Transportudvalget 2013-14
L 177
Offentligt
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
19. maj 20142014-1970
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 8. maj 2014 stillet mig følgende spørgsmål ved-rørende L 177 – Forslag til lov om ændring af lov om en Cityring og ligningslo-ven, som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hen-ning Hyllested (EL).Spørgsmål nr. 29:
Ifølge lovforslaget genhuses alene de mest støjramte naboer til byggeriet, menikke de der "kun" udsættes for nattestøj omkring 55 dB(A), til trods for at ogsåstøj på dette niveau vurderes at være sundhedsskadelig. Ministeren bedes gørerede for, med hvilken begrundelse der her sker en tilsidesættelse af den sund-hedsfaglige viden.Svar:
Efter naboretlige regler skal naboer til fast ejendom have erstatning, hvis deudsættes for gener og ulemper, der overstiger, hvad der må tåles som led i denalmindelige samfundsudvikling. Ekspropriationskommissionen for StatensEkspropriationer på Øerne har den 10. juli 2013 truffet beslutning om princip-perne for fastsættelse af erstatning til beboere, der er udsat for gener og ulem-per som følge af den udvidede arbejdstid på Cityring-byggeriet. Som grundlagfor Ekspropriationskommissionens fastsættelse af erstatningsniveauerne harogså indgået en lægefaglig vurdering.Kommissionen har vurderet, at beboerne er berettiget til erstatning, når støjenfra arbejderne på metrobyggepladserne overstiger et gennemsnitligt udendørsstøjniveau på 55 dB(A) om aftenen og natten. For støj mellem 55 og 60 dB(A)om aftenen ydes der ikke erstatning, fordi beboerne samtidig er blevet tilbudtforskellige aflastningsmuligheder.Ekspropriationskommissionen har fastsat erstatningsniveauerne ud fra denbetragtning, at det skal være muligt at tilkøbe afværgeforanstaltninger, dergiver mulighed for at få hverdagen til at hænge sammen. Dette gælder også forbeboere, der udsættes for nattestøj mellem 55 og 60 dB(A).Med lovforslaget foreslås, at der indføres en kompensationsordning til beboer-ne, som i det væsentlige viderefører den hidtidige ordning – dog med den væ-sentlige forbedring, at kompensationen fremover vil blive opgjort på baggrund
af det maksimalt tilladte støjniveau og ikke på baggrund af den gennemsnitligefaktiske støjbelastning.De beboere, der efter støjkortene i den supplerende VVM-redegørelse udsættesfor nattestøj mellem 55 og 60 dB(A) og modtager kompensation herfor, vil iden typiske situation ofte opleve et gennemsnitligt faktisk støjniveau om nat-ten, der er lavere.Med lovforslagets ordning sikres det imidlertid, at også beboere, hvis lejlighe-der ligger i denne kategori for nattestøj, har mulighed for at blive genhuset ellerfå deres lejlighed overtaget, hvis de er særligt følsomme over for støj og vibrati-oner mv. Dette vil navnlig være tilfældet, hvis der foreligger særlige personligeforhold, herunder f.eks. særlige helbredsmæssige eller familiemæssige forhold,således som disse begreber forstås hos Ekspropriationskommissionen.Jeg bemærker, at lovforslaget har været i høring hos Sundhedsstyrelsen (em-bedslægen), som ikke har haft bemærkninger til denne ordning.I bekendtgørelsen om kompensation, genhusning eller overtagelse som følge afforurening og gener fra anlægget af Cityringen (nabopakkebekendtgørelsen)forventes fastsat en regel, som indebærer, at det ved vurderingen af, om perso-ner, der er særligt følsomme over for støj og vibrationer mv., er berettiget tilgenhusning eller overtagelse af lejligheden, skal tillægges særlig vægt, om be-boerens bopæl alene indeholder værelser, der vender ud mod byggepladsen.Jeg henviser til § 21, stk. 2, sidste pkt., i det udkast til nabopakkebekendtgørel-sen, der blev sendt i høring den 9. maj 2014.
Side 2/2
Medvenlighilsen
Magnus Heunicke