Beskæftigelsesudvalget 2013-14
L 70
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
9. december 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 2. december 2013 stillet følgende spørgsmålnr. 9 (L 70), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraHans Andersen (V).
J.nr. 2013-5756
”Af høringsnotatet fremgår s. 32, at regeringen på baggrund af den eksterne høringændrer kursisternes mulighed for at vælge frit mellem udbydere af startkurset.Umiddelbart vil det indskrænke kursisternes og virksomhedernes muligheder for atentrere med de udbydere, som kursisterne og virksomhederne bedst vurderer vilkunne opfylde deres behov, eller som f.eks. virksomheden har arbejdet sammen iandre kommuner. Indebærer dette at kursisten/virksomheden selv kan vælge sinudbyder (på tværs af kommunegrænser) til at undervise på virksomheden?Hvor mange kursister skal der være på et hold for at det kan afholdes på envirksomhed? Kan flere virksomheder gå sammen om at holde det på en afvirksomhederne for medarbejdere fra forskellige virksomheder?”Svar:
Jeg har bedt Undervisningsministeriet om et bidrag til besvarelsen af spørgsmålet.Undervisningsministeriet har oplyst følgende:”Det er korrekt, at der med lovforslaget sker en ændring af gældende ret, således atarbejdsmarkedsrettet danskundervisning ikke længere frit kan etableres på tværs afkommunegrænser. Baggrunden for den foreslåede ændring er, at det ervurderingen, at det fremover som følge af den store aktivitetsflytning tilarbejdsmarkedsrettet danskundervisning kan blive vanskeligt for sprogcentre iyderområderne at opretholde deres virksomhed, hvis de ikke har en vis sikkerhedfor undervisningen af kursister på arbejdsmarkedsrettet danskundervisning og deordinære danskuddannelser.Derfor ændres bestemmelsen, så arbejdsmarkedsrettet danskundervisning fremoveralene kan udbydes på tværs af kommunegrænser uden en godkendelse fra denstedlige kommunalbestyrelse, hvis undervisningen placeres på en virksomhed elleren uddannelsesinstitution, og undervisningen alene er for udlændinge medtilknytning til virksomheden eller uddannelsesinstitutionen.Dette betyder, at virksomheder også fremover kan tillade, at udbydere, som hardriftsaftaler i andre kommuner, kan varetage undervisningen på virksomheden af
deres medarbejdere. Virksomhederne får derved ikke indskrænket deresmuligheder for at samarbejde med en enkelt udbyder.Spørgsmålet om, hvor mange kursister der må kræves for at etablere et hold på envirksomhed eller uddannelsesinstitution, må afgøres konkret. Der vil således ikkeblive fastsat centrale retningslinjer herom.Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål 8.”
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2