Socialudvalget 2013-14
L 49 Bilag 5
Offentligt
1304831_0001.png
1304831_0002.png
1304831_0003.png
1304831_0004.png
Til lovforslag nr.L 49
Folketinget 2013-14
Betænkning afgivet af Socialudvalget den 0. november 2013
3. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om ændring af lov om social service.(Ændring af revisionsbestemmelse)[af social-, børne- og integrationsministeren (Annette Vilhelmsen)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 31. oktober og var til 1.behandling den 7. november 2013. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i Socialudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 1 møde.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og social-, børne- og integrationsministerensendte den 30. august 2013 dette udkast til udvalget, jf. SOUalm. del – bilag 325 (folketingsåret 2012-13). Den 31. okto-ber 2013 sendte social-, børne- og integrationsministeren deindkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 1 spørgsmål til social-, børne- og in-tegrationsministeren til skriftlig besvarelse, som denne harbesvaret. Et af udvalgets spørgsmål til social-, børne- og in-tegrationsministeren og dennes var herpå er optrykt som bi-lag 2 til betænkningen.2. Indstillinger og politiske bemærkningerVenstre kan som udgangspunkt godt støtte regeringenslovforslag om udskydelse af revision af servicelovens § 123Orla Hav (S) Maja Panduro (S) Jacob Bjerregaard (S) Jens Joel (S) Karen J. Klint (S) Rasmus Horn Langhoff (S)Karin Gaardsted (S) Marlene Borst Hansen (RV) Liv Holm Andersen (RV) Zenia Stampe (RV) Pernille Vigsø Bagge (SF)d. Venstre finder det dog problematisk, at det kun er lykke-des regeringen at modtage en tilbagemelding fra 71 ud af 98kommuner. Af de 71 kommuner havde alene én enkelt kom-mune truffet afgørelse om tilladelse til at anvende alarm.Det giver Venstre regeringen ret i er et alt for smalt grund-lag at foretage en grundig vurdering ud fra.Venstre er bekymrede over, at der ikke er fulgt tilstræk-keligt op på indhentelsen af erfaringer af kommunernes brugaf § 123 d. Vi ønsker derfor en større indsats fra ministerietsside, så der bliver gjort mere for, at indsamling af erfaringersker frem mod samling 2015-2016. Det skal sikres, at dennye revision ikke bliver udskudt igen. Venstre forventer, atevalueringen gennemføres i samlingen 2015-2016, og atevalueringen ikke bliver udsat yderligere.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.
DokumentIdJournalnummer
2
Anne Baastrup (SF)fmd.Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) Finn Sørensen (EL) Pernille Skipper (EL) Hans Andersen (V)Anne-Mette Winther Christiansen (V)nfmd.Louise Schack Elholm (V) Finn Thranum (V) Sophie Løhde (V)Eyvind Vesselbo (V) Fatma Øktem (V) Merete Dea Larsen () Karin Nødgaard (DF) René Christensen (DF)Karina Adsbøl (DF) Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Merete Riisager (LA) Thyra Frank (LA) Benedikte Kiær (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)Liberal Alliance (LA)
4745221615129
Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
811111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 49Bilagsnr. Titel1Høringssvar og høringsnotat, fra social-, børne- og integrationsmini-steren2Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 49Spm.nr.1TitelSpm. om hvad ministeren har gjort for at informere kommunerne ommuligheden for at bruge alarm- og pejlesystemer over for børn og un-ge med nedsat psykisk funktionsevne anbragt i døgninstitution eller påopholdssted, til social-, børne- og integrationsministeren, og ministe-rens svar herpå
4
Bilag 2Et af udvalgets spørgsmål til social-, børne- og integrationsministeren og dennes var herpå er op-trykt efter ønske fra VenstreSpørgsmål nr. 1:Ministeren bedes redegøre for, hvad ministeren har gjort for at informere kommunerne om mulighedenfor at bruge alarm- og pejlesystemer over for børn og unge med nedsat psykisk funktionsevne anbragt idøgninstitution eller på opholdssted, og hvordan sikres det, at kommunerne fremadrettet er orienteret omog klædt på til at bruge redskaberne?Svar:Ministeriet har den 24. februar 2011 til samtlige kommunalbestyrelser sendt orienteringsbrev om lovæn-dringen, der gav mulighed for at anvende personlige alarm- eller pejlesystemer over for børn og unge mednedsat psykisk funktionsevne anbragt i døgninstitution eller på opholdssted. Kommunerne har dertil haftmulighed for at orientere sig i ny vejledning og bekendtgørelse om anvendelsen af personlige alarm- ellerpejlesystemer, som har været tilgængelig siden maj 2011.Lovændringen omfattede alene en mulighed for i særlige tilfælde at anvende personlige alarm- eller pej-lesystemer. Disse systemer kan ikke anvendes som sædvanlige redskaber i stedet for en pædagogisk ind-sats, men alene i tilfælde, hvor anvendelsen af et personligt alarm- eller pejlesystem i væsentligt omfangvurderes at kunne bidrage til at afværge risikoen for personskade for målgruppen. Der kan ikke anvendesalarm- eller pejlesystemer, hvis risikoen kan afværges på andre måder, som er mindre indgribende. Dethar derfor været hensigten med bestemmelsen, at den kun skulle kunne anvendes i meget begrænset om-fang.På baggrund af Folketingets 1. behandling af L 49 den 7. november 2013 er det min forventning, at L49 vedtages. Herefter vil Social-, Børne- og Integrationsministeriet sende endnu et orienteringsbrev omlovændringen til samtlige kommunalbestyrelser.