Fødevarestyrelsen/ Departementet
Sags.nr.: 2014-29-22-00393/ 2016-813
Den 26. januar 2016
MFVM 16
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af 2’-O-fucosyllactose
som en ny fødevareingrediens i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
258/97 (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om tilladelse til virksomheden Glycom A/S, Danmark, til markedsføring af
2’-O-fucosyllactose som en ny fødevareingrediens (komitésag). Ifølge Kommissionens forslag godkendes, 2’-O-
fucosyllactose til brug i blandt andet modermælkserstatninger, babymad, andre fødevarer til spædbørn og
småbørn, samt kosttilskud. 2’-O-fucosyllactose er et syntetisk fremstillet trisaccharid bestående af L-fucose, D-
galactose og D-glucose. Det samme stof forekommer naturligt i modermælk. Den kompetente irske
fødevarevurderingsmyndighed er den 3. oktober 2014 kommet med en positiv udtalelse om sikkerheden af 2’-O-
fucosyllactose til de ønskede formål som led i godkendelsen af novel food produkter i henhold til forordning
(EU) 258/97. Der er efterfølgende kommet bemærkninger fra andre medlemsstater, hvorfor Kommissionen har
bedt Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) om en udtalelse. EFSA har i sin udtalelse af 29. juni
2015, samt i supplerende statement af 28. oktober 2015 konkluderet, at 2’-O-fucosyllactose er sikkert at anvende
i de ansøgte fødevarekategorier og mængder. Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående
Komité for Planter, Dyr, Foder og Fødevarer (SCoPAFF) den 4. februar 2016. Godkendelsen til markedsføring
vil omfatte det specifikke produkt fra Glycom A/S. Forslaget vurderes ikke at påvirke beskyttelsesniveauet i
Danmark. Regeringen kan støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsat forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af 2’-O-
fucosyllactose fra virksomheden Glycom A/S, Danmark, som en ny fødevareingrediens i henhold til Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 258/97 af 27. januar 1997 om nye levnedsmidler og nye
levnedsmiddelingredienser (novel food forordningen).
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 7 i novel food forordningen. I henhold til denne artikel skal der træffes
beslutning om tilladelse til markedsføring i komitéprocedure, når der er fremsat indsigelse mod en ansøgning om
godkendelse som nyt levnedsmiddel. Beslutningen træffes på grundlag af et forslag fra Kommissionen, som
forelægges Den Stående Komité for Planter, Dyr, Foder og Fødevarer (SCoPAFF).
Forslaget behandles i en undersøgelsesprocedure i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Foder og Fødevarer
(SCoPAFF). Afgiver komitéen en positiv udtalelse med kvalificeret flertal, vedtager Kommissionen forslaget.
Afgiver komitéen en negativ udtalelse med kvalificeret flertal, vedtager Kommissionen ikke forslaget, idet
Kommissionen indenfor to måneder kan forelægge komitéen et ændret forslag eller indenfor en måned kan
forelægge forslaget for appeludvalget. Afgives der ikke nogen udtalelse med kvalificeret flertal, kan Kommissionen
indenfor to måneder forelægge komitéen et ændret forslag eller indenfor en måned forelægge forslaget for
appeludvalget.