Europaudvalget 2014-15 (2. samling)
EUU Alm.del Bilag 7
Offentligt
Miljø- og Fødevareministeriet
Fødevarestyrelsen/ Departementet
Sagsnr.: 2014-28-35-00125
Dep. Sagsnr.: 30986
Den 1. juli 2015
MFVM 410
G
RUNDNOTAT TIL
F
OLKETINGETS
E
UROPAUDVALG
om Kommissionens forslag til forordning om ændring af Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EF) nr. 854/2004 om særlige bestemmelser for tilrettelæg-
gelsen af den offentlige kontrol af animalske produkter til konsum for så vidt
angår krav til levende toskallede bløddyr, pighuder, sækdyr og havsnegle og
Kommissionens forordning (EF) nr. 2073/2005 om mikrobiologiske kriterier for
fødevarer (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om ændring af grænseværdien for indhold af E. coli i
færdigvarer af levende muslinger m.m. og om ændring af grundlaget for klassificeringer
af produktionsområder for høst af toskallede bløddyr, som for eksempel muslinger og
østers, samt pighuder, sækdyr og havsnegle (herefter muslinger m.m.) til direkte konsum
(til fortæring uden forudgående varmebehandling eller lign.) (komitésag). Forslaget vur-
deres at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark. Forslaget forventes sat til af-
stemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF)
den 13. juli 2015. Regeringen kan tilslutte sig forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsat forslag til forordning om ændring af bilag II til Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 854/2004 om særlige bestemmelser for tilret-
telæggelsen af den offentlige kontrol af animalske produkter til konsum (kontrolforord-
ningen for animalske fødevarer) for så vidt angår krav til muslinger m.m. og Kommissio-
nens forordning (EF) nr. 2073/2005 om mikrobiologiske kriterier for fødevarer (mikrobio-
logiforordningen).
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 18, nr. 13 i Europa-Parlamentets og Rådets
forordning (EF) nr. 854/2004 om særlige bestemmelser for tilrettelæggelsen af den of-
fentlige kontrol af animalske produkter til konsum og artikel 4, stk. 4, i Europa-
Parlamentet og Rådets forordning (EF) nr. 852/2004 om fødevarehygiejne.
Forslaget behandles i forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter,
Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelæg-
ger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-
holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager for-
slaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt
sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Plan-
ter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og