Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
L 92
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,17. februar 2014Sagsnr.: 23643Dok.nr.: 635352
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 19 til L 92 stillet den 27. januar 2014.
Spørgsmål nr. 19 til L92:
”Kan ministeren oplyse ud fra, hvilke kriterier politiet vurderer, om en bestemt hund er omfattet afhundelovens § 1a, samt om det er nok ud fra hundens udseende at pålægge ejeren at bevisehundens race?"
Svar:
Den 29. januar 2014 har Fødevareministeriet til brug for besvarelsen anmodet Rigspolitiet om enudtalelse.Fødevareministeriet har den 12. februar 2014 via Justitsministeriet modtaget udtalelse fraRigspolitiet. Justitsministeriet henholder sig udtalelsen fra Rigspolitiet.Af udtalelsen fremgår følgende:"Såfremt der er tvivl om, hvorvidt en hund tilhører en af de racer eller krydsninger heraf, som eromfattet af forbudsbestemmelsen i § 1 a, kan politiet stille krav om, at besidderen dokumentererhundens race eller type. Det er således besidderen af en hund, der skal fremlægge den nødvendigedokumentation for, at den pågældende hund ikkeer omfattet af forbuddet, og ikke politiet, der skalbevise, at hunden er omfattet af forbuddet. Politiet skal dog i første omgang – f.eks. på baggrundaf en hunds udseende eller oplysninger fra besidderen eller andre – have rimelig grund til atformode, at der kan være tale om en hund, der er omfattet af forbuddet, før det kan kræves, atbesidderen opfylder dokumentationskravet. Den rimelige grund til at formode, at en hund tilhøreren forbudt race, kan blive skabt alene på baggrund af politiets vurdering af en hunds udseende, ogdet forudsætter således ikke nødvendigvis en udtalelse fra en særlig hundesagkyndig person.Den rimelige grund til at formode, at en hund tilhører en af de forbudte hunderacer, kan efterRigspolitiets opfattelse derimod ikke nødvendigvis blive skabt alene på baggrund af oplysninger fra”andre” end besidderen, f.eks. forurettede parter, vidner, naboer og lignende. Hvis sådannepersoner, som ikke er særligt sagkyndige, oplyser til politiet, at de mener, at en hund
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
tilhører/ligner en forbudt hunderace, stiller Rigspolitiet således i praksis krav om, at politietforetager en selvstændig vurdering af, om hunden ligner en af de forbudte hunderacer, og/ellerforanlediger, at der indhentes bekræftende udtalelser herom fra en hundesagkyndig.Det bemærkes, at der i de klagesager Rigspolitiet har behandlet om forbudte hunderacer, både ertilfælde, hvor politiet alene foretager vurderingen, og tilfælde, hvor der er indhentet en udtalelseom hundens sandsynlige race fra en dyrlæge eller anden hundesagkyndig person.”Jeg henholder mig ligesom Justitsministeriet til Rigspolitiets udtalelse.
Dan Jørgensen
/ Cecilie Heerdegen Leth
2