Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
L 28 Bilag 1
Offentligt
1284965_0001.png
1284965_0002.png
1284965_0003.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriInstitution:Fødevarestyrelsen og departementetKontor/initialer:JURA/SMSA og Juridisk enhed /BITHSagsnr.:20427, departementetDato:1. oktober 2013
Notat om høringssvar i forbindelse med udkast til forslag til lov om ændring af forskelligelovbestemmelser på Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris område om obligatoriskdigital kommunikation m.v.1Udkast til forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser på Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeris område om obligatorisk digital kommunikation m.v. har været i høring i peri-oden fra den 18. juni 2013 til den 2. august 2013.Der er modtaget høringssvar fra: Advokatsamfundet, Dansk Erhverv, Datatilsynet samt Landbrug &Fødevarer. DTU Fødevareinstituttet har meddelt, at de afstår fra at afgive bemærkninger, da de vur-derer, at emnet for høringen ligger udenfor instituttets kompetence og ansvarsområde.Team Effektiv Regulering (TER) i Erhvervsstyrelsen har meddelt, at de ikke har bemærkninger tillovforslaget.Det skal overordnet bemærkes, at der i høringssvarerne generelt udtrykkes støtte til øget digitalkommunikation. Landbrug & Fødevarer giver udtryk for, at de foreslåede bemyndigelser til at fast-sætte regler om klager mv. følger naturligt af overførslen af ressortansvaret for dyrevelfærd fra ju-stitsministeren til fødevareministeren.Bemærkninger til de konkrete elementer i lovforslagetI det følgende nævnes de væsentligste bemærkninger i de indkomne høringssvar opdelt efter emne.De modtagne bemærkninger har alene givet anledning til mindre justeringer i lovforslaget.Fødevareministeriets bemærkninger til høringssvarene er anført med kursiv.Forholdet til persondatalovenAdvokatrådet og Datatilsynet finder, at der er behov for at tydeliggøre sætningen "Kommunikationom forhold, som er omfattet af andre love, f.eks. persondataloven, forvaltningsloven eller offentlig-hedsloven, berøres derimod ikke af lovforslaget" under pkt. 3.2 i de almindelige bemærkninger tillovforslaget. De nævner, at man kunne tro, at Fødevareministeriet er af den opfattelse, at forhold
1
Lovens titel i forbindelse med høringen var:Udkast til forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser omobligatorisk digital kommunikation, klager m.v.
enten er omfattet af lovgivning, der hører under Fødevareministeriet, eller af anden lovgivning, fxpersondataloven, og at en sådan antagelse ikke er, eller ikke behøver at være, korrekt.Datatilsynet påpeger endvidere, at det kunne være hensigtsmæssigt, hvis lovforslagets forhold tilpersondataloven udelukkende blev samlet i ét afsnit.Henvisning til øvrig lovgivning (punkt 3 i høringsudgaven) fremgår ikke længere af lovforslaget.For så vidt angår lovforslagets samspil med øvrig lovgivning er det under punkt 4.1.2.1 blevet præ-ciseret, at den omtalte lovgivning finder anvendelse i samspil med hinanden. Lovforslagets forholdtil persondataloven fremgår ligeledes under punkt 4.1.2.1.Anvendelse af PC på bibliotekDatatilsynet anfører, at hvis borgerne/virksomhederne henvises til at anvende bibliotekernes PC ér,jf. pkt. 5.1 (nuværende pkt. 4.1), bør det af afsnittet om persondataloven fremgå, hvorledes det ermuligt at fremsende oplysningerne via en PC på et bibliotek og samtidig leve op til persondatalo-vens sikkerhedskrav.Sætningen er slettet, da det ikke er hensigten at stille krav om, at borgerne/virksomhederne skal an-vende en PC på biblioteket i det tilfælde, hvor pågældendes egen PC ikke fungerer.Krav om krypteringDatatilsynet finder, at det ikke klart fremgår, at det ikke alene er ved transmission af følsomme op-lysninger, men også ved transmission af fortrolige oplysninger, at der stilles krav om kryptering, jf.pkt. 5.1 (nuværende pkt. 4.1).Formuleringen er ændret, så det fremgår, at kryptering omfatter såvel fortrolige som personføl-somme oplysninger.Mulighed for dispensation og overgangsordningerLandbrug & Fødevarer anfører, at det af lovforslaget fremgår, at borgere eller virksomheder efteransøgning undtagelsesvist kan opnå dispensation (fx hvis man bor i et område i landet, hvor det ik-ke er teknisk muligt at koble sig på internettet), hvilket de synes er for restriktivt. De anbefaler endispensationsmulighed, hvis man bor i et område, hvor man ikke kan få en internetforbindelse påmindst 3 Mbit/s.Advokatsamfundet påpeger, at det er en af de største aktuelle retssikkerhedsmæssige udfordringer,at staten forudsætter, at alle borgere er i stand til at kommunikere elektronisk med det offentlige, nåralt tyder på, at en stor del af borgerne, herunder ældre, derved risikerer at blive ladt i stikken, og deanbefaler derfor, at folk positivt skal tilkendegive, at de ønsker korrespondance elektronisk.
2
Dansk Erhverv lægger vægt på betydningen af lovforslagets bemærkning om, at der vil kunne fast-sættes overgangsordninger, så det i en periode fortsat vil være frivilligt at indberette digitalt ellerevt. søge om dispensation. De oplyser, at digital kommunikation vil være helt nyt for mange virk-somheder, og det derfor er helt afgørende, at der fra offentlig side afsættes de nødvendige ressour-cer til oplysning, support og løbende drift.Bemærkningerne giver ikke anledning til ændringer i lovforslaget.Fødevareministeriet kan oplyse, at de nærmere betingelser for at få dispensation vil blive fastsat ide bekendtgørelser, der udstedes i medfør af loven. Der vil ved fastlæggelsen blive taget hensyn tilde dispensationsmuligheder, som fremgår af BEK nr. 985 af 7. august 2013 om fritagelse af juridi-ske enheder med CVR-nummer samt fysiske personer med erhvervsaktiviteter for tilslutning til Digi-tal Post. Bekendtgørelserne vil endvidere blive udstedt løbende i takt med, at de tekniske løsningerer på plads, og når borgere og virksomheder er parate. Det bemærkes i den forbindelse, at den di-gitale kommunikation alene vil vedrøre de pågældendes erhvervsvirksomhed. Der vil så vidt muligtblive anvendt standardsystemer eller andre gennemtestede systemer med det formål at sikre en hen-sigtsmæssig kommunikationsafvikling.It-sikkerhedAdvokatsamfundet bemærker, at det vil være hensigtsmæssigt, hvis det ved udmøntningen i be-kendtgørelser bestemmes, at den primære digitale kommunikation skal foregå via den digitale post-løsning, Offentlig Digital Post, af hensyn til sikkerheden i forbindelse med håndtering af fortroligeoplysninger m.v.Som det fremgår af bemærkningerne til punkt 4.1, er det hensigten, at visse typer af kommunikationskal finde sted via Offentlig Digital Post. Det vil f.eks. være tilfældet for visse afgørelser og andenform for kommunikation, hvor der indgår fortrolige oplysninger m.v. Der vil blive taget højde forhåndteringen af fortrolige oplysninger m.v. ved udmøntning i bekendtgørelser.
3