelse, når en asylansøger ikke har opfyldt sinkontrakt med operatøren, kan påklages til Udlændingestyrel-sen, hvis afgørelser er endelige. I 2013 modtog Udlændinge-styrelsen 7 klager over indkvarteringsoperatørernes afgørelser.I 2014 har Udlændingestyrelsen foreløbig modtaget én klage.Udlændingestyrelsens afgørelser om motivationsfremmendeforanstaltninger og pålæg om at tage ophold på et bestemt ind-kvarteringssted kan påklages til Justitsministeriet. Udlændin-gestyrelsens afslag på ansøgninger om ret til at flytte uden foret asylcenter eller tage beskæftigelse kan ligeledes påklages tilJustitsministeriet. Begge sagstyper påklages dog sjældent.”

2.

Vedrørende spørgsmålet om antallet af klager fra anerkendte flygtninghar Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har tilbrug for besvarelsen oplyst, at der ikke generelt føres statistik over antallet2
af klager over forholdene i Danmark fra personer, der er meddelt opholds-tilladelse som flygtninge.Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har sup-plerende oplyst:”I forbindelse med meddelelse af opholdstilladelse til en flygt-ning træffer Udlændingestyrelsen samtidig afgørelse om, ihvilken kommune flygtningen skal tage bopæl (visitering) ogdermed hvilken kommune, der er ansvarlig for at tilbyde flygt-ningen en integrationsindsats, jf. integrationslovens § 10, stk.1, og § 4. Udlændingestyrelsens afgørelse om boligvisiteringkan ikke påklages. En eventuel klage over anvist bolig vil iførste omgang blive behandlet af den integrationsansvarligekommune. Kommunens afgørelser om integrationsindsats efterintegrationsloven kan indbringes for Ankestyrelsens Beskæfti-gelsesudvalg, jf. integrationslovens § 53, stk. 2, 1. pkt. Kom-munens afgørelser om boliganvisning eller om hjælp i særligetilfælde efter integrationsloven kan indbringes for Ankestyrel-sen efter reglerne i kapitel 10 i lov om retssikkerhed og admi-nistration på det sociale område.Ankestyrelsen fører statistik over klagesager over kommuner-nes afgørelser efter integrationsloven. Ankestyrelsen har op-lyst, at der i 2013 blev truffet afgørelse i 84 klagesager efter in-tegrationsloven.”
3