Miljøudvalget 2013-14
L 71
Offentligt
1310441_0001.png
1310441_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-401-01004Den 9. december 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 2. december 2013 stillet følgende spørgsmålnr. 6 til L 72, spørgsmål nr. 10 til L 71, som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Jørn Dohrmann (DF), Henrik Høegh (V),Vivi Kier (KF) og VillumChristensen (LA).

Spørgsmål nr. 6 (L 72), spørgsmål nr. 10 (L71)

Det er vanskeligt ud af lovforslaget at læse, hvilken proces der ligger til grund forfastlæggelse af miljømål. Ministeren bedes derfor redegøre for, hvorledes deenkelte miljømål for overfladevand og grundvandsforekomster bliver til, herunderhvilke faglige vurderinger samt interessentinddragelse der indgår?

Svar

Miljøministeren skal i en bekendtgørelse fastlægge konkrete miljømål for deenkelte overfladevandområder og grundvandsforekomster i overensstemmelsemed lovens opstillede generelle miljømål, herunder god tilstand i 2015, ogbestemmelser om adgang til at fravige miljømål, herunder fristforlængelse, mindrestrenge miljømål m.v. Det er således os politikere, der fastsætter de konkretemiljømål, hvilket også er tilfældet i dag med miljømålsloven.De konkrete miljømål skal være styrende for indsatsplanlægningen ogiværksættelsen af konkrete indsatser. Miljømålene udgør således den retligeramme for myndighedernes vandforvaltning og indebærer ikke i sig selvhandlepligter for myndigheder og borgere. Myndigheder vil dog gennemmiljøministerens fastlæggelse af indsatsprogrammer blive forpligtet til atgennemføre foranstaltninger med henblik på, at miljømålene opfyldes.De konkrete miljømål fastlægges med udgangspunkt i basisanalysen, der skalsikre, at der forud forvandplanlægningen foreligger den nødvendige viden omvandforekomsterne. Som elementer i basisanalysen indgår en indledendeidentifikation, afgrænsning og karakterisering af alle overfladevandområder oggrundvandsforekomster, herunder foreløbig identifikation af kunstige og stærktmodificerede overfladevandområder, samt en typeinddeling af alle vandløb, søer,overgangsvande og kystvande i henhold til vandrammedirektivet. Fakta om denenkelte vandforekomst sammenholdes herefter med EU’s definitioner af generellemiljømål, jf. herved lovforslagets § 8, vandrammedirektivets bilag 5 samt EU’sMiljøministeriet•Børsgade 4 • 1215København KTlf.72 54 60 00 • Fax33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
interkalibreringsbeslutninger. På den baggrund kan der fastsættes konkretemiljømål for de enkelte vandforekomster.Jeg lægger stor vægt på inddragelse af interessenter.Interesserede inddrages i et meget stort omfang i forberedelserne til denkommende planperiode.Der er bl.a. nedsat en række arbejdsgrupper så somVandløbsforum, Blåt Fremdriftsforum og Faglig Referencegruppe. De nedsattearbejdsgrupper bidrager på forskellig vis til vandplanlægningen, herundervidereudvikling af det faglige grundlag.Endvidere er det min klare forventning, at interessenterne vil deltage i de lokalevandråds arbejde.Desuden vil der med forslaget til lov om vandplanlægning være seks månedershøring over vandområdeplanerne og bekendtgørelserne om miljømål ogindsatsprogrammer, hvor både borgere og interessenter har mulighed for atafgivehøringssvar.
Ida Auken
/
Mads Leth-Petersen
2