Fødevarestyrelsen / Departementet
Jr. nr.: 2015-29-22-01013/ 2016-6647
Den 13. juni 2016
MFVM 092
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til godkendelse af tilsætningsstoffet citronsyre (E 330) til friske, uskrællede
kartofler ved ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke.
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af tilsætningsstoffet citronsyre (E 330) til friske,
uskrællede kartofler. Der er ikke sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget. Forslaget
vurderes ikke at være fuldstændig i overensstemmelse med kriterierne i Europa-Parlamentets og
Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som
præciserer, at der skal være teknologisk begrundelse for anvendelsen, og at anvendelsen ikke må
vildlede forbrugeren. En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at ændre beskyttelsesniveauet i
Danmark og EU. Forslaget forventes sat til afstemning den 21. juni 2016 i Den Stående Komité for
Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Regeringen agter på den baggrund kun at stemme for
forslaget, såfremt der indføres et mærkningskrav, der oplyser om en eventuel anvendelse af
citronsyre på kartofler, således at de danske forbrugere ikke vildledes i forhold til friske, uskrællede
kartoflers karakteristika.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets
forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om
godkendelse af tilsætningsstoffet citronsyre (E 330) til friske, uskrællede kartofler.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)
nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 3, stk.
1 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles
godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget skal behandles i en forskriftprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr,
Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen
forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut
flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet
tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i
Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen
sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal
inden for 2 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet
tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF) den 21. juni 2016.